28 de maig del 2007

Les eleccions d'Amposta a través dels blocs

Un dels resultats que més m'ha sorprès ha sigut la capacitat de CiU de conservar la majoria absoluta a Amposta, després de la retirada política de l'actual alcalde, Joan Maria Roig. Bé és cert que Roig ha estat molt present durant tota la campanya, i que gairebé sempre ha eclipsat el candidat Manel Ferré, però de vegades això és bo si vols mantenir-te al poder... D'altra banda, entenc que el PSC haja perdut pistonada, perquè l'oposició de Toni Espanya va anar de més a menys. Però no m'acabo d'explicar els pobres resultats de l'exconsellera Marta Cid. Què hagués fet ERC si Cid no hagués tornat a Amposta? Així, com que tinc la sensació d'haver entès molt poc la psicologia electoral ampostina, aquest matí he anat als meus blocs de referència per poder fer-ho. El company blocaire Manel Zaera, que anava a la llista del PSC i sempre s'havia posat en el pitjor dels escenaris evitant eufòries excessives, escriu avui que "si fa quatre anys el PHN no va influir en els resultats electorals, ara era més difícil que afectés cap altra cosa". Zaera també analitza els resultats inesperadament baixos d'ERC: "Una sorpresa potser gran haurà estat per a la gent d'EA-ERC. La sensació que tenien era la d'estar a les portes d'un gran èxit electoral -les sensacions no són bones conselleres- i s'han quedat amb 4 regidors igual. És cert que han quedat per davant del PSC en vots però, una candidatura que tenia clar una pujada de regidors suposo que ha tingut una decepció considerable, sense amagar que jo, com membre de la llista del PSC, també he tingut la meva part de decepció."
Per la seua banda, el també blocaire Jesús Ferré, que ha donat suport a la llista d'ERC, ha interpretat els resultats d'Amposta amb un sentiment agredolç. "El poble ha parlat i el consistori ampostí ha quedat tal i com estava fa quatre anys. Esquerra hem passat de ser la tercera força a ser el cap de l'oposició. es barreja la sensació de derrota amb el cansament de la campanya, tot i el creixement consolidat. Avui s'enceten quatre anys a la oposició." També he visitat el bloc del també republicà Marc Ferreres: "En general, CiU s'ha mantingut a Amposta amb un descens irrisori, quasi emperceptible. ERC ha crescut de forma molta destacada si bé no s'ha traduït en escons, però seguint la trajectòria ascendent i consolidant-la com a segona força política. El PSC, per contra, ha perdut un important suport. Dels qui han perdut molt suport, haurien de fer un pensament sobre la seva forma de fer política municipal, en ser els grans perdedors." En una entrada més recent, Ferreres denuncia que a les taules electorals hi havia membres de CiU amb accés al cens, que apuntaven les persones que anaven a votar. Segons Ferreres, això representaria una "pressumpta inducció al vot", que coartaria la llibertat democràtica dels ciutadans.

8 comentaris:

  1. visca la Marta. que segueixi així i acabarà cremant ERC.

    ResponElimina
  2. Marta endavant! No desesperes, que la bona feina té resultats a llarg termini. Ja veurem com s'ho fa CiU a Amposta amb gent que no sap fer la O amb un canut. I ja veurem l'oposició destructiva de toni españa, que si ho fa tan bé com fins ara, a les properes municipals perdrà un parell de regidors.

    ResponElimina
  3. "Dels qui han perdut molt suport, haurien de fer un pensament sobre la seva forma de fer política municipal, en ser els grans perdedors."

    El que conten a final són els escons i, en este cas, tant PSC com vatros els d'ERC, heu perdut clarament. A més, la única que tenia clar i ho anava pregonant per aqui que eseria alcalde era Marta Cid. Que una exconsellera no sigue capaç de tombar CiU després de tants anys de govern a Amposta, també s'ho hauria de fer mirar, no només donar la culpa als altres.

    ResponElimina
  4. oposicio destructiva? I ERC llavors és l'oposició constructiva? No us penseu que ho heu fet tant bé, que només heu mantingut els regidors que tenieu, igual que els socialistes del vostre tant odiat toni espanya ...

    ResponElimina
  5. ERC a Amposta ha donat suport a CiU quan ha cregut postiva una proposta de CiU. I en contra, quan ho ha cregut negativa o no adequada. Idem a la inversa.
    Però mai ha anat a fustigar, menyspreuar o fer carniseries biscerals i inutils contra CiU amb atacs personals o raonaments fora de tota lògica que no fos parlar sobre les propostes que es debatien respecte el projecte d'Amposta.
    Això és ser constructiu i la propia CiU d'Amposta reconeix el paper positiu d'ERC a l'oposició en favor d'estendre ponts i crear projectes i defugir qualsevol tipus d"acoso y derribo" o confrontacions permaments que en res ajuden el poble, a part de crispar la vida política.
    Qui així no ho vegi, és que no s'entera de la pel·lícula. Que ho preguntin a CiU d'Amposta. ERC i CiU s'han entés quan han pogut entendre's i no ho han fet quan no s'ha pogut, però ni s'han creat trinxeres entre un i altre ni s'ha anat a cremar bruixes. Hi ha hagut col·laboració, com hauria de ser entre govern i oposició en qualsevol estament.
    X cert, ERC ha guanyat suport en 600 vots i PSC, precisament los destructius, n'han perdut a cabaços

    ResponElimina
  6. A l'anònim de les 12:21.

    Com pots dir que ERC a Amposta ha guanyat suport en 600 vots?

    Resultats del 2003: 2131, 21'69%, 4 regidors.

    Resultats del 2007: 2203, 23'87%, 4 regidors.

    Diferència: 72 vots.

    Com s'expliquen aquests resultats? Per la voluntat d'un poble. És la base de la democràcia.

    ResponElimina
  7. l'últim anonim.
    ascolta ignorant (o listo), mira los números també, que només ensenyes lo que vols:
    2003 2007

    - CiU 4367 4315
    - ERC 2131 2203
    - PSC 2131 1767

    Percentualment no vol dir res perque canvia l'abstenció. Es cert que s'han equivocat que ERC no ha guanyat tant, xo si la diferencia que la convertix en 2a força clarissima, però si voleu menyspreuar los mes de 2000 volts d'ERC... me sembla que ERC no ha menyspreuat los de CiU. Tot amposti i ampostina mereix lo mateix respecte fins i ti los més de 2000 a ERC, que sembla hasta surrealista haver de recordar aixo com si fora una dictadura

    ResponElimina
  8. A l'últim anònim:

    Et recomanaria tranquilitat. El teu to és una mica prepotent. Simplement m'he limitat a donar unes dades i a evidenciar com funciona la democràcia.

    Entenc que cou pensar que un traurà uns resultats, i que el poble ne decideixi uns altres.

    Ja entenc que des d'una òptica particular costa entendre que un poble ens pogue fer això quan ens considerem els millors, però la vida és així. I la democràcia també.

    Erc ha tret 2000 vots i escaig, fantastic, però tal i com va dir Marta en una mostra d'humilitat i autocrítica que l'honora, no s'han complert els objectius.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta