16 d’octubre del 2007

L'efemèride: s'escapa un bou a Tortosa i baixen el preu de tabac

El 16 d'octubre de 1939, un bou va escapar-se de l'estació del tren de Tortosa. En aquella època, l'estació tortosina era coneguda com el nom de l'Estació del Nord, ja que el municipi de Tortosa tenia altres estacions operatives: Camarles, l'Aldea, Campredó, la Cava... Una veritable xarxa de rodalies. Segons recorda Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, l'animal va causar diversos desperfectes a l'estació, però el més greu és que una persona va resultar morta. D'altra banda, el 16 d'octubre de 1945 es representen les obres El collar de estrellas i Nieve en Mayo, al teatre Goya, amb la companyia de Mary Carrillo i Asquerino. Segons el mateix cronista, el teatre-cine Goya era el més modest dels que funcionaven a Tortosa durant la postguerra, i estava al carrer Cervantes, anant cap a l'estació a mà esquerra. Era un edifici senzill, sense cap element ornamental i amb una teulada a dues vessants, que havia substituït l'antic cinema Doré. L'interior del local estava més concebut com a sala de teatre que com a cinema, amb els laterals ocupats pels palcos, amb cadires de fusta. El galliner estava situat a la part posterior del local, que tenia el terra fet amb taulons de fusta i les butaques, també de fusta, estaven sense tapissar.
D'altra banda, el 16 d'octubre del 1851, la Relíquia de la Cinta tornava a Madrid, confiada al canonge Antonio Sanz i a mossèn Carlos Arnau.
Finalment, Vergés Paulí també explica una curiosa decisió municipal al segon volum d'Espurnes de la llar. El 16 d'octubre de 1868, en plena revolució republicana, la Junta Revolucionària proposa en sessió municipal que es rebaixi el preu del tabac en una tercera part, en tot el districte de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta