14 de desembre del 2007

Tortosa salva la joia racionalista

La rehabilitació de l'antic mercat del Peix, edifici dissenyat l'any 1930 per l'arquitecte Agustí Barlett, tanca vint anys de polèmica ciutadana
El centre de Tortosa ha perdut per sempre una de les imatges més incòmodes de les últimes dècades. La recuperació del mercat del Peix ja és una realitat, després de vint anys de polèmiques polítiques i ciutadanes sobre la necessitat d'enderrocar o rehabilitar l'antiga peixateria municipal, un dels pocs exemples d'arquitectura racionalista que es conservaven a Tortosa. En un principi, el mercat del Peix no semblava condemnat a mort, ja que va tancar portes l'any 1987 només de manera provisional, ja que calia emprendre unes reformes. Però després els peixaters van quedar instal·lats definitivament al mercat central, i la vella peixateria municipal va entrar en un greu procés de degradació, accentuada pels problemes estructurals que també arrossegava l'edifici.
Vint anys després, la recuperació del mercat del Peix ha estat possible per la col·laboració establerta entre l'Ajuntament i l'empresa concessionària, Infraestructures Comercials de Tortosa SL, un grup d'empresaris i inversors locals que en realitat s'havien associat per impulsar la construcció d'un pàrquing subterrani a la zona centre. «La idea és inaugurar tot el complex del nou mercat del Peix quan tots els establiments estiguin en marxa, però com a mínim farem una inauguració del nou espai abans de les festes de Nadal», va explicar un dels promotors, Jordi Sorolla. «Estem molt satisfets, però pensem que tots els tortosins han d'estar molt contents després d'haver recuperat un espai tan cèntric, després de vint anys», va afegir-hi. Sorolla, que és venedor de bacallà al mercat Central, té una estima especial per l'antiga peixateria municipal. Segons va explicar, el seu pare sempre recordava que el mercat del Peix era una de les promeses dels republicans si guanyaven les eleccions municipals del 1931. De fet, el mercat del Peix era l'únic edifici de Tortosa en què s'havia conservat l'escut republicà de l'Ajuntament, com es pot veure a la fotografia que Sorolla va recuperar de l'arxiu familiar, i que il·lustra aquest reportatge. «És una fotografia que feia temps que buscàvem i que teníem a casa», va dir Sorolla. «La imatge és interessant perquè mostra una perspectiva poc vista de l'antic mercat del Peix, en què es veuen perfectament els habitatges que hi havia adossats», va dir.
De fet, una de les coses del projecte de recuperació que més va sorprendre la gent va ser la idea de prescindir de la façana construïda a l'antiga plaça de Barcelona, que va urbanitzar-se a la postguerra, després de la reconstrucció de l'edifici. Poc abans d'iniciar-se les obres de rehabilitació, l'arquitecte que va encarregar-se de la redacció del projecte, Josep Lluís Ginovart, va recordar que en realitat l'antic mercat del Peix no tenia façana a l'avinguda de la Generalitat, i que el nou edifici annex ompliria el buit existent. Al mateix temps, convidaria els vianants a entrar a la nova plaça dels Mercats. En aquest sentit, l'edifici annex té 414 metres quadrats distribuïts en dues plantes, mentre que la construcció de la nova plaça ha servit per guanyar 1.700 metres quadrats de zona de vianants al centre de la ciutat.
«Hem regenerat una zona que estava molt degradada, i a més hem creat un important pol d'atracció per al comerç tortosí, que fa uns anys que necessitava un projecte així», va assenyalar Sorolla. En la mateixa línia, el portaveu de la societat Infraestructures Comercials de Tortosa SL va afegir que confia que es puguin superar els últims condicionants de la comissió de Patrimoni. «Sabem que hi ha bona voluntat i el tema no ens preocupa», va aclarir Sorolla, que també va destacar la importància de l'arribada del restaurant Viena des del punt de vista socioeconòmic. «Poques empreses que puguin instal·lar-se al mercat del Peix ens podrien crear, també, 40 nous llocs de treball», va concloure. A més, ha estat gràcies a la complicitat de la iniciativa privada que Tortosa ha pogut salvar l'edifici racionalista, ja que anteriorment l'Ajuntament havia apostat per enderrocar-lo parcialment o bé per tombar-lo i després refer-lo, basant-se en uns plànols originals de Barlett que ningú va saber localitzar. A més, fins a l'octubre del 2004, la recuperació del mercat del Peix va estar vinculada a la construcció d'un aparcament subterrani, que havia de donar servei als comerços de la zona del centre. Però l'aparició de restes arqueològiques, la proximitat del riu i els diferents serveis que travessen l'avinguda Felip Pedrell, van fer que la seua construcció fos inviable. I encara abans, va ser necessària la mobilització de la societat civil i d'entitats com SOS Monuments, ja que l'Ajuntament va voler enderrocar l'edifici fins que Joan Sabaté va arribar a l'alcaldia, l'any 1999. Ara mateix, propostes recents com la d'instal·lar un McDonald's, la pinacoteca municipal o un supermercat de productes secs, semblen molt antigues.

El Punt (14-Desembre-2007)

11 comentaris:

  1. A mi, em dolia moltíssim que tombessin aquest monument, malgrat que no era totalment del meu gust estètic. M'agrada com ha quedat. Crec que s'ha fet una bona obra.

    ResponElimina
  2. És una mostra més del gir que va donar la ciutat amb el govern de Joan Sabaté, que va donar un impuls important a aquest projecte, avui ja una realitat. És un dels molts exemples que veurem en els pròxims anys de l'obra iniciada i projectada en l'etapa socialista, amb moltes actuacions importants, que la ciutadania ha volgut a través de les urnes que sigui Bel qui les inauguri. La democràcia té paradoxes com aquestes, uns tindran la fama, quan els altres han estat els que han cardat la llana.

    ResponElimina
  3. Escolta anònim 10:04 tinc molt d'interès en que tombin les cases de la catedral perquè sé que és un gran bé per a Tortosa. En aquest tema la llana la van cardar bé o tenim per a uns quants anys?

    ResponElimina
  4. Contenta de que per fi i gràcies a la iniciativa privada (als tortosins) puguem recuperar este edifici republicà i no tinguessem al mig de Tortosa lo niu de merda que teniem.

    ResponElimina
  5. Núria, gràcies a la iniciativa privada i a la tenacitat del govern de Joan Sabaté, que va apostar sempre per aquesta recuperació.

    ResponElimina
  6. S'ha esborrat una cicatriu de la cara de Tortosa.

    Molt bé !

    ResponElimina
  7. Em sembla molt bé aquesta actuació del govern socialista, però cal dir que va fer actuacions bastant nefastes i exagerades com la ubicació del pavelló firal a remolins o d'altres.

    ResponElimina
  8. Les cacatues miseres i demés especiments son els que inaguraran aquestes obres que com s'ha dit tenen l'emprenta clara dels governs de Sabaté, però Tortosa is Tortosa.
    Fins hi tot a Roma los "panes i circus" van fracasar paciencia.

    ResponElimina
  9. Nefasta i exagerada l'ubicació del pavello firal a remolins. De que?.
    Estava estudiada, dibuixada, i aprovada en ple. I es la millor solució. Sols falta el tercer pont, peró ja vindra i ara en més motiu.

    ResponElimina
  10. Sabaté, sabaté Sabaté, sabaté, Sabaté, sabaté, Sabateeeeeeeeeee
    UUUUjjjjuuuuuuiiiiii

    ResponElimina
  11. Estic a favor de que se recupere lo patrimoni històric de Tortosa, com millorar el mercat del peix, cases de la catedral

    No m'agrada gens tal i com ha quedat l'edifici del mercat del peix, hem sembla que era dels pocs que quedaven en aquest estil, i l'estil que tenia se l'han carregat en la restauració del mercat del peix...
    millor no parlar del apegat que han posat al costat.. fa mal a la vista!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta