27 de març del 2008

El cinema torna a Tortosa amb una programació estable a l'Auditori

L'Ajuntament projectarà pel·lícules d'autor, clàssics i títols en versió original

Més de vuit anys després del tancament del cinema Montepío, l'última sala comercial de Tortosa, el setè art tornarà a la ciutat amb una programació estable que combinarà pel·lícules d'autor, clàssics i títols en versió original. El regidor de Cultura, Joan Caballol, va presentar ahir el nou espai de cinema de l'Auditori Felip Pedrell, amb un mínim de dues pel·lícules i tres projeccions cada setmana. El film alemany La vida dels altres, en versió original subtitulada al català, obrirà la programació el 2 d'abril.

El nou espai de cinema de l'Auditori de Tortosa naix amb la voluntat de millorar el Cinemact, l'antiga programació periòdica de cinema que es va deixar de fer al novembre. «Un dels dèficits culturals de la ciutat i del territori és el cinema de qualitat i d'autor, i per això ara iniciem una aposta possibilista i arriscada», va remarcar el regidor Ricard Forés, que ahir va acompanyar el regidor de Cultura durant la presentació de la nova programació. Joan Caballol va reconèixer la contribució de Forés en el projecte i també amb els primers contactes. De fet, va destacar que l'Ajuntament ha fet tots els tràmits perquè la sala petita de l'Auditori siga una sala de projecció controlada per la Generalitat. A més, fa pocs dies el ple de l'Ajuntament va aprovar els preus públics del nou espai de cinema, que seran de 3 euros entre setmana i de 4 euros els caps de setmana.
El regidor de Cultura va explicar que han invertit més de 6.000 euros en la millora dels equipaments tècnics de la sala, amb l'adquisició d'un canó de projecció digital d'alta definició. «La inversió que s'ha fet quedarà a l'Auditori i posarem l'equipament a disposició de les entitats i dels centres educatius que vulguin fer projeccions», va dir Caballol, que va afegir que una de les primeres col·laboracions podria ser amb el Col·legi de Periodistes. Segons Caballol, amb el nou espai de cinema calculen fer unes 140 projeccions anuals, que podrien arribar a les 160 si també es fan cicles de cinema infantil.

>«Blade runner» en pantalla gran

La pel·lícula alemanya La vida dels altres, en versió original subtitulada al català, obrirà dimecres a la nit la programació del nou espai de cinema de l'Auditori de Tortosa. El dissabte 5 d'abril es projectarà la producció francesa La vida en rosa (Edith Piaf), també en català, que es repetirà l'endemà, diumenge, a les set del vespre. El dimecres següent, 9 d'abril, dins del cicle Sessió Delicatessen, arribarà una nova oportunitat per gaudir en pantalla gegant del muntatge final de Blade runner, el clàssic de la ciència-ficció dirigit per Ridley Scott, que es projectarà en versió original amb subtítols en castellà. Les altres pel·lícules que es veuran a l'abril seran Odette: una comèdia sobre la felicitat (12 i 13 d'abril), La soledad (16 d'abril), Un funeral de mort (19 i 20 d'abril) i l'adaptació de la novel·la A sang freda, de Truman Capote, que va dirigir Richard Brooks. Així, In cold blood es projectarà en versió original subtitulada al castellà el 23 d'abril. Després arribarà La carta esférica (26 i 27 d'abril) i Conversaciones con mi jardinero (30 d'abril).

El Punt (27-Març-2008)

13 comentaris:

  1. ja no saben que fer. Amb els sous que tenen i es dediquen a fer més del mateix però amb diferent nom. Què no stava b el cinemact???

    ResponElimina
  2. Jo crec que el cinemact estava bé, però aquest nou espai de cinema ens ofereix, com a mínim, més pel·lícules. Només durant els mesos d'abril i maig, es faran més pel·lícules que en tot el 2007 amb el Cinemact. A més, s'han millorat els equips i s'ha regularitzat la sala. Crec que els aficionats al cinema hem sortit guanyant, i és just reconèixer l'esforç que ha fet l'Ajuntament. La llàstima és que no hagi estat la iniciativa privada (altres vegades tan lloada) i hagi hagut d'actuar una administració pública. Però si ho aneu a mirar, ara tenim un cinema municipal, i això també m'agrada.

    ResponElimina
  3. Crec que Gustau té raó. Només espero que la programació en català sigui majoritària amb el temps. El català ha estat històricament apartat del cinema, i ha estat una greu discriminació. A veure si l'equip de govern té voluntat de canviar aquesta tendència, i poguem veure cinema digne en la llengua de la terra.

    ResponElimina
  4. Penso que és una bona iniciativa i que Emigdi té tota la raó, s'ha de promoure el cinema en català.

    ResponElimina
  5. a mi em sembla molt be, un avanç sobre el cinemact - que ja estava bé per a començar.
    Crec que hi ha un public per pelis en català, en versio originals, d'autor, "independents", classics etc etc (per no dir pelis a Tortosa i punto!!). Tambe farà falta una bona promoció, cosa que sovint no esta tan ben fet com l'idea original (quanta gent no sabia lo del cinemact?) - ja recordo com va anar acabant el antic cineforum en 4 persones a la sala algun nit!

    ResponElimina
  6. Aquest cop l'oficina de col-locació obre les seves portes per.....ERC que buenos son los padres escolapios que buenos son... bien bien bien.

    ResponElimina
  7. Bé, teniem cinemact i ara tindrem més programació que era la pretensió inicial del cinemact quan es va crear. Una repassada a la premsa de l'època ho evidenciarà. Llàstima que entre els que ho van ficar en marxa que també eren d'ERC, per molt que la mateixa gent d'ERC que ara governa sembla que ho hagin oblidat, i ara el món de la cultura a Tortosa quedés en mans del PSC i d'un regidor que va brillar per la seva manca d'idees i d'interès per la cultura.
    Si no recordo mal, el regidor que ho va ficar en marxa tenia com a objectiu final que hi hagués una programació de la filmoteca de la Generalitat de Catalunya. Ho dic per si algú vol aprofitar la idea i ficar-se la medalla que sempre és interessant en el món de la política.

    ResponElimina
  8. D'entrada dir que la programació no em sembla gens dolenta. Destacar, evidentment Blade Runner, jeje ja no se quantes vegades... Però Odette és genial, o la carta esfèrica. I les que no conec fan molt bona pinta.
    Jo ho trobo perfecte que es face cine regular i municipal. Fantàstic. Tot sigue cine, Einseistein i Lumiére, Wenders i Medem. I tota la penya....
    La cultura s'ha de menejar i també.... cuidar el públic, la presentació, ambientació, post-visualització, etc. És com moltes coses, si respira carinyo, dis-li cura si vols, si es nota que s'estima el cine... pos es lo tot.
    La clau de totes les portes.
    Tic romantic.

    ResponElimina
  9. El que es greu es que aquest s'hagin estat deu mesos tocanse el que no sona i ara ens venguin la moto.

    ¿perque es va trencar la programació estable que hi havia?

    Per ara vindre amb un altre nom a dir que ells son millors.

    MOLT AVIAT FARA UN ANY, I TORTOSA NO ESTA MILLOR ESTA MOLT PITJOR.

    ResponElimina
  10. He vist que a l'Ebre van en la mateixa linia de que el cinema feia deu anys que avia desaparegut de Tortosa.
    I el Cinemact que? o es que no eren pelicules allo?
    Mira que en saben de vendre fum aquestos ce CiU.

    ResponElimina
  11. PORTEM UN ANY, I RES DE RES. EL GOVERN DE CiU SOLS VEN FUM.

    ResponElimina
  12. AH, I CREA CARRECS DE CONFIANÇA A TORT I A DRET.

    ResponElimina
  13. Forés com no fa res a la seva regidoria ara ja només fa de comparsa dels altres regidors posant-se a la foto

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta