27 de març del 2008

Tortosa limita l'obertura de locutoris per evitar-ne la concentració

Només ICV rebutja la nova ordenança

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir la nova ordenança per regular l'obertura de nous locutoris al municipi. L'ordenança va tirar endavant amb els vots del govern de CiU i ERC, l'abstenció del PSC i el PP, i el vot en contra d'ICV, que va tornar a criticar la intencionalitat política i els fonaments jurídics del document.

L'aprovació definitiva de la nova ordenança de locutoris també comporta la desestimació de les al·legacions que havia presentat el grup d'ICV, després que el secretari municipal emetés un informe desfavorable. Així, els serveis jurídics del consistori interpreten que l'Estatut de Catalunya sí que confereix als ajuntaments competències per regular el sector i que el consistori també és competent per introduir limitacions horàries i establir un règim de sancions. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va tornar a defensar la necessitat d'aprovar l'ordenança i va criticar el PSC i ICV per haver governat la ciutat durant vuit anys i «no haver fet res per evitar la situació actual».
En aquest sentit, l'ordenança pretén ordenar i regular la implantació de locutoris a Tortosa, després que el govern actual haja detectat una concentració «important» d'aquest tipus de serveis als mateixos barris, i fins i tot en un mateix carrer o edifici. De fet, la regidora de Governació, Rosa Cid, va recordar que Tortosa ja té 30 locutoris i que ara els nous negocis hauran de respectar una distància mínima de 200 metres. A més, el nou reglament fixa superfícies mínimes per als locutoris, les cabines, la sala d'espera i els lavabos, així com un horari d'obertura (de les vuit del matí a les dotze de la nit). D'altra banda, també pretén evitar l'atorgament de llicències de negocis en què els locutoris comparteixen el mateix espai amb perruqueries, carnisseries i supermercats. De fet, Bel va dir que l'ordenança va més enllà d'evitar la concentració de locutoris, ja que aquest no era l'únic motiu per tirar endavant l'ordenança.

>Alguns dubtes jurídics

El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va reiterar que la nova ordenança de locutoris és «discriminatòria» i «massa estricta», i va recordar que Tortosa hauria d'haver aprovat abans una ordenança d'usos i activitats econòmiques, que ja tenen altres ajuntaments que han aprovat reglaments tan concrets. Forcadell també va criticar que el govern haja volgut catalogar els locutoris com a prestació de serveis privats al públic, i no com una activitat comercial més, quan la desestimació de les al·legacions presentades per ICV esmenta la llei d'horaris comercials. «L'ordenança no s'ha fet bé i queden moltes ombres», va dir Forcadell. Per la seua banda, Antonio Faura (PP) també va posar en dubte els fonaments jurídics de l'ordenança, però va afegir que s'abstenia perquè políticament estava d'acord amb la seua validesa. Va ser diferent l'argumentació de l'abstenció del PSC. El regidor socialista Eduard Ena va recriminar a l'equip de govern la pressa i la falta de consens per tirar endavant l'ordenança, i va posar en dubte que el govern de Bel puga aplicar-la.

El Punt (27-Març-2008)

Més informació:
-Notícies anteriors sobre l'ordenança de locutoris de Tortosa

28 comentaris:

  1. el problema es que esta ordenança arriba molt tard, fa anys que s'hauria tingut que aplicar.
    Però al menys ja la tenim!!!

    ResponElimina
  2. Em preocupa aquesta ordenança pel fet que es posa el punt de mira davant d'un sol col·lectiu. Mai no m'he mirat la immigració com una cosa bucòlica, sé de la problemàtica existent en alguns barris, de la qual no en som aliens a Campredó. Però el missatge que entenc de l'ordenança és que CiU vol contentar certa classe social tortosina, la que ha estat influent sempre.

    ResponElimina
  3. Emigdi, totalment d'acord amb tu. Es tracta d'una mesura de cara la galeria que no tindrà cap tipus d'efectivitat. Populisme pur i dur. En definitiva, també, dreta pura i dura.

    ResponElimina
  4. Tanta dreta, tanta dreta...pos l'esquerra també ha votat a favor!

    ResponElimina
  5. Tanta dreta, tanta dreta...pos l'esquerra també ha votat a favor!

    ResponElimina
  6. Jaume Forcadell el que ha de fer es preocupar-se de l'ACA, que molt de verds i encara ens fotrà el riu. I cobrant!

    ResponElimina
  7. Pos al menos donen vida a Tortosa

    Visca la multiculturalitat i si els tortosins es senten amenaçats que facin algo i lluitin , no s'hauria de prohibir , si ells poden subsistir endavant, la llei del més fort s'ho estan currant

    Lavabos..., va home i que facin lo pi amb la ma dreta mentre amb l'esquerra combren 30 cèntims per una trucada de 2 minuts a un mòvil, o 10 cèntims per una trucada més llarga a un fixe

    el menjar seu el millor, gent de pobles baixa a comprar la vedella pels preus i per la qualitat

    no prohibir, millor per tenir una competència digna per al poble

    ResponElimina
  8. No entenc res, jo vuig obri una botiga de roba al carrer Sant Blai, pero vui que el Sr.Bel em tanqui la competencia per jo fer més diners.
    Señor Bel, per que hi ha al carrer sant blai tantes botigas de roba i no en tanca algunes.
    No s'amagi el problema es qui regenta aquest negocis, sino no ho entenc.
    No tinc paraules per CiU, pero lo de ERC, ni comentaris.

    ResponElimina
  9. No t'equivoques, a Tortosa només governa CIU.

    ResponElimina
  10. Esta basura d'establiments s'haurien de tancar tots, del primer a l'últim i fer neteja per tortosa que fa fàstic.

    ResponElimina
  11. Un dia casa meua petarà.. alS locutoriS de baix de casa meva venen bombones de butà!

    ResponElimina
  12. Algú que està totalment en contra viu al carrer Montcada, part de Regina?

    No?!! Pos a callar la boqueta, que aneu de progres i no sabeu de la missa la meitat!

    ResponElimina
  13. Potser només los que viuen al c/montcada, part de regina, tenen dret a opinar sobre les coses que passen a la nostra ciutat?

    ResponElimina
  14. Si que els posen a Vora Parc: magatzem si magatzem no!

    ResponElimina
  15. Mireu aquesta es una pantomima més del govern fatxa que ens governa, i mentre que fan amb l'altra ma???
    aquesta es la pregunta. No mireu el dit que aquestos son molt...trileros.

    ResponElimina
  16. emigdi, dius que CIU vol contentar certa classe social. i Esquerra? suposo que vol contentar al contentador, no?.

    He sentit per la radio com un dels arguments del Sr. Bel era de que calia regular que tinguesin sales d'espera i la gent no estes al carrer. Cal ser tant demagoc per a defensar una postura?.
    Ara, l'argument, ja casi no em val, perque ja esta solucionat, pero, si les cues que es formaven a la comissaria per part dels immigrants, encara existisin, el Sr. alcalde hauria fet una ordenança per tal d'obligar al ministeri de l'interior a que hi haguesin sales d'espera?. Ho dupto.
    Per cert, i si la gent, malgrat hi haure sales d'espera, continua estan al carrer, que fara sr. alcalde, els acusara de sedicio?

    ResponElimina
  17. com es que un ajuntament que governa iniciativa apliquen la mateixa ordenança? i a un altre que governen el socialistes?
    Aqui l'aplica CIU i ja són fatxes, d'extrema dreta,...
    quanta demagogia!!!

    ResponElimina
  18. La majoria que estan encontra o critiquen l'ordenança són els primers que quant es fa de nit no s'atrevissen anar apeu totsols pel barri antic.

    ResponElimina
  19. Demagògia per què? Iniciativa no és garantia de cap postura ideològica concreta, com estem veient en lo tema de l'aigua. Els partits s'estant convertint en simples etiquetes sense res a sota. No obstant, CiU, almenys a Tortosa, té una base social amb un perfil bastant ben definit, una base social que s'ha d'acontentar.

    ResponElimina
  20. Pos jo sóc crític en l'ordenança, i ja fa bastant de temps que hi treballo tots los dies al barri antic. No sé què guanyeu dient estes pocasoltades sense fonament.

    ResponElimina
  21. sisisi com diu un anònim de per aqui dalt, posem locutoris magatzem si magatzem no a Vora Parc i segur que els hi sembla perfecteeeeeee

    ResponElimina
  22. deus treballar de dia company, pq a partir de les 8 de la nit molta gent a peu no hi va..

    ResponElimina
  23. Sr Forcadell, i el tema del segre es legal? va, un altra vegada fent utopies. El tema del trasvassament del segre (perdó, ara es diu "captació") com se'l pensa tragar. O potser li diran de la capital (que tant vostes critivaben) que fassin com a corderets i a tragar-ho. Tot sigui per mantenir-se al poder. I no soc convergent perque vostes sempre contesten igual, pilotes fora

    ResponElimina
  24. A les 20:00 h de la tarde, lo carrer Montcada està ple de gent, més que Sant Blai.

    ResponElimina
  25. ple d'inmigrans!

    ResponElimina
  26. Gent, de totes maneres. Ara bé, si estem parlant de xenofòbia, no és problema meu, sinó teu. Potser també de l'alcalde.

    ResponElimina
  27. perdona a partir de les 8 al carrer montcada només hi han inmigrants. Les coses son així... no hi ha xenofòbia pel mig.

    ResponElimina
  28. Els immigrants continuen sent persones -gent-, que jo sàpiga. De tota manera, si no hi ha xenofòbia pel mig, no veig on és el problema.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta