1 d’abril del 2008

Cinc milions de votants no poden quedar-se sense aigua per beure

La polèmica per la gestió de la sequera ha posat el tripartit en un carreró sense sortida. De negar que l'aparició d'unes estaques misterioses fossen els treballs preliminars per preparar un transvasament del Segre, la Generalitat ha passat a defensar la captació d'aigua com la mesura (temporal i d'emergència) que ha d'evitar que l'àrea metropolitana de Barcelona haja de patir restriccions. Fins i tot, desafiant el govern de l'Estat i posant en dubte la lleialtat de l'execuctiu de Zapatero. El PSC ha de triar entre semblar massa sucursalista i admetre que és un apèndix del PSOE, o bé desautoritzar ICV, que és el seu soci més feble al govern de la Generalitat. Iniciativa s'ha encaparrat en fer el transvasament a Barcelona a qualsevol preu i Baltasar està fent el paper de policia dolent, potser animat per Montilla. En aquest sentit, m'ha semblat fins i tot de mal gust, que Baltasar digués ahir que tornarà a sol·licitar l'aigua del Segre quan estiga constituït el nou govern espanyol, ja que l'actual ho és només en funcions. El socialista Miquel Iceta també no va estar gens afortunat, advertint que el govern d'Espanya té l'obligació de garantir el "dret universal" a tenir aigua per beure. En una clara al·lusió al president de l'Aragó, Iceta també va dir que no seria correcte celebrar l'Expo de Saragossa, dedicada a l'aigua, deixant cinc milions de persones sense aigua per beure.
I és que, mentre a ERC semblen desorientats i més preocupats per resoldre les seues batalles internes, socialistes i ecosocialistes saben que no poden deixar que cinc milions de votants tinguen restriccions d'aigua a casa, i menys després dels últims resultats electorals. Pel PSC, perquè ha demostrat que conserva tota la seua força a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i el caos de Rodalies, les obres de l'AVE i els talls de llum de l'estiu. Per ICV, perquè els seus resultats al Cinturó Roig li han permès mantenir el seu diputat a Madrid, el mateix número de diputats que ha aconseguit Izquierda Unida a la resta d'Espanya.
En algun moment s'ha dit i s'ha publicat que la negativa estatal al transvasament del Segre ha estat interpretada per ICV com un altre intent de Zapatero per desestabilitzar el govern de Catalunya, per provocar un trencament del tripartit i propiciar la sociovergència. Em sembla que entendre-ho així és una bestiesa. El PSOE, igual que el PSC, ERC i ICV, va fer bandera de la seua oposició al transvasament de l'Ebre, fins al punt que la derogació va ser la segona mesura de govern que va prendre Zapatero, després de fer tornar les tropes espanyoles d'Irak. Dir que ara permet un transvasament a Barcelona seria com anunciar que torna a enviar els soldats a la guerra, ja que li caurien tot tipus de crítiques, a part de donar la raó al PP en el seu model de gestió de l'aigua a Espanya. I el PSOE no necessita donar ales al PP en els primers mesos de la nova legislatura. Potser algú s'ha estranyat que els mitjans de comunicació afins al PP estiguen fent el joc al tripartit en l'alerta de l'emergència nacional per la sequera? En realitat, volen que s'autoritze un transvasament a Barcelona, perquè saben que els següents legitimats per poder reclamar l'aigua de l'Ebre seran el País Valencià i Múrcia, governades pel PP.

Més informació a El Punt:
-El transvasament de Baltasar fa aigües
-Més temps amb fuites
-Aigua per al Ter
-Narbona reitera a Baltasar l'oposició del govern espanyol a transvasar aigua del Segre
-La Diputació de Lleida, en contra
-El PSC insta el govern espanyol a donar altres alternatives al transvasament
-45 milions, 45 hm³
-Huguet adverteix el sector turístic
-Rebaixar la captació des del Ter
-Reglament vigent i primera sanció
-Amposta rebutja la captació del Segre
-Ballesteros defuig qualsevol debat sobre l'aigua en el ple de Tarragona

37 comentaris:

  1. Això és un quento xino. Jo no m'ho crec que es queden sense aigua per a beure. L'aigua la volen per a omplir piscines, fer negoci i per a la industria que la tenen tota concentrada allí.

    ResponElimina
  2. Si, la industria està tota concentrada a l'àrea metropolitana gracies als 23 anys de CiU, tots els que no vivim allí, els hi ho tindriem que agraïr, no?

    Espero que les refleccions d'aquestos dies, s'erveixin a les empreses per veure que en el futur es tindran que colocar a la vora d'on hi ha aigua per tal de no tenir que dependre de canonades que podran estar obertes o tancades segons qui gover-ne.

    salut i feina

    Joan

    ResponElimina
  3. Lo problema per a les empreses, és que n'estos endurrials no hi ha bons sistemes de comunicacions i infraestructures, perquè ningú s'ha preocupat de fer-los, enlooc d'això mos colocaran la canonada per a transportar l'aigua a on sí que hi han estes infraestructures.
    Cul de sac oblidats per tots.

    ResponElimina
  4. Molt espavilat Montilla deixant que Baltasar faci la feina bruta. Tots molt al seu lloc cadascun, però, mentrestant, Barcelona s'apropa a les restriccions (que no seran perquè plourà poc, però plourà prou).
    I quina por a tancar aixetes!
    Si és l'única manera d'aprendre.
    Francament ens desitjo moltes restriccions. Seria la senyal de que comencem a posar seny.
    Però no! La xica guapa ha d'anar ben vestida i ben aigualida, no sigue cas que se li note la gola seca de fum, el fetge podrit de viagres, i el nas destrossat de coca.
    Esta Barcelona mos matarà!
    Decreixement, ja!

    ResponElimina
  5. 11:15
    Al teu comentari , dixes de dir que tan PSOE com PP , per qüestions de l´Estat van de la mà , i que en aquesta legislatura és notarà més que mai i votaran més del 90 % de vegades juntets , per interès d´Espanya , que és lo seu i ara amb temps de crisi bon moment per negociar l´Estatut.

    A Catalunya és igual que mani Tripartit , que CIU ó la Sociovergència , Catalunya està aufegada políticament, econòmicament i no d´aigua precissament perque la financiació és la clau de tot , sense diners no es pot fer res.

    Al Govern de Zapatero , no li caldran els 25 del PSC ó els 10 de CIU , sap que necessita els vots del PP i actuarà amb consecuència.

    Comencem a fer nosa I donem molts problemes , però també molts diners , massa a canvi de casi rés.

    Los cinc milions de votants de l´area de Barcelona no es quedaran sense aigua , però quin cost tindrà tot això als Pressupostos de l´Estat i de la Generalitat de l´any que ve ?

    Serem solidaris los d´aquí abaix també ?

    Lucifer

    ResponElimina
  6. La gent de l'Ebre sempre estarem en contra dels transvassaments, de les interconnexions, de les captacions puntuals o de com els hi vuiguin dir. Sempre li donarem tot el suport a la PDE.

    Ni una gota més!

    ResponElimina
  7. Com s'atreveixen a dir-se ecosocialistes i defensar un transvassament. Els haurien de fer fora de la cambra europea. Farsants

    ResponElimina
  8. Robert hem pots explicar que és el MINI – transvassament ?

    Trasvassament

    Interconnexió

    Captació Puntual

    ResponElimina
  9. ja asta be no?sempre foten malasta pera fotremos l'aigua.cuan no es de valencia,es de barcelona...dixeumos en pau ja!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  10. 1:06
    i sense aigua i sense diners.
    Una de les majors felicitats que se poden sentir a la terra és la de la solitud d'un petit cementiri en un poble , quina pau més bona.

    ResponElimina
  11. PDE + CIU = PP
    els milionaris sempre tenen aigua

    Amb aquesta formula matemàtica podem veure mes clara l'explicacio.

    L'obligacio d'un govern d'esquerres i catalanista es defensar els interessos dels seus ciutadans, ara mateix en un moment de sequera extrema té l'obligacio de portar aigua per a beure alli on calgui i agafar-la alli on estigui.

    És per aixo que una formula contra el tripartit com la que s'esta plantejant ara dona efectes PP o sigui fer poliques per afavorir minories i amics. La questio es la de sempre. I pot ser del que no ens n'adonem es que un gran poder factic controlador de l'aigua es la PDE.

    A favor dels trasvassaments com a solucio estructural hi son el PP i CIU tots els altres estan en contra. Un trasvassament puntual com el d'ara el recolzaran la majoria dels ciutadans de les terres de l'ebre. Encara que des d'alguns mitjans de comunicacio ( i per questió de supervivencia ) es provi de crear la polemica.

    ResponElimina
  12. 1:20
    Llegix los diaris d´avui

    El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, esperarà a que es constitueixi el nou govern espanyol per insistir en la necessitat que aquest accepti la proposta de transvasament del Segre per pal·liar la falta d'aigua a Barcelona. "El govern d'Espanya ha de garantir el dret universal de disposar d'aigua de boca", ha assegurat Baltasar, que tot i no aconseguir el suport al transvasament de la ministra de Medi Ambient en funcions, Cristina Narbona, considera que hi ha una porta oberta a que el nou govern espanyol el pugui acceptar. Així ho ha declarat Baltasar després de parlar telefònicament amb la ministra.

    Tampoc ha aconseguit Baltasar el suport de CiU al transvasament en la reunió que ha mantingut aquest dilluns.

    ResponElimina
  13. 1:20
    lo controlador de l ´aigua te que ser l´ACA i mirar totes les fuites que te a les seves canonades per municipis varis, es la seva responsabilitat ó no.

    ResponElimina
  14. Aqui es la perversio del llenguatge, CIU recolza el trasvassament del Roine i el PP el trasvasament de l'Ebre i ho fan com a solucio estructural, no d'emergencia.

    La proposta de Baltasar es un trasvassament d'emergencia per que si no en 3 setmanes es tanquen les aixetes per a 5 milions de persones. I paralelament a tot aixo s'estan cosntruint desaladores etc..

    Cadascu que conti la fira com vulgue, i que provi de treure redits, pero els dos cantons de la balança son molt clars, responsabilitat o irresponsabilitat.

    ResponElimina
  15. Si lo PP vol enviar l'aigua cap al Pais Valencià, els de Convergencia no son de fiar pq mos volien malvendre l'aigua i els del tripartit la volen per a Barcelona, digueu-me quin futur tenim? perque per al cas tant me fot enviar-la cap l sud que cap al nord, ens quedem sense delta igualment.

    Joan

    ResponElimina
  16. 1:36
    La proposta de Baltasar es un trasvassament d'emergencia , igualet que va ser lo Mini-transvassament fa anys i ahi esta com la Puerta de Alcala , viendo pasar los dias ahi esta !

    ResponElimina
  17. 1:42
    Ara farem de puta , per no cobrar res , que t´apareix ?

    Parles de futur?
    Quin futur més fosc!

    Maria Magdalena

    ResponElimina
  18. El gran Tomas:

    Ahi al agóra el lider de "lo riu es vida" va fer riure. No es pot anar amb un debat sense s`´apiguer que respondre.
    En aquest senyor li van preguntar , quina solucio donava d'aqui al octubre per portar aigua a barcelona, i la seva resposta no va existir. Aixós es prepararse un debat, si senyor Tomas , em pensava que voste en sabia més.

    ResponElimina
  19. 1:59
    La resposta era de que arreglessin totes les canonades i fuites d´aigua que és perden per tota Catalunya.

    Però al Tomas no el paguen com a Conseller , Ministre o Jefe de l´ACA , son estos los que tenen la responsabilitat de donar solucions i no de crear problemes.

    La mala administració de l´aigua , podria ser la culpable de que cinc milions de votants no tinguen aigua.

    ResponElimina
  20. Des de quan un moviment social és qui ha d'aportar solucions a l'administració per resoldre una situació de sequera? El Departament de Medi Ambient i el govern ja tenen els seus tècnics i haurien de saber que el riu Ebre, ni el seu afluents, tenen excedents d'aigua. Per tant, la solució s'ha de buscar per una altra banda i sobretot evitar les pèrdues d'aigua a les canonades municipals. Pot ser ha arribat l'hora de multar aquells ajuntaments que no inverteixen per revisar les seues xarxes.

    ResponElimina
  21. Un moviment social s'ha de caracteritzar per protestar i per proposar alternatives reals i efectives, si no hi ha alternatives no hi moviment.

    Estes alternatives del post de dalt son les que va dir Tomas ahir a l'Agora, i a l'insitir el presentador " Sr Tomas que proposa voste per a d'aqui a 3 setmanes? " es va quedar en silenci.

    No ha de ser Tomas el qui proposi alternatives, es al govern a qui correspon i ho esta fent. El que no s'ha de fer es parlar fora de lloc uns preguntan per naps i l'altre responent en cols.

    I aixo de que la PDE es un moviment social, a dia d'avui i amb el tema concret del que parlem...faltaria vore-ho.

    Qui esta disposat a dir NO quan es tracta d'aigua per a beure i per a Catalunya ?

    jo no

    ResponElimina
  22. Jo no tinc cap problema, i menys cap càrrec de consciència en dir que NO a la "Titellada" que ens venen los del "Team Montilla".
    Si no tenen més recursos a Barcelona i comarques del voltant és perquè qui gestiona l'aigua és AGBAR. Com és una empresa privada, necessita vendre. I ja està. Tot lo susto. Se morirà si no ven aigua uns dies.
    Seguirem en la letania. El més interessat amb el transvasament del Roine qui és? AGBAR o Suez-LaCaixa.
    Los que tenen accions a n'esta i l'altra banda de la frontera estatal.
    A que ve l'espectacle esperpèntic del Segre? A esperar a que tots diguen:
    "Home, del Segre molt car, el Minitransvasament del CAT més barato.
    Qui se'n beneficiarà més? No ho digueu fort que us pujaran l'hipoteca.

    I fot-li.
    Catalunya és la segona comunitat d'Espanya en camps de Golf, 42. Tots es reguen amb aigua de depuradora com suggereix l'ACA?

    També dir que Manolo ho va fer força bé ahir. Compareu-lo en los altres, lo xoneta del Ter, lo barbusseig de l'enginyer de Manresa, lo discurs monòton del Borràs que te deixava fregit, etc.
    Tot era un muntatge des dels anuncis d'abans del programa. No hi havia més que una opció: l'Ebre a Barcelona.
    Més i més maltractament institucional. Transvasistes 4 antitransvasistes 1 que voleu!
    Sempre igual.
    Sols estàvem, sols estem.
    I les companyies duren... lo que l'interés.

    ResponElimina
  23. Si voleu que us prenguen en serio lo primer que haurieu de fer es ser serios.

    Parlar de lo sabeu i podeu provar.

    L'insidia

    http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0117003

    és pitjor que qualsevol insult i ara mateix el que feu es propagar insidies, parlar de coses que podrien pasar en un futur, presentar-les en negatiu, i posar en marxa el ventilador per anar escampant. Vatros mateix aixi no s'arribar a cap lloc.

    ResponElimina
  24. Com si que s'arriva es dient el que vas dir tu al forum de l'Agora, a nit: "soc de les terres de l'ebre i no es cert el que diu manolo tomas, aqui no hi ha alarma ni ell representa a la poblacio, tenim clar que ara no es parla de trasvassament"
    Dius que Tomas no ens representa, i tu si? quant dius " tinim clar"..
    Ho tindras clar tu i els que representes d'amagat.

    ResponElimina
  25. Mario

    l´Ebre arribarà fins Girona ó una mica més amunt ( Cadaques , Port Bou...... ).

    Tota Catalunya xuclarà de l´Ebre , i aqui quan vinguen los pixapins los caps de setmana , los farem de majordoms de la seva finca, amb 1.000 de natros ó menos se podra portar tota la finca( forestals i algun Prosegur per vigalar la canonada.

    Un gran futur mos espera !

    Que no hi ha politics a les Terres de l´Ebre ?

    Això es lo timo de la estampita !

    ResponElimina
  26. Lo de Tomas va esser vergonyos i patetic la gent d'Ebre no som com ell.
    La gent de l'Ebre som gent amb sensivilitat i gent que ens estimem el nostre pais i per tant tot esperant que plogui sabrem si toca esta a l'altura de les circumstancies.
    Visca Catalunya i Visca les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  27. WC

    "Si voleu que us prenguen en serio lo primer que haurieu de fer es ser serios."

    Mos foten 2 m3/seg i ara seran 4 m3/seg d´amagat.

    Que vols qu´en fotin 25 ó 50 m3/seg , per la cuneta de l´autopista i això pot semblar les Hurdes.

    Més solidaritat amb natros i que paguen per devant que els de Barcelona cada vegada és semblen més als de Madrid , promeses moltes , fets no cap.

    ResponElimina
  28. Una dada. Els 155 milions d'euros que costa treure la porqueria d'ERKIMIA, es considera una "INVERSIÓ" a les Terres de l'Ebre.
    Això, com li dirieu, ser cornuts i pagar el beure?
    Resulta que de lo que mos toca a natros cada any, pagarem los beneficis d'ERKIMIA. Ne saben los del govern eh?
    Tenim cabal ecològic?
    Noooooooooooooooooooo!
    S'ha invertit en el Delta i en l'Ebre com des de la CSTE es tenia previst, i abans COSEC, i abans CPIDE,... com s'havia d'invertir?
    Noooooooooooooooooooo!
    S'ha aconseguit rescatar el control del tram final de l'Ebre de les mans d'ENDESA?
    Noooooooooooooooooooo!
    Hi la més mínima perspectiva que arriven sediments al Delta?
    Noooooooooooooooooooo!

    Qui no ho ha fet?
    O no cal fer res?
    Tot està perfecte!

    Només se'n recorden de Santa Bàrbara quan trona!
    I esperen que Santa Barbara els hi faci cas?
    Au i que pleguen lo llamp!

    ResponElimina
  29. I a l'Ebre no volem ser mai més la Catalunya insolita.
    Som catalans de primera i per tan ens estem desenvolupant com mai haviem vist.
    Feu repas de les infraestructures acabades o les projectades...

    ResponElimina
  30. Solucio única no la hi ha, i ara, despres de 7 anys presoners de la seva propaganda antitransvasista de pacotilla, i que per mantenir l'estabilitat interna no eren capaços de fer cap tipus de preparatiu ni millora pel dia del final del mon, ara el govern s'ha vist obligat a afrontar la situació per la via directa abans que no siguin els socis del tripartit qui els enviin a casa. Si tallen l'aigua de les industries i aixetes de Barcelona, lo que li tallaran sera el coll al tripartit, i això fa mal.

    Hem tingut un govern que sota el paraigue d'una cosa anomenada nova cultura de l'aigua, no han fet ni deixat fer res.

    Un govern no pot deixar un tema tant important a l'atzar o desitg de Sant Pere, qui deixaria els seus estalvis en un banc on el teu saldo pujes o baixes segons si fa o no sol? Massa temps tocant-se lo que penja i ara toca patir.

    Avui, fins i tot el conseller Nadal insinuava que el transvassament del Roine no estava tant malament. Clar que no! Vivim i viurem cada dia una major freqüencia de sequeres, ja no som 6 milions, ne som mes de 7.

    Els camps de golf i piscines són una menudencia dintre de tot el problema.

    Es lo que passa quan un govern no actua, no executa, no governa.

    La llei de la memoria històrica, molt bonica, pero demà a les 7 h la majoria dels que encara estem vius a treballar

    ResponElimina
  31. wc i sociates varios:
    sou pitjor que el PP. Al menys ells mos diuen lo que mos volen fer a la cara i no mos tracten de tontos com ho feu vatros.
    Primer vau intentar des-fer la PDE per a dixar-vos les mans lliures i ara hau intentat canviar lo significat de les paraules dient que els diccionaris han de ser més imaginatius. No teniu vergonya!
    WC, perquè no haberigues tu si (com diuen los teus) tots los camps de golf i les pistes d'esquí, reguen amb aigua depurada? Per a regar amb aigua depurada no serveix tan sols traure-la de la depurada, se li ha de fer un tractament especial a més a més. Jo sí que et puc dir segur, perquè ho he vist amb los meus propis ulls, que a Camarles, lo camp de golf no el reguen amb aigua depurada.
    Port aventura inaugurarà 3 camps de golf ans de l'estiu.
    Manolo Tomàs va estar molt bé i des d'aquí voldria transmetre-li les meues felicitacions. Ell no té interesos partidistes com vatros, tan sols és un home que s'estima estes terres i és capaç de sortir a la palestra per a defensar-les, la qual cosa vatros no feu.
    Von recordeu de Judes? Si home, aquell que també va traïr als seus per unes quantes monedes.

    ResponElimina
  32. Continuo creient que la Nova Cultura de l’Aigua és la solució als problemes de gestió de l’aigua que tenim, però la NCA és algo mes que no fer transvasaments, és gestionar l’aigua en uns criteris de demanda, però sobre tot és gestionar el territori i el recurs i això justament és lo que no s’ha fet.

    L’agència catalana de l’aigua possiblement si que esta fent els deures per canviar l’antic model de gestió de l’aigua per aquest de nou. Si que estan aplicant mesures d’estalvi en els municipis, si que es fan projectes per reutilitzar etc..., de recuperar pous abandonats, dessalar etc.., si que ho esta fent, possiblement en un futur immediat fruit d’això tinguem el “problema de l’aigua” solucionat durant uns quants anys, però tot això no s’ha fet en la rapidesa que calia i la sequera actual els ha agafat en los pixats al ventre. Això és com aquell que la nit abans de fer un examen se queda sense llum i no pot fer la darrera repassada.

    Ara es troba en una situació de pressió perquè la meteorologia no ajuda i qui gestiona l’aigua a Barcelona li ha fet entrar temor al cos de que “viene el lobo” i tots a córrer. Inclus si veuen que no es surten amb la seua, faran algun simulacre de tall col•lectiu per a crear mes cagarela i mes psicosis.

    Esta sequera los hi va com anell al dit tan a l’empresa que gestiona l’aigua a BCN com a la que gestiona a TGN (que per aquelles coses de la vida son los mismos perros pero con distinto nombre, .... casualitat????).
    Des de sempre han ambicionat la interconnexió de xarxes CAT-ATLL, o la fan ara o trigaran anys en tindré una nova oportunitat tan fàcil com ara.

    De moment mos distrauen en lo transvasament des de la capçalera del Segre, però este projecte hauria de començar estes setmanes per a tenir-lo acabat a la tardor i de moment si no ho fan per dictadura absoluta, no poden ni començar. Este projecte no tenen temps de tirar-lo endavant, primer perquè els hi falta una llei que els permeti transvasar l’aigua que volen i això no depèn de Catalunya, depèn del ministeri i la Che i ha de passar pel congres i senat. Segon perquè haurien de fer ocupació del terreny, expropiar com a mínim el tram per on te que passar les canonades, habilitar una partida de 45 milions d’euros (en teoria no estava previst en els pressupostos any anterior) i desprès executar-se. Tercer, perquè vistos los números de l’aigua que ha passat aquest any pel Segre, si la tardor te la mateixa tònica de comportament, no te cabal suficient per a transvasar el 1,5 m3/s previst.

    Els altres possibles transvasaments després de fer un banc d’aigua amb els regants de Lleida, via Oliana-Cardener o Canal d’Urgell-Anoia, es troben en los mateixos problemes que el transvasament des de la part alta del Segre, e inclus son mes complicats, cars i llargs. Així que hauran de agafar la solució fàcil i sobre tot la de “consens” entre els dos gran partits (los altres partits només els fan servir de carn de canó i ni se’n donen conte).

    La solució màgica en poques setmanes es dirà interconnexió.
    L’obra és relativament fàcil, hi ha pocs quilometres de canonades perquè la xarxa del CAT arriba al límit de la província pel sud i la ATLL pel nord, no s’han de superar grans desnivells, els terrenys ja fa anys que estan reservats, tenen cabal suficient a l’hivern perquè la xarxa del CAT a l’hivern no consumeix els 4m3/s que te de concessió i la llei del minitrasvasament se pot canviar en un real decret d’urgència amb l’acceptació en menys que canta un gall, com a mínim del PSOE i CIU.

    Ho tenen a “huevo”, és una oportunitat d’or i evidentment això de després desmuntar la connexió, no s’ho creu ni el mes tonto del poble.

    I mentre juguen en la població de Barcelona a qui li estan ficant la por al cos de que li tallaran l’aigua i no és just perquè ells si han fet els deures i tenen uns consums molt baixos
    Barcelona i el seu entorn metropolità són poc mes de 2 milions de persones que si han fet i continuen fent els deures, però...
    la resta de comarques de BCN que beuen també del Ter-Llobregat han fet també els deures? Estes comarques del cinturó, on viuen mes de 2,5 milions de persones, des del Maresme, al Garraf tenen unes tasses de consum altes, molt lluny dels 110 l/persona i dia que te BCN. Estes comarques tenen un urbanisme molt diferent a BCN que es vertical. Tenen un urbanisme pla, amb mes casetes unifamiliars/ xalets de primera o segona vivenda, la major part amb el seu jardí ven verd i la seua piscineta (el periodico deia avui que a un dels dos Vallès hi ha mes de 4000 piscines censades/legals).
    Estos municipis han fet els deures?
    Quantes piscines trobeu que es quedaran este estiu sense omplir? I quants jardins sense regar?
    Dels camps de golf no en parlo perquè diuen que es regent en aigua depurada, encara que jo no m’ho crec perquè els cabals d’aigua reutilitzada són los mateixos des de fa molts anys.

    Cap persona en particular pot donar una solució concreta a la crisis de sequera actual, la solució màgica no existeix i potser s’haurà de patir per treure’n una lliçó, especialment per part de l’administració.
    Això és com aquell que la darrera setmana del mes no li arriben els calers i en te que demanar. El pots ajudar deixant-li calers o el pots ajudar a administrar lo poquet que li queda per arribar a final de mes. Si li deixes calers, s’acostumarà a demanar i el proper cop no serà la darrera setmana, serà l’anterior. Si l’ajudes a administrar-se, poc a poc aprendrà a fer-ho i no tindrà l’angoixa de no arribar a final de mes.

    Fàcil no és, la solució és evitar el problema, per això cal que des d’agricultura i política territorial es coordinen d’una punyetera vegada en mediambient, que tots vaiguen a una i facin una ordenació del territori coherent. Ara paga els plats trencats l’ACA (algun ha trencat perquè els deures no els ha fet lo ràpid que calia), però la vaixella gran se trenca per altres bandes i estos de moment no diuen ni fan ni mu i van a la seua.

    El 2005 vam tenir una sequera que va deixar els embassaments molt buits, però es va salvar per la campana al darrer moment.
    I que s’ha fet mentre tant?, s’ha continuat invertint mes i mes en nous canals de regadius, en mes i mes formigó i urbanisme poc sostenible, en concentrar mes i mes a la població entorn a l’àrea metropolitana,
    Pot ser si en aquest període s’hagués invertit mes esforços i diners en modernitzar regadius que en fer nous canals o en reparar i modernitzar xarxes d’abastament o en reutilitzar aigua regenerada (5% nomes), pot ser ara tindríem sequera però no patiríem sed.

    susanna

    ResponElimina
  33. Un altra vegada, los sinyors i cacics del sXXI heu sortit, si a principis del s XIX els poders factics estaven clarament delimitats amb els terratinens i senyors, avui dia el que ofega la paraula del poble sou estos grups d'iluminats que no respeteu la voluntat del poble.

    Els que tracteu de tontos a la gent sou vatros, la prova la teniu a les passades eleccions, encara no us heu recuperat i aprofiteu el tema de la sequera per a fer demagogia i aconseguir parcel.les de poder només per ocuparles. Alla vatros, cada vegada us equivoqueu més.

    La sequera passara, pero les vostres mentides quedaran.

    Estic d'acord amb moltes de les coses que siu Sussanna, amb aquesta actitud es trobaran solucions.

    ResponElimina
  34. WC, los nous caciscs del poder sou vatros, los sociates. I la voluntad del poble no la respecteu des del moment que hau amagat informació i hau mentit descaradament durant les passades eleccions (fa poc més de dos setmanes)

    ResponElimina
  35. Perdona "guapeta de cara" PSOE tens clar el que ha dit em penso que no .

    ResponElimina
  36. que la sequera passarà?

    ummmm... ja verem, jo penso que va a pitjor tot, per un mal ús i sobreexplotació de la Terra
    no és l'Ebre sols, és tot

    centrar-nos en l'Ebre és l'únic que podem fer més a porp nostre, encara que si seguim només mirant l'Ebre tot lo demés es perdrà i no podrem defensar l'ebre de qualsevol manera més que amb armes
    ja entenc que hi ha molta gent que està cansada de ahorrar per a que altres malgastin i facin negocis, però quina solució hi ha més

    el problema no és l'ebre, el problema és tot en general

    Pot ser si que al final vindrà una 3 o 4 a guerra mundial, per les riquesses naturals.

    És lo que toca, però continueu discutint

    mentre els països subdesenvolupats futgen d'una misèria i venen cap a natros, estem sobreexplotant tot el que tenim

    els polítics no teniu res a pelar, som les persones individuals les que podem fer alguna cosa, encara que sigue amb revolucions

    encara que vivim en una societat que ens deixa poc temps per pensar i menys per actuar.

    Però com continuï així, suposo que petarà pronte aquesta situació

    Ja esta bé, a veure si passant gana i sed per fi fem un canvi de vida

    ResponElimina
  37. Comedianta posat una foto de despres de la comunió noia que fas riure,encara que els comentaris que fas son d'una persona d'aquesta edad.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta