8 d’abril del 2008

Tortosa rebutja el transvasament del Segre tot i la divisió del consistori

El ple evita reclamar la dimissió de Baltasar i només prospera la moció presentada per CiU

Amb un debat polític dens, que només va servir per deixar en evidència les enormes diferències de criteri dels diferents grups municipals, el ple de l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar ahir a la nit el transvasament del Segre que projecta la conselleria de Medi Ambient. De fet, només la majoria de CiU va permetre que prosperés una moció que no va rebre el suport d'ERC, ja que el soci minoritari del govern de Ferran Bel n'havia presentat una altra de molt més dura que reclamava la dimissió del conseller Francesc Baltasar. En canvi, ICV sí que va donar suport a la moció dels republicans, tot i que va fer constar en acta que rebutjava aquest punt.

Alguns dels membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) que ahir van assistir al ple de Tortosa van sortir del saló de sessions amb la sensació que havien presenciat un joc de despropòsits. I no perquè l'Ajuntament rebutgés el transvasament del Segre gràcies als vots de CiU, sinó perquè els grups municipals van ser incapaços de consensuar una proposta unitària contra la mesura amb què Medi Ambient pretén afrontar la sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona. De fet, el ple va començar amb dues mocions sobre la taula, presentades per CiU i ERC, socis al govern municipal; i amb una esmena a la totalitat presentada pel grup del PSC, que donava suport a la política hidrològica de la Generalitat.
«El riu Ebre té una situació crítica, i qualsevol detracció tindria conseqüències mediambientals greus», va dir el portaveu d'ERC, Ricard Forés, per justificar l'oposició tortosina al transvasament del Segre. A més, Forés va advertir dels desequilibris territorials que provoquen els transvasaments. D'altra banda, ERC va acceptar introduir alguna esmena dels altres grups en la moció, però finalment incloïa la petició de dimissió del conseller Baltasar, extrem que va provocar el desacord amb CiU, però també amb ICV. Amb tot, el regidor ecosocialista va acabar votant a favor de la moció d'ERC, encara que Forés no va acceptar que es votés punt per punt com demanava ICV, per evitar de demanar responsabilitats «immediates» a Baltasar. El PSC es va abstenir i Antonio Faura (PP) fins i tot va sortir de la sala perquè es negava a votar unes mocions que «no serviran de res» si hi ha el perill que 5 milions d'habitants quedin sense aigua per beure, ja que la Generalitat «prendrà les mesures que siguen necessàries». La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va destacar la paradoxa que tant ERC com ICV, junts al govern de la Generalitat, votaven a favor d'una moció que reclama la dimissió de Baltasar, mentre que «la responsabilitat de CiU», oposició del tripartit, permetia que Tortosa no reprovés la gestió del conseller de Medi Ambient. Per tant, la moció d'ERC no va poder prosperar. Però sí que ho va fer la proposta de CiU, sobretot perquè els grups del PSC i d'ERC van decidir abstenir-s'hi.

> Faura recorda Franco i Sabaté pensa en Stalin

Tot i que va preferir absentar-se de la sala a l'hora de votar les mocions, Antonio Faura (PP) no va renunciar a participar en el debat. En un moment de la seua intervenció, va recordar que la sequera avui no és tan greu gràcies als pantans construïts pel règim de Franco. No va ser l'única al·lusió als dictadors del segle XX, ja que Joan Sabaté (PSC) va dir que la Generalitat no pot fer com Stalin i portar la gent de Barcelona amb tren fins als llocs on hi ha l'aigua.

El Punt (8-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-Els alcaldes d'ERC a l'Ebre reclamen en un manifest la dimissió de Baltasar
-
El PSC de les Terres de l'Ebre aposta perquè s'aprofite l'aigua de les concessions existents
-
El govern aposta pel transvasament del Segre comprant l'aigua als regants de l'Urgell
-
Nou opcions i una de bona
-
Pluja, però poca
-
Aigua d'una mina oblidada
-
El PSOE obre la porta al Roine
-
Expedient a Sant Just per regar un jardí
-
L'Hospitalet remodelarà les zones verdes que no es puguin regar amb aigua freàtica
-
La sequera obliga Barcelona a reduir a un cop per setmana la neteja al centre
-
Un particular ofereix gratuïtament la quantitat d'aigua que Tarragona o Reus preveuen enviar a Barcelona
-
Les parròquies catalanes dediquen una pregària de la missa del diumenge a suplicar que plogui
-
El Gepec, contra la cessió dels pous de Reus

24 comentaris:

  1. Comunicat del PSC de l'Ebre

    La Federació del PSC de les Terres de l’Ebre volem manifestar la nostra posició clara i contundent contra els transvasaments i refermar la nostra aposta pels principis de la Nova Cultura de l’Aigua. Els socialistes de l’Ebre volem deixar constància que ens mantenim ferms en el rebuig ala política de fer transvasaments com a model de gestió de l’aigua. En cap cas donarem suport a qualsevol nova detracció d’aigua de l’Ebre.

    La situació actual que viu el país és una “emergència Nacional” ja que patim la pitjor sequera dels darrers anys. En aquest sentit des de la Federació de l’Ebre del PSC, volem mostrar el nostre suport a la gestió que de la crisi està duent a terme el Govern de la Generalitat per tal de fer front a aquesta situació. També volem deixar constància de la bona feina feta pel Govern de la Generalitat amb la implementació de les diferents mesures d’estalvi i eficiència, reutilització i recuperació d’aqüífers i antics pous, construcció de dessaladores ... per garantir els recursos hídrics necessaris per a Catalunya.

    No obstant això i donat que, com deiem, ens trobem davant d’una situació excepcional, estem al costat del Govern de la Generalitat en la recerca de les millors solucions per fer-hi front a la crisi. Això sí, des de l’exigència clara i rotunda que no es tregui ni una gota d’aigua més del riu Ebre i que la gestió de la crisi es faci amb els recursos i concessions existents.

    Finalment volem recordar a la nostra ciutadania el paper dut a terme pels socialistes de l’Ebre en la lluita contra els transvasaments previstos en el PHN i en la seva derogació. Els socialistes ebrencs ens mantindrem ferms en aquesta posició.

    ResponElimina
  2. Hay alguien mássssssssssssssss??

    ResponElimina
  3. Buenoooo!!!!

    O sigui que sou antitransvasistes però doneu suport a un transvàs del Segre, o interconexió de xarxes. Feu-vos-ho mirar...
    I en lo de nova cultura de l'aigua i la feina ben feta... Perdre un 40% d'aigua en les tuberies d'una ciutat governada per vosaltres es estalviar aigua... Bé, no m'estendré més, el sr Faura ahir ja us va pegar un bon repaset al ple (que fort)

    ResponElimina
  4. avui los funcionaris debien tindre visita del kefe perque aquest matí han hagut molts pocs missatges

    suposo que el funcionari del psc qu ha penjat el comunicat ambiguo del psc ho ha fet amb el vistiplau dels seus jefes

    ResponElimina
  5. L'aigua no és ni d'un ni de l'altre, és un bé comú.

    ResponElimina
  6. Que vos pensaveu que el senyor Sabate amollaria la cadira, jajaja

    ResponElimina
  7. Sabaté ha estat sempre coherent amb els temes del territori no com altres que avui curiosament tenen feina.

    ResponElimina
  8. per cert Gustau que no ens expliques res de les floretes que Bel diu dels ERC?
    Avui es per sucar-hi pa i els ERC aguanten?
    Vinga que estos si que per aguantar la cadira es deixen dir de tot.
    Crec que Bel els ha titllat de "patetics"?

    ResponElimina
  9. ERC:peró la cadira es la cadira ni que sigui patetica.

    ResponElimina
  10. Els funcionaris sociates avui no parlen al blog??que passa que us han cridat l'atenció ??pos ja aniria sent hora, perquè una mica menos d'enviar missatges anònims al blog i més TREBALLAR, sobretot, en horari laboral.
    Anna

    ResponElimina
  11. Els funcionaris sociates avui no parlen al blog??que passa que us han cridat l'atenció ??pos ja aniria sent hora, perquè una mica menos d'enviar missatges anònims al blog i més TREBALLAR, sobretot, en horari laboral.
    Anna

    ResponElimina
  12. no perdana aqui els que més esforços amollen son els CIU+ERC pero avui estan matançe, els sociates no van molt per aqui, com tu saps molt be.
    tu deus d'anar despistat, els teus jefes avui s'han esvatuçat.

    ResponElimina
  13. Avui algu ha menjat all i oli.
    I es la seba el que va be per la rabia.

    ResponElimina
  14. El Delegat amollara la cadira , pos ja aniria sen hora.
    Vinga que estos si que per aguantar la cadira es deixen dir de tot.

    ResponElimina
  15. El Delegat es més coherent que tots i marxara no com altres que avui curiosament tenen feina.

    ResponElimina
  16. Valents com els d'icv a tortosa fan falta a la política, aveure si les proximes eleccions municipals es nota.
    Més coherencia que icv a tortosa no es pot tindre.
    Ho dic per erc i CiU, ja ni parlo del psc.

    ResponElimina
  17. ERC: Ricard Fores encara ara no sap a quin partit forma part ( ERC forma part del govern a catalunya i demana la dimisió d'un dels consellers de govern)

    ICV: Aquest noi demana la dimissió d'un company seu?

    CIU: sempre han estat pro-transvassistes.

    PP: ja ho sap tothom.

    PSOE: que ningú recorda qui va parar el PHN?

    També vull dir: és evident que existeixen problemes hídrics que cal solucionar i per tant aquesta solució ha d'arribar. Crec que temporalment, ni que sigui amb vaixells, hem de donar aigua, PERO TEMPORALMENT!!!!, MENTRE LES DESALINITZADORES ES POSEN A PUNT.
    NO AL TRANSVASSAMENT DE L'EBRE!

    ResponElimina
  18. Quina llàstima que sento per com ha acabat tot plegat. Lo món està ple d'aprofitats que te l'acaben clavant, no per davant, sinó per detràs. Adéu, tripartit, adéu. Adéu, Sabaté, Adéu...

    ResponElimina
  19. Un dia Gustau, estaria bé que mireses les IP's dels anonims, estic segur que estadisticament 3-4 usuaris son els que acaparen el 90% dels comentaris, i si indagueses mes, faries cap a IP's procedents a conexions del Consell Comarcal ( apoltronats joves de CiU, que fan el que els diuen per un sou minim), estic segur.
    Sempre es nota el mateix aire anti Sabaté en tots els temes, i quan menys te l'esperes, l'amollen.

    Deixant de banda aquests comentaris, i rescatant el 10% restant que aporta coses interessants al debat, només comentarbos que Zapatero diu que quan s'acaben les desaladores en construcció, s'acaba el problema de l'aigua. I Duran, erre que erre, en "El Rodano".
    No als transvassaments!

    p.d: si mires la meua IP voras que com a molt he escrit 5 comentaris al teu blog Gustau, mes que res hem declaro lector.
    salut

    Joan bcn

    ResponElimina
  20. joan bcn trobo que et sorprendries perque aqui me sembla que hi participen "funcionaris" i/o "entxufats" de tots los colors, normalment durant el matí, mentres la resta de pringats estem treballant per a pagar els nostres impostos i que possibiliten els seus soous

    ResponElimina
  21. Ja fa mesos que vaig alertar sobre la sorpresa que comportaria si es pogues esbrinar la procedencia dels comentaris i sobre tot els horaris en que es publiquen, i ara li preguntaria a Gustau o a qui ho sapiga si al receptor dels comentaris li consta - sense mes indagacio- l'IP de l'ordinador.
    No obstant aixo,, si parlo per mi mateix puc dir que escric sobre tot per les tardes i nits i en quantitat prou important de vegades i no treballo a l'administracio. Lliuro per les tardes, com ja gent que ho fa pels matins, i de la mateixa manera que jo participo sense mes motivacio que la estrictament personal de puguer dir la meva, vull pensar que tambe hi ha mes gent amb aquestes circumptancies.
    El que si que voldria dir en quant als que participen des de llocs de treball publics, que si estesen a l'empresa privada no ho farien i si ho fan, no fan altra cosa que contribuir al despestrigi dels funcionaris. Clar que, si es en senyal d'agraiment.....

    ResponElimina
  22. A mi em preocupa bastant poc quan escriuen los demés. El que em preocupa és el paper que faran els partits polítics. En primer lloc ja han aixecat l'alarma de que Catalunya s'està morint de sed. A veure los guapos que diuen que no volen donar aigua en esta "gran emergència". Almenys el PP i CiU anaven de cara però ara estos s'ho han pensat molt bé per atrapar-nos.
    Aquí s'han empenyat tots en la interconexió de xarxes i la faena serà sortir-se'n.
    Els sociates ens volen endossar la interconexió, que prou faena es va tindre per que firmessen el Compromís de l'Ebre en contra de la interconexió.
    Els palanganeros de ICV i ERC diran si boana i el cap de turc és a més ICV.
    Aquí a TTEE los sociates es dedicaran a dissimular atacant a CiU , ICV intentaran salvar els mobles perquè sinó perdran vots i ERC parlaran de moltes dimisions i molts de manifestos però no dimitirà ningú i mentre el Carod a Barna diu tot el contrari que els d'aquí i axò que son del mateix sector.El PP com sempre ens deixaria sense una gota i a CiU ja li va bé perquè sempre ho ha volgut.
    Total els que pringarem serem natros. Primer s'emportaran l'aigua en barco i després davant la incomoditat directament en canonades.

    ResponElimina
  23. Considero que és bastant gratuït dir aquí, així per les bones, que el 90% dels comentaris corresponen només a 3 o 4 persones. Jo no tinc ni punyetera idea de la gent que escriu aquí, i de ben segur que hi ha gent que intervé més d'una vegada en cada tema, però també estic segur que hi ha maneres d'esbrinar-ho. La veritat, però, és que este aire tan antiSabaté de que se queixa bcn pot explicar-se només en observar los últims resultats electorals, i encara més després de les últimes actuacions del seu partit en lo tema de l'aigua, i encara més després del seu propi posicionament en lo mateix sentit.

    ResponElimina
  24. Doncs a la Federació del PSOE a les nostres terres els vull agraïr el seu posicionament clar i contundent contra els transvasaments i detraccions d'aigua de l'Ebre, però tinc alguns dubtes...

    Sent així, també esteu en contra de la "captació" d'aigua més amunt, posem per cas a Lleida?

    Quan parleu de les diferents mesures d'estalvi i eficiència, a què us referiu concretament? Com es recuperen i reutilitzen els aqüifers i antics pous? I quants se n'han recuperat i reutilitzat des que es va preveure la sequera? La dessaladora de Cunit, per què no es construeix més a prop de BCN i així ens estalviariem el transport de l'aigua fins allà? O és que servirà per la tant temuda interconnexió? I quan parleu dels recursos hídrics necessaris, per què dieu que són de Catalunya quan on fa falta aigua és a Barcelona per estar sobremassificada i està esgotant tots els recursos, propis i aliens?

    I per finalitzar dues apreciacions personals la "emergència Nacional" ho sento, però crec que només és una manera d'espantar-nos per justificar el robatori de l'aigua (comencem a parlar clar). I la crisi és política i la té el tristpartit.

    Per cert, esmenteu el paper dut a terme pels socialistes de l’Ebre en la lluita contra els transvasaments previstos en el PHN i en la seva derogació, doncs precisament és això el que volem la ciutadania, que deixeu de banda els interesos de partit i us posicioneu al costat del territori (i això va per tots).

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta