17 de maig del 2008

L'Estat autoritza el projecte Castor amb un altre reial decret

L'aprovació, per part del Consell de Ministres, d'un reial decret que atorga la concessió del projecte Castor a l'empresa Escal UGS, va passar ahir molt desapercebuda. La notícia va traspassar la frontera del riu Sénia gràcies a Vinaròs News, però a les Terres de l'Ebre ningú l'esperava. La polèmica pel transvasament a Barcelona ha deixat en un segon pla altres qüestions que durant els últims mesos havien protagonitzat l'actualitat informativa, com l'oposició política i ciutadana contra el magatzem submarí de gas i la planta terrestre que projecten entre Vinaròs i Alcanar.
D'alguna manera, aquest és el segon reial decret, en menys d'un mes, que el govern de l'Estat ha aprovat d'esquenes a les Terres de l'Ebre, després del llum verd de Madrid a la interconnexió de xarxes. En concret, el Consell de Ministres va autoritzar la concessió d'explotació del magatzem submarí de gas davant la costa de Vinaròs i Alcanar, però el reial decret no autoritza les instal·lacions terrestres, i estableix que l'emplaçament concret de la planta regasificadora encara s'haurà de definir. Com estava previst, l'empresa podrà emmagatzemar gas aprofitant l'antic pou petrolier Amposta, situat a uns 21 quilòmetres davant de la desembocadura del riu Sénia. Escal UGS tindrà una concessió per a 30 anys, prorrogables per dos períodes successius de deu anys més. En una primera fase es prepararia la infraestructura geològica de l'antic pou, i en la segona fase de les obres s'injectaria el gas al seu interior. El reial decret no concreta l'emplaçament de la planta terrestre, ja que primer caldran els informes i les autoritzacions ambientals del Ministeri de Medi Ambient i de la conselleria valenciana. Però no diu res de la necessitat d'un informe de la Generalitat, que teòricament havia sol·licitat ser part interessada en el projecte Castor.

Més informació a El Punt:
-L'Estat atorga a Escal UGS la concessió per explotar el dipòsit de gas davant la costa de l'Ebre

17 comentaris:

  1. El PSOE va tenir un suport electoral tan aclaparador, que es pot permetre fer el que vulgui ja que res no l'afecta: Ni tisorar l'estatut i deixar-lo en no-res, ni el desastre dels trens a Barcelona, ni el transvasament a esquenes del territori. La ciutadania també ha fallat i molt, donant-los un suport immerescut i que estem pagant molt car. Sobre el projecte Castor, recordem el sinistre exalcalde tortosí i la seua proposta de posar-nos la planta a Campredó, unilateralment i d'esquenes a tothom.

    ResponElimina
  2. Jordi Solé, dirigent dels Joves d'esquerra verda a Tarragona, ha publicat el següent al seu bloc: "Avergonyits per la gestió de Baltasar
    Aquesta és el sentiment que, després d'escoltar el conseller de Medi Ambient ahir, sentim la majoria d'homes i dones d'ICV de les comarques de Tarragona. Sentir un conseller d'ICV que diu alhora que s'aixeca la prohibició d'omplir piscines i regar amb aigua potable a Barcelona però que es manté l'aportació d'aigua de les comarques de Tarragona, és un fet que:


    Vol dir en conclusió que l'aigua de Tarragona (de pous o del minitransvasament), almenys en part, anirà destinada a aquests usos.
    Una irresponsabilitat política de primer ordre, com a conseller de govern d'un departament com el de medi ambient, i una irresponsabilitat de primer ordre com a dirigent d'ICV, que desgasta la imatge setmana rere setmana d'una formació a la que, moltes persones, dediquem molta il·lusió, força, temps i sentiments.
    És la confirmació definitiva de la nefasta estratègia social, comunicativa i ambiental del conseller Baltasar, des del primer dia que va començar a gestionar la crisi, i cal definitivament una desautorització valenta per part de la direcció nacional d'ICV de la gestió del company Francesc Baltasar.



    Manifestació d'Amposta
    Diversos dirigents territorials d'ICV assistirem diumenge a la manifestació d'Amposta, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Assistiré a la manifestació antitransvasament com ja vaig fer amb les manifestacions de Móra d'Ebre i Barcelona el 2001. Em mantinc amb el que sempre he defensat.


    Suport als companys i companyes de Sant Carles de la Ràpita
    Vull des d'aquestes línies mostrar el meu efecte i comprensió als companys i companyes de l'agrupació d'ICV de Sant Carles Ràpita en la seva decisió, segur que gens fàcil, d'abandonar ICV per coherència amb el seu territori.

    ResponElimina
  3. Se mos caguen damunt...

    ResponElimina
  4. Darrere de la irresponsabilitat política i nefasta estratègia social, comunicativa i ambiental del conseller Baltasar s'hi amaga una estratègia planificada al milímetre pel PSOE per desfer-se dels seus incòmodes "aliats" polítics a Catalunya.
    A les darreres eleccions se li va donar al PSOE carta blanca per fer i desfer. I ara que tenen el poder comença a aflorar el capitalisme exacerbat amagat des de l'inici de la trancisió.

    El més trist, però, és que els dirigents de les formacions que donen suport al PSOE vulguin mantenir el seu estatus per sobre de la vergonya política que hauran de patir les bases del partit.

    ResponElimina
  5. Quan les sabates “apreten”, les prioritats manen.... Vull dir amb això que front temes de clara afectació al territori, tant se me’n fot de quin partit sigui el que tingui al costat meu a la manifestació de demà....Segur que tothom anem pel mateix.

    ResponElimina
  6. Està ben clar que a Montilla li va molt bé que Baltasar estigue de conseller, ja que mentres estigue éste a ell ningú l'insultarà. Los socialistes no se desgasten tant com los de ICV.

    ResponElimina
  7. Sembla l'época de CiU: La Enron de Móra, el PHN, el macroabocador de Tivissa...

    Un cop dinamiten políticament un territori allí hi va tot. Ho hem vist: prolongació trasvasament a Barcelona, magatzem nuclear a Ascó i ara el projecte Castor.

    Tan sols falta que ens rematen amb el magatzem centralitzat de residus nuclears!!!!

    ResponElimina
  8. Aqui veig que hi ha molt de destral·ler de boquilla, llegint mes d'un comentari sembla que que s'afona el mon i qui mes qui menys ha estat o esta en partits que, d'extraparlamentaris en tenen ben poca cosa i aqui pareix com si el mes moderat fos de la lliga comunista revolucionaria, i algu de'ls que escriu per aqui ha estat o pretenia esta instal·lat a l'establisment.
    Menos lobos.

    ResponElimina
  9. Això del Castor és una altra "merienda de negros". Fixem-nos que ja hem entrat en la era de les corporacions. Ja fa temps, però, ara és més evident que mai. Els governs son pures titelles en mans de les poderoses corporacions econòmiques.
    Només volia advertir, Emili, que ja hi ha un magatzem individualitzat en marxa a Ascó, i estan projectant un altre a Vandellòs per emmagatzemar els residus de Vandellòs 1 que estan ara a França. I, seguim tenint tots los números per a que un d'aquests dos, Vandellòs sembla que més, acabe recollint merda radioactiva de tot arreu.
    On son els polítics?
    Quina veu crida pels moixos habitants de l'Ebre?
    Som els ebrencs d'apeu els que hem de sortir sempre a cridar per defensar la nostra supervivència.
    Com demà a Amposta.

    ResponElimina
  10. Si Mario, ja sabia el magatzem d'Ascó ja l'he anomenat.

    A Ximo, és compatible estar en aquest món, treballar honradament, i participar amb un tipus de política que doni beneficis a molts i no a alguns.

    Perdona que em doni per aludit, però, si defensar el medi ambient i la pròpia salut no és de ser comunista revolucionari, és de tenir sentit comú. Potser tú no el tinguis.

    ResponElimina
  11. Ja n’estem tips de sabuts !


    Al país del allioli,
    entre quatre o cinc senyors
    van formar-ne un monopoli
    per poder-se fer els doctors
    Un cop ja va estar format
    i ben pastat lo mandongo,
    van anar per la ciutat
    donant grans concerts de bombo.
    I es van repartir prebendes,
    i es van donar credencials,
    per poder fer componendes
    dins dels mitjos culturals.
    Desprès , uns quants “mocosets”
    s’hi van sumar per fer el “mona”,
    i els van nombrar “doctorets”,
    delegats de Barcelona.
    Tots eren molt “anllustrats”,
    dotats de supercultura,
    i estaven molt empollats
    en art i en literatura.
    I a mes de esser intel•ligents,
    per a tot tenien traça
    i molts mes coneixements
    que l’Enciclopèdia Espasa .
    En totes les discussions
    prevalia el seu criteri,
    Ai del qui els busques raons !
    passava per “biticleri “.
    Com que entenien de tot,
    ningú gosava contradir-los.
    Si hasta tenint sanglot,
    donava gust de sentir-los !
    Un d’ells, amb veu ampul•losa
    Va dir : “Fa falta cultura”!
    No es sent l’art a Tortosa,
    pos ningú entén de pintura”.
    Un altre va fer un escrit
    molt propi del Partenón,
    no l’hagués fet mes florit
    Marco Tulio Cicerón.
    Un altre en mes joventut,
    va anar dient pels carrers
    que ells sentien inquietud
    i ademés eren sincers.
    Va dir un altre:”No vull tracte
    en coses del temps passat,
    perquè sols en l’art abstracte
    hi ha un mínim de dignitat”.
    Hasta un altre del quinteto
    va dir:”Ja n’hi ha prou d’abús
    Fóra el poemes en metro !
    Los volem en “filobús”.
    Mentre anaven parlant
    i rublint-nos de cultura,
    ells es feien per avant...
    Volien guanyar una altura.
    I un cop dalt dels pedestals
    fets de llistons i cartró,
    Van dir: “Mireu si som alts!
    No admitim la discussió”!
    Mes, vet-ací que un pagès
    va ser d’un altra opinió ,
    dient pel mig dels “papes”:
    Preparo una exposició !”.
    Esta frase, en humor dita,
    Al poble va donar alegria,
    i com si fosa trilita,
    va explotar per simpatia.
    Va fer efecte igual
    que si els hagués donat l’Alto
    perquè va fer-los mes mal
    que la bomba de cobalto.
    I als descobrir-se’ls el frau,
    tothom va aixecar la veu,
    i aquí va armar-se un cacau
    de pare i molt senyor meu.
    Se’ls va perdre la temor,
    Ja no es tragar mes fel,
    i si algú feia el “doctor”,
    tothom li prenia el pèl.
    Van estar un temps amagats,
    plens de ràbia i desespero,
    però no han escarmentat;
    tornen a ensenyar el plumero.
    Però els dic que esta vegada
    sortiran mes mal parats,
    perquè d’una cadupada
    se quedaran astronxats.
    No els deixaré respirar
    ni enlairar-se per les rames,
    que ells nomes poden anar
    en lo rabo entre les cames.

    *Fragment de la Antologia humorística de Joan de Cadup any 1967

    LO RIU ES VIDA; NO ALS TRASVASAMENTS !!

    ResponElimina
  12. Mc Calan, genial!
    Cuida't. Ens veiem a Amposta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones. Estic buscant lo significat de la paraula "biticleri" que surt al text citat per Mc Calan. Mon pare me la deia sovint però mai li vaig preguntar on la va aprendre. En sabeu alguna cosa? Gràcies!

      Elimina
  13. Què és això? Un manifest antiintel·lectual? No sé si anem massa bé per aquí. Una mica més de cultura li aniria bé a tothom (a mi també).
    Per cert, la mani ha anat molt bé. Suposo que Gustau no tardarà en penjar la notícia.

    ResponElimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. Antiintelectual dius? Has parlat de cultura? Jo no me he atrevit a tant... Sento que la teva sensibilitat no doni per mes..Tu t’ho perds..

    ResponElimina
  16. No sé. Es que no me sento identificat en la figura del pagés panxacontent i cadupero...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta