11 de desembre del 2008

La plataforma rebutja el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre i fa una crida a la mobilització

El programa inclou més regadius i no té en compte el cabal mediambiental

La proposta base del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que acaba de presentar el govern de l'Estat amb l'objectiu que estiga aprovat abans del desembre del 2009, no convenç la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ja ha anunciat que obrirà un front tècnic, jurídic i social per aturar la seua aplicació. La PDE critica que el pla no té en compte els cabals mediambientals per al tram final, la poca implicació de la Generalitat, i la «compra de voluntats polítiques» amb inversions al territori.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va recordar que l'aplicació de la directiva marc de l'aigua de la Unió Europea obliga l'Estat espanyol a fer un nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que hauria d'estar aprovat abans del desembre del 2009. Tomàs va precisar que ara s'ha tancat el procés de participació ciutadana i s'ha presentat un projecte base, en què s'ha trobat a faltar la participació de la Generalitat. «De fet, a la proposta del pla no s'ha inclòs el logo del govern a petició de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però sí hi surten els logos del Ministeri de Medi Ambient i del govern d'Aragó», va denunciar Tomàs. En aquesta línia, el portaveu va afegir-hi que a la PDE estan «profundament indignats» pel resultat del futur pla hidrològic, així com per la poca veu que han tingut la Generalitat i els ajuntaments ebrencs durant la redacció del pla.

Segons Tomàs, els temes que van portar la PDE a mobilitzar-se contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN) continuen sense resoldre's, ja que el nou pla hidrològic de l'Ebre no inclou un cabal mediambiental, mesures per solucionar la regressió i l'enfonsament de la plana deltaica, o l'aportació de més sediments fluvials al delta. Però Tomàs va advertir que el pla sí parla de nous regadius (70.000 noves hectàrees al tram final del riu), i que serà molt difícil aplicar qualsevol cabal mediambiental si abans es posen en marxa els nous regadius en el conjunt de la conca. «No s'ha tingut en compte el règim hídric que va proposar la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i ens temem que d'aquí a un any ens imposin un cabal d'entre 100 i 115 metres cúbics per segon», va dir Tomàs.

Obres molt estranyes El moviment en defensa de l'Ebre s'activarà després de Nadal amb una assemblea que tindrà lloc a l'auditori de Tortosa. La PDE vol convertir l'acte en un debat públic sobre el nou pla hidrològic i els cabals mediambientals, en què participin tècnics de la CHE i de l'ACA, i també membres de la Comissió de Sostenibilitat. El portaveu Manolo Tomàs va fer una crida a la mobilització social, i va criticar la classe política i algunes entitats del territori per haver acceptat «compensacions que són autèntiques misèries». Així, Tomàs va denunciar que al pla hidrològic s'han inclòs obres «molt estranyes», com el pont entre Deltebre i Sant Jaume (que ja està fent la Generalitat), el mobiliari de la via verda, les estacions turístiques de Benifallet i Aldover, o el centre d'interpretació del Renaixement de Tortosa.

El Punt (11-Desembre-2008)

1 comentari:

  1. La participació ciutadana és allò que passes un any en reunions debatint i per fin s'aconsegueix aprovar un text, aprovat per part del govern i el gobierno espanyol, despres es ractifica pel parlament català, i despres ho descarten?

    Les ganes d'escoltar a la PDE son les que fan que s'entrega el document del Pla per a estudiar-ho un dia abans d'una reunio a la qual, tot sent invitats (ens diuen), no arriba cap invitació fins l'ultima hora?

    Molt de "talante" però és la mateixa historia que sempre.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta