9 d’abril del 2009

Tortosa completa la restauració de la portalada renaixentista de l'antiga església de Sant Domènec

La façana de l'antiga església de Sant Domènec, que forma part del conjunt renaixentista dels Reials Col·legis, té des d'aquesta setmana un aspecte millorat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va visitar ahir les obres de neteja, restauració i conservació de la façana de l'actual Espai Sant Domènec i centre d'interpretació del Renaixement; uns treballs als quals l'Ajuntament ha destinat uns 35.000 euros del pla integral del nucli antic (Pincat). La restauració ha anat a càrrec de l'empresa Urcotex i de les conservadores Violant Bonet i Sònia López, que han optat per tenir «el màxim respecte a l'obra original». Bonet va detallar que s'han eliminat tots aquells elements que podien fer malbé la façana i la portalada, datada del 1586 i considerada un exemple «únic a Catalunya» del patrimoni renaixentista.

La responsable de la restauració va explicar que han netejat la brutícia superficial i la pols acumulada, que invertia els volums i amagava detalls escultòrics de la portalada. A més, han hagut d'eliminar la crosta biogènica, una capa de líquens i molsa causada per la humitat, que ennegria la superfície. D'altra banda, també s'han retirat restes de diversos tipus de ciments i falques de fusta, utilitzats durant una restauració de l'església de Sant Domènec de fa cent anys, ja que el 1910 s'hi va instal·lar el museu municipal. A més, les conservadores han restaurat les juntes de les pedres amb morters tradicionals de calç i sorra, i han detectat que segles enrere s'havia aplicat una pàtina marronosa amb finalitats estètiques i de protecció, que potser va fer-se amb cera i algun pigment natural. Per precaució, les restauradores han decidit mantenir-la. També s'han respectat les restes d'una policromia anterior, que servia per donar color a les figures dels sants, unes escultures decapitades durant el segle XIX i sense cap document gràfic per fer la seua reconstrucció.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-04-2009 Pàgina 26

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta