8 d’abril del 2009

Tortosa vol portar turistes a les muralles amb el nou Passeig de les Fortificacions

L'Ajuntament ja ha senyalitzat el primer tram del recorregut, que uneix la torre del Célio amb les Avançades de Sant Joan

Tortosa té un dels conjunts emmurallats més extensos i singulars del sud d'Europa, amb més de sis quilòmetres. Però la rehabilitació d'aquest ric patrimoni ha estat lenta, i Tortosa no n'ha sabut traure profit turístic. En espera de l'aprovació del pla director de les muralles, l'Ajuntament va presentar ahir el nou Passeig de les Fortificacions, un itinerari turístic, cultural i d'esbarjo que recorrerà els castells, les muralles, els baluards i les fortificacions de Tortosa. En una primera fase,s'ha senyalitzat en sis idiomes la tercera part del recorregut, entre la torre del Célio i les Avançades de Sant Joan. Però abans de dos anys, s'habilitaran la resta de trams pel castell de la Suda i els diferents fortins i baluards, inclòs el castell de Tenasses, que ara és propietat privada.

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Ricard Forés, va presentar ahir la primera fase del recorregut turístic i cultural que l'Ajuntament ha batejat com a Passeig de les Fortificacions, i que també es donarà a conèixer com el nou «cinturó verd» de Tortosa. Forés va detallar que el projecte ja formava part del pacte de govern entre CiU i ERC, i també del pla d'acció municipal (PAM). Un matís que no era gratuït, ja que la presentació del nou Passeig de les Fortificacions es feia només 14 hores després que el ple va aprovar per unanimitat el Pacte pel Patrimoni de Tortosa, a partir d'una moció popular presentada per Amics dels Castells i del Nucli Antic. De fet, Forés va reiterar el compromís municipal per adquirir el castell de Tenasses, que actualment és una propietat privada, per integrar-lo en el nou itinerari turístic, cultural i d'esbarjo. En aquesta línia, tot i que la resta del Passeig de les Fortificacions s'habilitarà i se senyalitzarà en els pròxims dos anys, el regidor de Promoció Econòmica va ser més prudent a l'hora de fixar un calendari per comprar Tenasses.

Segons Forés, l'objectiu és adaptar la fórmula d'altres ciutats que tenen un «cinturó verd» que recorre els turons que les envolten, i que són molt concorreguts durant els caps de setmana. En el cas de Tortosa, també tindrà una finalitat turística. Així, a més d'habilitar un recorregut practicable a peu i en bicicleta, amb àrees de descans, també hi haurà espais on s'instal·laran nous panells interpretatius sobre la importància històrica de les muralles i del conjunt fortificat, així com sobre el patrimoni de Tortosa. «Tenim la sort que aquest itinerari estarà en un lloc privilegiat, al voltant d'uns elements patrimonials de primer ordre com són el nucli antic, les fortificacions i les muralles», va remarcar Forés. El regidor va afegir que també es prendran mesures per dinamitzar l'entorn i «crear vida» al voltant del nou recorregut turístic. En aquest sentit, Forés va destacar la reforma integral dels barris de Sant Jaume i del Castell, que quedaran als peus del nou Passeig de les Fortificacions, i que seran «molt permeables» a aquesta actuació. El regidor va detallar que la senyalització de la primera fase del recorregut, entre la torre del Célio i les Avançades de Sant Joan, ha tingut un pressupost de 12.000 euros, i que la Generalitat ha cofinançat el 60% de l'actuació.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 08-04-2009 Pàgina 3

3 comentaris:

  1. Amic pedani; encara que no tingui res a veure amb el titular, i com no sabia com fer-li arribar, me he permès escriure-li aquestes línies...

    Com vostè recordarà fa uns mesos ens varem jugar un sopar en base a les repercussions politiques que tindria la negociació del finançament en l’actual Govern de Catalunya.
    Sento comunicar-li, que si ja era difícil arribar a una entesa amb l’anterior govern de l’Estat, els nous nomenaments de ministres, ho fa impossible.
    Deixi’m recordar-li la famosa frase “Jose Luis te queremos, pero queremos mas a Catalunya...”
    Vostè creu honestament que l’Honorable President de la Generalitat Senyor Montilla farà prevaldre els diputats del PSC al Congrés per plantar cara al PSOE ?
    La recent renovació del Pacte d’Entesa ( i van dos ) deixa entreveure la feblesa del govern de Catalunya, que necessita deixar per escrit allò del “no ens farem mal...” i els darrers episodis han tornat a qüestionar la viabilitat d’un govern tant heterogeni com contradictori, que fins i tot han compromès al govern central en determinats assumptes creant veritables dissidències internes i confrontació d’interessos.
    Deixem dons passar dos o tres mesos en que segurament veurem novetats que ens podran sorprendre.
    Mentre rebi una cordial salutació. Mc Calan

    ResponElimina
  2. Ja me sembla ve que es vulguin potenciar les muralles. Dos apunts la web de turisme de l'Ajuntament fa PENA. I pena fan les fotos de les muralles que es poden veure (males imatges d'Orleans -d'abans de l'actuació feta- males imatges de Tenalles i de les avançades, etc). I en això que us dic me ve a la ment una fotografia publicada a La Veu del Baix Ebre per festes, crec recordar que cap als 80, del castell de la Suda des d'un helicòpter. Era una visió majestuosa. Això és el que cal a més a més del sanejament URGENT del barri de Sant Jaume.
    Respecte als cartells el vandalisme i la falta de manteniment faran el mateix que en la resta de panells informatius que es van penjar aquí i allà. Diners llençats em sap grau dir.

    ResponElimina
  3. Sr. Mc Calan,

    Quan dins de poc temps s'acordi el nou finançament, alguns ho trobaran positiu i altres ho trobaran negatiu, com sempre ha passat.

    D'aquests darrers ( penso que vostè també ), ningú se'n recordarà que el finançament que tenim avui és früit d'un pacte entre CiU i PP, que en aquell moment se'ns va vendre com el millor que li podia passar al nostre país i que serviria "in saecula saeculorum".

    Per cert, he estat 10 dies lluny dels Reguers i no havia "mirat" aquest bloc. Però ja vaig dir en alguna altra oportunitat que és molt fàcil "contactar-me" al meu correu electrònic :

    angeltafalla@gmail.com

    Bé, deixem passar aquests dos o tres mesos que cita vosté, i ja en tornarem a parlar, però deixem dir-li que a la meua edat i "visto lo visto", ja quasi no hi ha res que em pugui sorprendre ( sempre parlant en termes polítics).

    Salutacions,

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta