25 de maig del 2009

La Medalla d'Or de Gerard Vergés i Príncep

Dissabte passat al vespre, baixant pel carrer Sant Blai, entre la gentada que sortia de l'església (dia de comunions?), vam veure el poeta i farmacèutic Gerard Vergés. La seua presència sempre té una aurèola màgica, magnètica. És com si el seu nimbe majestuós traspue la solemnitat lunisolar de les paraules nobles que ha deixat escrites. Vergés, al costat d'altres noms de la seua generació com Jesús Massip o Manolo Pérez Bonfill, va ser el far de la cultura tortosina en la llarga nit del franquisme. Per això és tan merescuda la Medalla d'Or que Vergés va rebre divendres al vespre, 24 hores abans de la nostra trobada fugaç al carrer Sant Blai.
El Príncep de les lletres tortosines, Creu de Sant Jordi i premi Carles Riba de poesia, va rebre el distintiu més alt que atorga l'Ajuntament de mans de l'alcalde, Ferran Bel. L'encarregat de glossar la seua figura, però, va ser el professor i també escriptor Manel Ollé, una de les persones que més coneix l'obra de Vergés. Ollé va advertir a l'audiència que estaven assitint a un "moment històric", per poder assistir a l'homenatge a "un dels homes més il·lustres que Tortosa ha donat en la seua història". Ollé també va repassar la producció literària de Vergés, aturant-se expressament en algunes de les seves obres com L'ombra rogenca de la lloba, que li va valer el Premi Carles Riba de poesia; "Tretze biografies imperfectes", que li reportà el Premi Josep Pla, o "Lliri entre cards". Vergés ha estat traduït a diversos idiomes i va saber "entrar en el món de les paraules com si fos un orfebre". Per concloure, Ollé va remarcar que "una ciutat que honora els seus fills i filles, s'honora a ella mateixa".
Per la seua banda, Bel va recordar les moltes persones i entitats que s'han dirigit a l'Ajuntament en els últims mesos, per demanar la Medalla d'Or per a Vergés, que ja disposava de la de Plata. Bel va afirmar que Vergés encaixa a la perfecció en l'Espai Sant Domènec en què va fer-se l'acte, ja que és un element del patrimoni renaixentista de la nostra ciutat. "Vergés ha estat farmacèutic, emprenedor, traductor, escriptor, poeta... Ha estat un humanista, un home del Renaixement", va assenyalar l'alcalde, que va agrair Vergés el fet d'haver representat la seua ciutat i el seu país "amb humilitat i discreció".
Gerard Vergés va tancar l'acte dirigint unes paraules emocionades als assistents: "Estic francament emocionat per rebre una distinció que molts tortosins mereixen més que jo. En tots els meus escrits he tingut sempre present la meva ciutat, el seu paisatge, la seva història i la seva gent." L'acte de lliurament de la Medalla d'Or a Gerard Vergés va comptar amb l'actuació del Cor Flumine, que va interpretar diverses peces de jazz. Abans d'acabar, els treballadors de l'antiga empresa Vergés Oliveres van lliurar un ram de flors a Gerard Vergés.

Foto: Ajuntament de Tortosa

11 comentaris:

  1. Una bona notícia,. D'aquestes que et deixen una enorme satisfacció quan les llegeixes

    ResponElimina
  2. Tot un homenot de lletres, autor d'un dels millors poemaris dels darrers 25 anys en llengua catalana. S'ho mereixia!

    ResponElimina
  3. Trobo molt bé que per fi la ciutat de Tortosa honore a les seues figures més il·lustres.
    Moltes felicitats!

    ResponElimina
  4. No senyor Vergés, no!. S’equivoca quan diu que hi han avui molts tortosins que mereixin mes que vostè el nostre reconeixement.... Felicitats!

    ResponElimina
  5. No se si hi han tortosins/es amb mes mereixements per a rebre la Medalla d'Or, segurament que no. El que se és que dir que un no és mereixedor, no es gens original i mes aviat de manual de recepcions de guardons i prova de falsa modèstia.

    ResponElimina
  6. La modèstia pels mediocres, dels que tenim clars exponents en la nostra classe política...Qui pugui anar amb el cap ben alt, que ho faci! Ho necessitem!

    ResponElimina
  7. Seré políticament incorrecte, si se'm permet. A Tortosa hi ha altres persones que se la mereixen com a mínim igual que Gerard Vergés. O se la mereixien. Uso el verb en passat perquè unes quantes d'aquestes persones han mort poc menys que en la ignomínia local. No fa tant d'algun cas.

    ResponElimina
  8. Continuant essent incorrecte, aquests malauradament ja no poden anar amb el cap ben alt...

    ResponElimina
  9. Senyor McCalan, si vol dir que no poden portar el cap de cap manera perquè ja són difunts, cap problema. Si insinua que no el podien portar ben alt en vida...

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. un reconeixement merescut, del qual m'alegro molt

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta