11 de juliol del 2009

Tortosa tindrà al novembre un hospital de dia de salut mental per a infants i joves

La Fundació Pere Mata ja està habilitant unes instal·lacions a Ferreries, però després es traslladaran al nou hospital

La consellera de Salut, Marina Geli, va visitar ahir a la tarda les obres de les noves instal·lacions que la Fundació Pere Mata està fent a Tortosa, amb l'objectiu d'obrir un nou centre de salut mental i un hospital de dia per a infants i joves. El projecte transformarà uns baixos de 750 metres quadrats d'un edifici al carrer Pompeu Fabra, i permetrà traslladar la unitat de salut mental que ara hi ha al CAP Baix Ebre, també al barri de Ferreries. Però, a més, el nou hospital de dia evitarà que els joves i els infants de l'Ebre hagin de traslladar-se a Reus i Barcelona. Al matí, Geli també va col·locar la primera pedra del futur CAP de l'Aldea i va inaugurar el CAP d'Ulldecona. Avui, la consellera de Salut té previst fer el mateix amb els nous consultoris locals de la Fatarella i Tivissa.

El centre de salut mental i el nou hospital de dia per a infants i joves permetran millorar i ampliar les instal·lacions que la Fundació Pere Mata ja té a Tortosa, fins que siga possible traslladar-les al nou hospital de les Terres de l'Ebre. Així ho va dir el gerent de l'Institut Pere Mata, Joan Amigó, durant la visita d'obres amb la consellera Geli. També ho va confirmar el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, que també va avançar que el nou hospital de Tortosa tindrà una unitat de curta estada, unes urgències de salut mental amb consultes externes, i una unitat de trastorns alimentaris, per tractar els casos d'anorèxia i bulímia.

Però, mentre es projecta el nou hospital de Tortosa, les persones amb malalties mentals, i en especial els infants i joves del territori, tindran el seu centre de referència a les instal·lacions que la Fundació Pere Mata ja està habilitant als baixos d'un edifici del carrer Pompeu Fabra, a prop del carrer del Comerç. La previsió és que les obres puguen estar enllestides al novembre i, per tant, el nou hospital de dia i el centre de salut mental entrarien en funcionament a finals d'any, un cop fet el trasllat des de l'actual unitat de salut mental que hi ha al CAP Baix Ebre. El nou espai té uns 750 m², que seran distribuïts en 12 consultoris per a l'hospital de dia i en sis consultoris més per al centre d'adults. A més, hi haurà una sala d'espera, dues sales polivalents, una àrea de descans per al personal, despatxos, una àrea d'administració, arxius, magatzems i serveis. «Quan puguem, també farem una aula hospitalària per a una dotzena de xiquets, gràcies a la col·laboració del Departament d'Educació», va anunciar Roldán.

Els adults amb malalties mentals ja tenen un hospital de dia a Amposta i centres de salut mental a Amposta, Tortosa i Móra d'Ebre, però l'hospital de dia era necessari per fer una atenció més propera i evitar que els infants i joves amb trastorns mentals de les Terres de l'Ebre hagin de desplaçar-se a Reus i Barcelona.

Un model d'atenció hospitalària en augment

La consellera de Salut, Marina Geli, va destacar la importància del projecte de la Fundació Pere Mata. Geli va remarcar que es tracta d'un dels models que més ha augmentat a Catalunya en els últims anys, amb més de 500 places noves. «És cert que el recurs sempre genera la demanda», va sentenciar la consellera, que va remarcar que en alguns llocs també han ampliat l'edat dels pacients fins als 25 anys. «No dic que aquí també s'hagi de fer el mateix, però en altres llocs ha funcionat força bé», va precisar. Geli també va advertir que sovint els trastorns mentals en joves estan relacions amb el consum d'estupefaents. «Amb les drogues i les malalties mentals en joves, costa saber quina de les dues és la conseqüència», va afegir-hi abans de dir que cal insistir en les edats més crítiques, entre els 14 i els 16 anys, i aprofundir en un model de contenció i de treball amb les famílies. Segons l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre, el 2% de la població té algun problema mental.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-07-2009 Pàgina 3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta