19 d’agost del 2009

Balanç del camp de treball 'Preservació de la Barra del Trabucador II' [carta dels lectors]

El nostre Delta pateix problemes de fons com la regressió, l'assentament de la plataforma deltaica, la salinització, l'augment del nivell del mar, la contaminació, o la urbanització massiva. Per això, L'Associació de Jóvens per la Cultura i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre i l'Associació Juvenil Obre't'Ebre vam portar a terme un Camp de Treball anomenat "Preservació de la Barra del Trabucador II", que ha tingut lloc del 2 al 16 d'agost.

Com el mateix nom indica, es tracta d’un camp de treball en què 15 voluntaris d'arreu de Catalunya han treballat de manera gratuïta, tot netejant la Barra del Trabucador, feina de la qual n’hem quedat molt orgullosos, ja que la mitjana diària ha estat de 20 bosses industrials, arribant fins a 3.000 quilos de brossa. Hem recollit tota mena de residus, però destaquem i denunciem que la majoria de deixalles són humanes: ampolles de plàstic, vidre, compreses, papers, bolquers, brics, sacs de guano, caixes de cucs de pescar, xarxes, cordes, restes de menjar...

Hem estat acampats a l’Estadi Municipal del Poble Nou del Delta, i hem gaudit dels serveis que el mateix poble ens ha ofert. Agraïm la seua disposició i col·laboració. A més a més, hem realitzat altres tasques com la plantació de 104 arbres i plantes autòctones als jardins del Poble Nou del Delta, amb la intenció de conscienciar la gent que les plantes autòctones consumeixen menys aigua. Agraïm a l’Ajuntament d’Amposta la seua col·laboració. A banda, hem netejat 119 tamarits de la llacuna del Clot per col·laborar amb el Parc Natural i donar refugi als rat-penats; a la Casa de Fusta, com a pràctica decreixentista, hem netejat un camí i hem trasplantat plantes: lliris grocs i typha (bova), a canvi del préstec de les bicis utilitzades durant tots els dies del Camp com a mitjà de transport; a la Reserva Natural de Riet Vell, vam tallar cigars de Bova com a mètode manual de prevenció de males herbes als camp d’arròs ecològics, i hem visitat el Deltàrium i l’Ecomuseu per conèixer els espais naturals del Delta.

La Barra del Trabucador s’ha convertit en una zona de pícnic per passar els dies, tot i que durant els 15 dies que hem estat netejant ens hem adonat que és com si fos un càmping, però sense tenir els serveis que un càmping ens prestaria. No hi ha dutxes, lavabos, zones d’ombra, papereres..., amb la qual cosa la gent instal·lada, i d’altres que hi vénen a passar el dia o la nit, deixen la seua brutícia a la platja. Cal dir, també, que de totes aquestes persones que utilitzen la Barra del Trabucador com a càmping, n’hi ha que respecten el medi en el qual es troben, fet que ens van transmetre part dels turistes amb els quals ens trobàvem, perquè una altra de les tasques dels voluntaris va ser conscienciar la gent de la situació actual de la Barra del Trabucador.

Un altre tema que ens ha sobtat molt, i pel qual defensem la NO acampada a la Barra del Trabucador, és la pèrdua de la vegetació: no només en les zones on no hi ha dunes, sinó també en les zones planes. Els cotxes accedeixen fins on poden arribar sense perill d’estacar-se i així poder estar més a prop de la mar, però no s’adonen que estan trepitjant la vegetació i que aquesta ja no tornarà a sortir. Alguns pensen: “total si només són males herbes!!”, doncs no, s’equivoquen molt. Aquestes plantes, entre d’altres el borro, la sosa, els joncs i els limoniums, formen una barrera protectora que aguanten la sorra i les dunes de ser erosionades pel vent i la mar, perquè la mar de dins i la de fora no s’ajuntin. Per aquest motiu, des del camp de treball vam realitzar diverses actuacions per conservar el medi natural.

Des d’aquí, aprofitem per fer una crida social i demanar a la gent que prengue consciència de què la Barra del Trabucador és una de les millors platges de Catalunya des del punt de vista de l'hàbitat, ja que és l’única platja del litoral català que conserva millor la comunitat vegetal anteriorment citada. Al mateix temps, fem una crida a l’Ajuntament, perquè millori els serveis i reguli la situació descontrolada de la Barra del Trabucador d’una manera urgent, ja sigue col·locant papereres o delimitant el camí, la circulació i l’estacionament de vehicles. A més, li agraïm el pressupost que ens ha donat per portar a terme el camp de treball.


El camp de treball ha estat realitzat amb el suport de la Secretaria de Joventut i els ajuntaments d'Amposta i de Sant Carles de la Ràpita, i amb la col·laboració de: l'Escola de Capacitació Agrària d'Amposta, Soldebre, el Restaurant l'Estany-Casa de Fusta, la Reserva Natural de Riet Vell-SEO/BirdLife, el Deltarium, El Parc Natural del Delta de l'Ebre, Audouin Birding Tours, Polet, l’Alberg l’Encanyissada i Turisme i Tradicions Polet.


Jóvens per la Cultura i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre

Obre’t’Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta