24 d’agost del 2009

La Viladrich, en línia i més gran

La llibreria de Tortosa amplia les instal·lacions i obre una botiga a internet que permet encarregar obres descatalogades i exemplars dedicats

La 2 de Viladrich, al carrer Despuig de Tortosa, ha sabut mantenir l'esperit de l'antiga llibreria Viladrich i adaptar-se als nous temps del sector. Així, gairebé alhora que les obres de reforma que han servit perquè La 2 de Viladrich dobli l'espai i haja habilitat una petit racó per fer exposicions, la llibreria també ha obert una botiga a internet. La llibreria en línia està especialitzada en autors locals, i ja tenen un catàleg amb més de 440 obres de novel·la, poesia, teatre, història, ciències, viatges, llengües, gastronomia i assaig. A més, la botiga virtual també fa possible, a través d'un formulari, encarregar obres descatalogades, així com sol·licitar exemplars dedicats per autors ebrencs, sense cap cost addicional.

Per tant, poc després d'apostar per les noves tecnologies (per Sant Jordi també van començar a comercialitzar els llibres digitals), La 2 de Viladrich també ha ampliat les instal·lacions. «L'espai ens havia quedat menut, vam veure que calia créixer i vam tenir l'oportunitat de disposar del local del costat», ha explicat una de les propietàries, Rosa Cubeles. Amb el canvi, no cal dir-ho, tant el negoci com els clients hi han sortit guanyant. Així, al local que tenien fins ara han mantingut la papereria i la venda de material escolar, revistes i diaris. A la part nova, per tant, han pogut condicionar «l'espai digne que es mereixen els llibres», i exposar una bona part del fons que, fins ara, quedava a la rebotiga. La idea, com comenten, era tenir un espai perquè els clients poguessen veure i tocar molts llibres, triar-los i fullejar-los sense cap pressa, i deixar que els llibres triessen els lectors des de les taules o des de les lleixes. La part de la llibreria, a més, està separada en diferents àmbits, tot destacant la col·lecció local, la zona infantil i juvenil, el còmic occidental i el manga, la narrativa actual i els clàssics, els llibres de gran format... A més, hi ha taules i cadires per poder seure-hi tranquil·lament, i fins i tot la zona infantil, on els més menuts també poden fullejar els llibres mentre els grans fan la tria i acaben de decidir-se.

D'altra banda, un altre atractiu del local nou és el passadís petit que comunica la papereria amb la llibreria ja que, durant la reforma, han localitzat un antic trull d'oli amb un pou. Per fer-lo visible, al terra del passadís, hi han instal·lat un vidre circular, i han decorat el trull amb algunes obres d'art. De fet, el passadís també ha esdevingut una petita sala d'exposicions amb obres dels artistes locals que van participar en la inauguració de la reforma, el 30 de juliol. Finalment, cal destacar que la reforma s'ha fet sincronitzadament, quasi sense alterar el funcionament de la llibreria.

El tancament de la Viladrich, el 31 de desembre del 2005, va deixar Tortosa sense la seua llibreria més veterana, hereva de l'antiga Llibreria Religiosa que va regentar Francesc Mestre i Noé, i que ja existia l'any 1760. Però el que havia de ser una pèrdua irreparable en el teixit cultural de Tortosa va ser només una pausa, ja que quatre mesos després del tancament, pel dia de Sant Jordi del 2006, Rosa Cubeles i Fina López van decidir associar-se i crear La 2 de Viladrich. A més, per obrir el seu negoci, les antigues treballadores de la Viladrich van aprofitar el traspàs de la llibreria Berenguer, que també havia tancat portes. Així, tres anys després de la reobertura, l'espai de La 2 de Viladrich ja havia quedat menut, i tant Cubeles com la seua nova sòcia, Imma Casademunt, van decidir que calia fer un pensament i escometre l'ampliació.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-08-2009 Pàgina 31

+També pots visitar:
-Web de La 2 de Viladrich i botiga en línia

26 comentaris:

  1. Tot un exemple d'empreneduria, innovació, economia social, comerç de proximitat, promoció cultural i del territori.

    Enhorabona.

    ResponElimina
  2. Algú sap si quan van fer tot aquell teatro de baixar la reixa ja estava "in mente" la 2 de Viladrich. Malpensa i acertaràs.

    ResponElimina
  3. Saltabarrancs, i?

    Quina ment més podrida teniu alguns. Sembla que us faci pena que els altres tinguin iniciatives. Quin esperit més pobre el teu.

    ResponElimina
  4. Doncs si es una bona iniciativa felicitats.Respecte a la pregunta que es planteja doncs, la llei del mercat es aixi, amb aquella operació els propietaris es van treure del damunt alguns treballadors antics amb pocs calers, una pena pels damnificats peró una jugada laboral totalment legal.

    ResponElimina
  5. Saltabarrancs quina mala sang xiquet... Una bona notícia com aquesta i tu demostrant una mala sang tremenda. Com sou los socialistes!

    ResponElimina
  6. Pos quina comèdia, tot i que per a mi al menys, les dues coses haurien de ser incompatibles: foment de la cultura, petit empresari etc. amb fer alguna que altra jugada poc ètica, encara que legal, de cara al personal, es evident que es poden donar perfectament i fer-les compatibles i si es cert ( que jo no ho se ), que passa de " denunciar-ho"? que es intocable o que?
    I no se que pinten els socialistes aquí, Joan. A més , que santa Llúcia et conserve la vista, perquè la deducció d'ideologies al·lienes......

    ResponElimina
  7. Tu com a socialista, Cucafera, de vista en tens poca, no sé si per Santa Llúcia. Això de jugada poc ètica és una expressió que te l'has treta de la màniga, estil dels socialistes: difamar tothom que no té el vostre carnet.

    ResponElimina
  8. Tu, com a convergent, també es dels que dispares a tot el que es mou. No en tens ni punyetera idea de qui soc, que penso ni a que dedico el tiempo libre, però es igual. Mai en tant poques línies s'han dit tantes tonteries.
    A veure, intentau, torna a llegir-ho:
    .....i si es cert (que jo no ho se).
    A que ja ho has entès?. Aixi, que t'empatolles de carnets i difamacions. No veus que ets tu el que, sense arribar a difamar, dius coses incertes.

    PD. veritat que això que t'he dit de convergent, no te massa sentit, sense conèixer-te ni tu declarar-ti?.

    ResponElimina
  9. Cucafera, incompatible foment de la cultura i petit empresari?

    Que no és una llibreria? Que no diu la notícia que cerquen llibres descatalogats i signatures d'escriptors ebrencs? Que no són tres noies emprenedores-petites empresàries que ningú els ha regalat rés?

    O t'expliques millor o em sembla que no toques massa, com sol ser habitual.

    ResponElimina
  10. Abans, quan es volia insultar a algu se li deia mal parit, cara de cul, imbecil.... I tot quedaba molt clar..
    Ara pel que veig se li ha de dir “convergent !”,“socialiste!” o "pepero!"....
    Quina merda, no ?

    ResponElimina
  11. canalero, Ho he de dir clarament, home, ets mes ignorant que la mare que ho va parir.
    "......foment de la cultura, petit empresari etc", AIXÒ, que es el que li atribueixo a una llibreria ho contraposo i ho trobo incompatible ( per a mi ) AMB " fer alguna que altra jugada poc ètica, encara que legal" . NO que sigue incompatible el foment de la cultura i ser petit empresari. No saps llegir.
    I com diuen a València....Ves a fer.....al tren.

    ResponElimina
  12. A mi el que m’interessa es aixo del tren.... Cucafera; que no te explicas coño,,,!

    ResponElimina
  13. Amb sentit de l'humor, sempre em trobareu el primer:
    La ma, Mc Calan, la ma. Te'n recordes?

    ResponElimina
  14. Doncs, segueixo sense entendre't Cucafera. No sé si és per que el colesterol de les baldanes t'ha obstruït alguna part delicada del cervell.

    Perquè hi ha nens de tres anys que s'expressen millor que tú. Perquè no se t'entén i això que sembla que parlis mentres et mires a l'espill i et repeteixes, que bo que sóc!

    ResponElimina
  15. Quina mala sang que teniu els socialistes, Cucafera! Ficar-te amb una gent emprenedora, que tenen un ofici de llibreter. Sembla que tinguis dret a criticar-ho tot. Els socialistes sou els pitjors, i repeteixo, sectaris amb tots aquells que no siguin del vostre partit. I a fer la mà, Mc Calan, ho fem tots encara que tinguem cinquanta anys i estiguem casats, ja ho sabeu i reconeixe-ho.

    ResponElimina
  16. Desprès diuen que parlant la gent s'entén, ja pots parlar i intentar raonar, ja.
    I tot ha vingut per un comentari de Pere que jo he donat com a bo i que m'he permès criticar, tot advertint que si això fos així.
    Juro per Deu que no se qui es l'antic propietari, si es el mateix d'ara, si son unes noies com s'ha dit, si es d'un partit si es de l'altre.....
    A la merda.

    ResponElimina
  17. Dons quines grolleries t'hem d'aguantar, Cucafera.

    A la merda tú, maleducat.

    ResponElimina
  18. Canalero la ment podrida i l'esperit pobre el tens tú.

    O es que trobes étic el fet de tancar a "bombo i platillo", quasi amb llàgrimes als ulls i televisadament i al cap de poc obrir a un altre lloc.

    No critico el fet d'acomiadar uns treballadors, si ho va fer era perque no eren productius. Critico la forma vendre el tancament.

    PD: CANALERO GRACIES A LA MEVA "INICITIVA" AQUEST MATÍ HE GUANYAT LA TEVA NOMINA D'ASSALARIAT.

    ResponElimina
  19. Bon profit et facin els diners que has guanyat amb la teva "inicitiva" com dius.

    Però "zoquete" que diuen els castellans, ho ets un rato. Perquè tant Gustau com jo mateix t'hem dit que no escrigues amb maiúscules i ho segueixes fent.

    ResponElimina
  20. Cucafera perds la compostura fàcilment, xiquet. Els socialistes de carnet com tu heu d'aprendre modals i deixar de calumniar tothom. Per què ficar-vos amb una llibreria deu ser una cosa molt d'esquerres.

    ResponElimina
  21. CANALERO OLVIDA'M!
    Aprofites les estones que no està el teu jefe per a escriure a la marfanta? DROPO MÉS QUE DROPO!

    ResponElimina
  22. Jo no t'insultaré saltabarrancs, encara que el teu nom no t'honora i sembla que en lloc de "saltar" barrancs, n'haguessis caigut en més d'algún, amb efectes perniciosos i evidents per la teva salut i enteniment.

    ResponElimina
  23. Canalero ets molt sutil i intel.ligent fent aquests jocs de paraules. FELICITATS!

    ResponElimina
  24. Dedueixo que tots estem contents de que les aportacions culturals, en format llibre, tinguen un racó fix a la ciutat, que s'ampliïn, etc.
    Ara potser no llegeixo tant en paper, no compro tants llibres, però mai podré deixar d'estar agraït als antics propietaris, i també a les actuals de "La Dos", per ajudar-me a conseguir tot el que, sense ells, hagués sigut ben difícil.
    El meu suport a totes les llibreries ebrenques.
    I records als assidus de la taula de darrera l'aparador de Viladrich (la u)

    ResponElimina
  25. Que conste:
    Jo no m'he posat amb cap llibreria ni cap emprenedor; el que he fet es criticar el que en un altre comentari s'havia insinuat i que ben be podria haver passat amb un ferreter o botiguer d'alimentació, igual de dignes (i necessaris) per cert, que el llibreter.
    Quant a les falsedats, pals de cec i insistències malaltisses sobre filies de cadascú......res a dir, no serveix. Erre que erre.
    Com diuen en premsa.....que la realitat no fase malbé un titular.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta