24 d’agost del 2009

L'alcalde d'Horta gira full però manté la crítica als comandaments dels bombers

Ferràs destaca la intel·ligència dels veïns del poble durant la tragèdia i lamenta la mala imatge oferta per alguns mitjans

Un més després de la tragèdia, ja amb les flames apagades i els paisatges dels Ports coberts de cendra, l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, diu que el poble vol girar full i mirar cap al futur. Horta de Sant Joan vol continuar amb la «bona feina» que s'estava fent abans de l'incendi, una «taca grossa» en la història recent del municipi que no hauria d'estroncar els projectes del poble. Amb tot, Ferràs va assegurar ahir que no pensa retractar-se de les seues crítiques als caps dels bombers. L'alcalde va tornar a defensar els bombers –«només ells saben l'angoixa que vam passar»–, però va mantenir la crítica als comandaments per la gestió de l'incendi, quan el 21 de juliol el foc va revifar i va engolir els bombers del grup de reforç en actuacions forestals (GRAF).

«Jo vaig dir el que vaig dir, tal com ho sentia, perquè estava al lloc que estava i ho estava patint», va afirmar ahir l'alcalde d'Horta de Sant Joan. Amb aquestes paraules, Àngel Ferràs va deixar clar que no pensa retractar-se de la seua crítica als comandaments dels bombers, per la gestió de l'incendi el migdia del 21 de juliol. Així, un mes després de la tragèdia en què van perdre la vida cinc bombers del GRAF, a causa d'un incendi que va acabar cremant més de 1.100 hectàrees al massís dels Ports, l'alcalde va refermar la seua opinió sobre els fets. I també, després que El Punt publiqués fa una setmana els primers detalls, contradictoris, de la investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

Una informació segons la qual, en el moment de la revifada del foc, alguns bombers que treballaven al barranc dels Cubars han assegurat que l'avís d'abandonar la zona els hauria arribat quan ja era massa tard. En canvi, els comandaments diuen que l'advertència d'abandonar la zona es va donar a tothom al mateix temps. En qualsevol cas, mitja hora abans que els sis bombers del GRAF quedessin atrapats sense possibilitat d'escapar de la llengua de foc, una unitat de bombers de l'Estat, que treballava al seu costat, sí que va ser evacuada amb un helicòpter de la Generalitat, en tenir coneixement que la zona «havia deixat de ser segura». Així, el pilot de l'helicòpter va decidir arriscar-se i hauria intentat un segon viatge per rescatar els bombers de Lleida, però ja no hi va ser a temps perquè el foc i el vent van impedir que fes una maniobra d'aproximació. Els membres del GRAF havien quedat atrapats entre el barranc dels Cubars i una paret vertical de prop de 150 metres, i no van poder esquivar el foc. Al lloc on van morir les víctimes es van assolir els 800 graus centígrads, i els intents de fugir bosc a través o de protegir-se amb mantes ignífugues no van servir de res. Per sort, a uns 30 metres d'allà, un altre grup d'una vintena de bombers, que també havien quedat atrapats, van salvar la vida perquè paradoxalment el vent i el cingle van fer que el foc els passés per sobre.

Discurs coherent

Tenint en compte l'aval d'aquestes informacions, Ferràs no va dubtar a mantenir un discurs coherent. «Només els bombers que van estar apagant el foc, que ho van veure, saben l'angoixa que vam sentir aquells dies», va dir l'alcalde d'Horta de Sant Joan. «Sóc un enamorat del meu poble i les meues paraules també formaven part dels sentiments», va afegir-hi. «I no puc anar en contra dels meus sentiments», va reiterar Ferràs.

En la mateixa línia, l'alcalde va voler destacar la «intel·ligència» dels veïns d'Horta de Sant Joan, ja que van saber reaccionar «molt bé, en tots els aspectes», tot i les crítiques rebudes i la imatge que van donar del poble alguns polítics i alguns mitjans de comunicació. Així, Ferràs creu que, després d'haver dit que s'havia produït una «certa relaxació» dels comandaments dels bombers durant la tarda del 21 de juliol, va ser víctima d'un linxament mediàtic per motius polítics. «Però la gent d'Horta s'ho va prendre molt bé, primer reaccionant a favor de l'alcalde i, després, demostrant que són solidaris i que tenien ganes d'ajudar, tot preparant el menjar per als bombers», va recordar.

Ferràs va remarcar que «és en aquests moments difícils quan es demostra si un poble està unit», i és per això que té pensat fer algun tipus de reconeixement públic als veïns d'Horta de Sant Joan al setembre, durant la festa major del poble. D'altra banda, l'alcalde va lamentar la imatge negativa que alguns mitjans de comunicació van donar d'Horta de Sant Joan, a causa del tractament informatiu de l'incendi i de la mort dels bombers. «Alguns mitjans van ser poc coherents i ara n'estem pagant les conseqüències», va concloure.

Publicat a
El Punt Barcelona 22-08-2009 Pàgina 6
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-08-2009 Pàgina 2

Foto: El món a Rac

6 comentaris:

  1. Aquest home va demostrar i ho continua fent que no te el temple que te que tenir una persona per portar endavant un poble, dona la culpa als bombers, als mitjans de comunicació, i ell què? amb cinc bombers morts els convergents i ell al capdavant només van fer politiqueo del barato
    Ara es queixa de la mala imatge, quina imatge transmet un alcalde quant es mofa de la mort de quatre bombers? el poble va estar en tot moment sense perill i els que des de fora veuren un alcalde que te dotacions de bombers, ejercit, morts inclus, i no es fa un discurs de sumar si no que es critica tot sense ton ni son, no enten res,
    Ell va fer el paper d'un agitador més, que els Mossos haguesis tingut que detenir per temerari.
    Ara estem veient el que els pasa als veins gregs i fa tremolar, o potser aquest pseudo alcalde li hagues anat millor com deia el seu lider Puig, alló del "cuanto peor mejor"?
    Que s'ho fagi mirar i el poble també.

    ResponElimina
  2. Per cert, Horta es un poble molt bonic que val la pena visitar tant a l'estiu com a l'hivern, tot i que tingui un alcalde com aquest.

    ResponElimina
  3. Segons Pere tot el poble d’Horta, amb el seu alcalde al cap, estan equivocats.
    Em sona com alló de que tots van en contradirecció menys jo.... Curiós...!

    ResponElimina
  4. Gràcies als habitants d'aquest poble i voltants els bombers van trobar els camins adequats i com poder acorralar el foc. Això era el que comentava el guaita-forestal dels Ports pròxim al foc.

    Sense restar importància a tots els bombers i demés cossos que van participar en l'operació.

    ResponElimina
  5. De les paraules de l'alcalde es desprén que els veins són uns cracks i els bombers una mica tontets. Lamentable, de vergonya aliena.

    ResponElimina
  6. Dons jo no he interpretat això... El que l’alcalde fa es ratificar el que ja va dir al seu moment, i es que va haver-hi una certa relaxació per part d’alguns comandaments dels bombers. Que jo sàpiga mai s’ha referit al cos de bombers en els termes que apunta Lluis.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta