17 de setembre del 2009

La tractorada, el millor de la Cinta

Tortosa hauria de poder encarar un debat tranquil però decidit sobre el model de festes

Durant els dies de la Cinta, diferents persones que no es coneixen ni tenen cap contacte entre elles ens han fet el comentari que la tractorada dels pagesos de les Terres de l'Ebre, el passat 5 de setembre, ha estat el millor acte de les festes. Evidentment, es tractava d'un comentari irònic, però que no deixa de tenir sentit, ja que la tractorada per reivindicar uns preus justos va coincidir amb el primer dia de les festes i amb el repartiment típic del panoli per diferents punts de la ciutat. Les pubilles i les pubilletes, amb el vestit tradicional de pagesa i el so de les gralles i dels tamborers, es van barrejar durant una bona estona amb el sorollam dels tractors i la música que portaven els pagesos. El pont de l'Estat i bona part de l'avinguda de la Generalitat, fins a la plaça Alfons XII, tenia una ambientació que feia més festa major que la majoria dels actes de la Cinta. De fet, amb alguns remolcs dels tractors carregats de fruita, semblava que els pagesos haguessin volgut avançar unes hores l'ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta, ja que seguien un itinerari molt semblant. Per sort, la tractorada va ser al matí i l'ofrena a la tarda, tot i que va haver un moment de tibantor entre la policia i els pagesos, en què la cosa va estar a punt d'embolicar-se molt.


Siga com siga, la coincidència d'opinions sobre l'atractiu de la tractorada i el poc interès del programa de la Cinta és més que un indici que els responsables municipals haurien de saber interpretar. Ja amb les últimes festes en el record, és necessari que Tortosa siga capaç d'abordar un debat tranquil però decidit sobre la revisió del model de la Cinta. El programa d'enguany no era ni tan dolent ni tan trist com molts han proclamat, però és cert que l'Ajuntament hauria de plantejar-se si el model actual és sostenible per a la ciutat. L'alcalde va dir durant el pregó que, amb una situació de crisi econòmica com l'actual, no era aconsellable fer una gran despesa econòmica amb les festes. Però més que per un tema de viabilitat econòmica, cal revisar la Cinta per una qüestió de sostenibilitat social. La Cinta 2009 haurà costat més de 300.000 euros, i la impressió de molta gent és que amb els mateixos diners es podrien haver organitzat unes festes molt millors, només reduint els dies de festa, concentrant els actes i triant millor els concerts. Si fas menys dies de festa, cal fer menys dies de ball, i això et permet alliberar una part del pressupost per garantir un cartell de concerts més atractiu. Manel i Gossos no hauran decebut el públic més jove i especialment els seguidors d'aquests dos grups. Però alguna cosa no funciona quan el mateix regidor de Festes admet que enguany no han pogut portar cap conjunt de primera línia.

Per tant, amb una mica de racionalitat i aplicant una mesura de tipus empresarial, el primer que hauria de fer l'Ajuntament és retallar el nombre de dies festius. Això és el que, durant dos anys consecutius, el president de la Cambra de Comerç va demanar-li a l'alcalde de Tortosa, a través de dues cartes publicades als mitjans. El govern de CiU i ERC ha de ser prou valent i plantejar a la societat tortosina allò que deien quan encara eren a l'oposició, és a dir, que cal redefinir el model de festes. Una ciutat com Tortosa, que a finals del juliol organitza la Festa del Renaixement, no es pot permetre fer vuit o deu dies de festes de la Cinta un mes després. Amb això no volem dir que el Renaixement haja rematat la Cinta, ja que pensem que els temps canvien, i que la decadència de la festa major és un fet independent. La Festa del Renaixement, en canvi, podria servir d'exemple per redissenyar el nou model de festes per a la Cinta. Una festa major que comencés en dijous o divendres, i que durés quatre o cinc dies com a molt, amb el millor de casa i el millor de fora.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 17-09-2009 Pàgina 40

+També pots llegir:
-CiU i ERC rebutgen que els concerts de la Cinta es trien per internet (El Punt)
-L'alcalde de Tortosa fa una valoració "molt positiva" de les festes de la Cinta i en destaca l'"excepcional participació" (Ajuntament de Tortosa)

26 comentaris:

  1. Crec que el plantejament podria ser un altre, Gustau.
    Perquè no es pot tocar la festa del Renaixement i juntar-se amb les festes de la Cinta de tota la vida?
    Al juliol fa una calor que derriteix les pedres. Aquells vestits que porten fan mal a la vista sol de pensar en la calor que deuen estar passant i amb lo canvi climàtic això cada vegada anirà a més. La gent durant lo dia, a hores de ple sol, tan sols té ganes d'estar a la platja i no morin-se de calor pels carrers. Lo que ha fet la gent enguany és sortir per la nit fins a tal i quin hora perquè durant lo dia no s'hi podia estar.
    Juntem les festes al setembre que és quan tothom torna de les vacances i com s'ha demostrat enguany els carrers estan plens com un ou.

    ResponElimina
  2. Les festes de la Cinta no són de tota la vida. La Cinta només és patrona de Tortosa des del gener del 1863, i abans les festes ni tan sols eren al setembre.
    D'altra banda, la Festa del Renaixement està pensada per atraure els turistes. És per això que s'organitza a finals de juliol, sobretot amb l'objectiu d'atraure cap a Tortosa els turistes que s'estan a la Costa Daurada i a la costa de l'Ebre. A principi de setembre la Festa del Renaixement perdria, en bona part, aquest element de promoció i projecció exterior.

    ResponElimina
  3. Gustau,
    me referia a la meua vida no a la vida dels meus iaios.
    Per ami són les festes de tota la vida, des de que era menuda. Ja està bé que haigues fet una mica d'història de Tortosa, encara que tot lo que has dit ja ho sabia.
    I lo de la projecció no entenc com no és possible al setembre. Les festes de Sta. Tecla de Tarragona ben bé que són al setmebre després de les de la Cinta.
    No entenc com la festa del Renaixement que fa quatre dies que va no es pot tocar i les de la cinta que com molt bé has indicat són des de fa molt més temps, sí.

    ResponElimina
  4. Ah! I al renaixement també vaig vore gent de l'Aragó que precisament no es pot dir de costa

    ResponElimina
  5. El Renaixement no s'ha de tocar i la Cinta sí perquè una festa funciona i l'altra no. Això és el que dicta el sentit comú. No tocar gaire el que funciona i canviar el que no rutlla.
    D'altra banda, tu proposes desvestir un sant per vestir-ne un altre. Una cosa que el sentit comú també desaconsella.

    I Núria, vols dir que els aragonesos que havies vist no estaven estiuejant a la costa?

    ResponElimina
  6. 5 dies a tope i subministrament gratuït d'antiàcids i B6.
    Dos, o millor tres, escenaris.
    Actes ben dirigits a cada sector de la població.
    Carrer i més carrer.
    Totes les orquestres i grups tortosins i ebrencs.
    I si recuperem el velòdrom?

    ResponElimina
  7. Hola:

    Alguien me podria contestar si la exposición de Suiza que era, por que exposición noera y sieso es una exposición tenemos un problema yojo formaba parte de los actos de la fiesta, yo le tuve que preguntar alguardia de seguridad si la exposición eran esos tres paneles.
    Las paraditas del parque, que eran , un alegato a la industria de la falsificación a un mercadillo de baratijas o que era.
    La feria, las mismas cuatro atracciones de siempre, que si vas a la rapita te las encuentras las mismas y la misma cantidad.
    Que actos huba para lagente de 35 a 45 años. No me contesten que las orquestas, eso ya no se lleva.
    Si esto son fiestas , que hagan elfavor de salir de tortosa .
    No escric en catlà per que faig moltes faltes.

    ResponElimina
  8. Com diu el Gustau, el que funciona no ho toquis !!!

    Pel que fa les festes de la Cinta, jo també estic d'acord amb un canvi de model amb menys dies i actes per tot arreu de més qualitat.

    Per mi, aquest any, el millor de la Cinta (per seguir el titular) i sense ironia:
    - La presentació del CD de la colla jove a l'absis de la catedral (espectacular, bé Domingo i cia.)
    - el festival Terra de vent
    - Músiques del món al Carrilet
    - El concert de Manel
    - La festa de cloenda de festes al passeig central del parc amb Dalai
    - Les muletes
    - Concert de Natural Band al Carrilet.

    Lo pitjor:
    - El concert de Gossos
    - La poca oferta de festa nocturna entre setmana, irrisòria.
    - Falta de suport a les penyes.
    - Exposició de Suïssa.

    Tot i les crítiques, qui vol, s'ho passa bé a les festes de la Cinta.

    Salut !!!

    ResponElimina
  9. estic d'accord en Gustau, per mi una festa funciona de meravella, i l'altra no ...

    ResponElimina
  10. Unes festes de baratillo, fins hi tot els focs varen ser de baratillo.

    ResponElimina
  11. Es que es l'unic que he vist ho sento.Be com quasi tots els anys, si no programen algun concert del meu gust.I ara fa anys que aixó no pasa, que hi farem.

    ResponElimina
  12. L’ultraconservadurisme queda reflectit en algunes de les opinions que he llegit..
    El que funciona, perquè no pot funcionar millor ?

    ResponElimina
  13. A mi, el que més em va agradar de les festes va ser el darrer coet que assenyalava la seva fi...
    Quin descans, tú!!

    ResponElimina
  14. Josep, "sin acritu" no t'ho prengues a mal....En castellà potser no fas faltes, però vols dir que no juntes molt les paraules?.

    ResponElimina
  15. L'any que vé el curs escolar sembla que s'avançarà una setmana i llavors s'haurà de canviar de model per nassos perquè sino els escolars tindran classe matí i tarde de dimarts a divendres.

    ResponElimina
  16. Si son del 2 al 6 (5 dies) perdrien, o haurien de fer, dos dies de classe, el dilluns igual es festa local.
    Si son del 3 al 12, 5 dies de cole.
    Si son del 27 al 6, 3 dies de cole.
    Abans de l'u de setembre no poden començar.

    ResponElimina
  17. Els "caballitos" són entranyables, cutres a tope això si. Els "Timpsons", el tren de la bruixa on la bruixa feia més pinta de ionqui que altra cosa. Però el meu nebot s'ho va passar de puta mare!

    ResponElimina
  18. La música massa alta. T'ho diu una mare que es va haver de passar uns bons ratets escoltant-la. A més lo tren de la bruixa valia cada viatge 3 €!!!!!

    ResponElimina
  19. I de rabiosa actualitat ! Jo vaig sentir aquella de "exta-si exta-no..." com si estessim a la mateixa ruta del bakalao. Extraordinari.

    ResponElimina
  20. Jo no crec que estiguen tan malament les festes. Evidentment, s'han d'evolucionar, però no estic d'acord en què hi hagi un trencament radical. Jo vaig assistir a uns quants actes amb molt bona assistència de públic (per no parlar del tribut a mecano, que estava a reventar, com feia molts anys que no veia).
    I en aquesta vida s'ha de ser crític, però no un caníbal. Les festes solen ser una tradició de molts anys, i és per això, si us fixeu, que tots els pobles, ciutats i barris de Catalunya (i Espanya), solen tenir models molt similars d'un any a l'altre. Per què serà?

    ResponElimina
  21. No voldria ser impertinent, però amb tots els respectes a Dalai, que ho fan molt be. Vaig parlar en mes de quatre que no sabien ni qui eren ni molt menys que interpretaven Mecano; m'atreveixo a dir que quasi es independent de qui poses al parc la nit del dissabte, després del correfoc, en dissabte, la nit dels focs, ultim dia de festes i que per a molts es l'únic etc. Ara, avui mateix la La Veu de l'Ebre ( part indirectament interessada - imagina radio- ) diu qui hi havien 8.000 persones, es curiós com un lloc que no hi ha control d'entrades es pot saber la quantitat i en una manifestació es donen les dades de la policia local i la dels convoca'ns....

    ResponElimina
  22. A vore,
    aquí s'han fet afirmacions radicals que (que jo sàpigue) no han estat contratades amb cap enquesta, si no que són opinions personals.
    Quan Gustau diu que una festa funciona i l'altra no, per exemple, a què es refereix. En què es basa per afirmar una cosa així? Jo vaig vore los carrers plens de gom a gom durant els actes més representatius de les festes de la Cinta, o sigue en què no funcionen les festes?
    Personalment, sempre he preferit les de la Cinta a les del Renaixement, però això, com Gustau, és una opinió personal.

    ResponElimina
  23. Tens quelcom en contra en que s’hagin fet afirmacions radicals a partir d’una opinió personal?
    Que jo sàpiga una opinió personal, per molt radical que sigui, no ha de venir avalada per cap enquesta....D’això se’n diu TOLERANCIA.
    Podries comprar-ne una lliura....

    ResponElimina
  24. Jo penso que s'ha d'obrir un ampli debat de com volem els tortosins les festes de la Cinta.

    Quan jo era molt jove, hi va haber un canvi d'orientació (Ramón Cardús) que va ser un gran éxit en aquells moments.

    Més tard, Josep Borrell va intentar agrupar els actes més importants en dos caps de setmana ( que jo personalment penso que seria molt interessant ), però la seva companya de partit s'ho va carregar tot seguit, i els de CiU que ens van assegurar que tenien un "nou model de festes", ja hem vist els resultats en dos anys.

    El que no pot ser de cap de les maneres és que el primer dissabte de festes, després de l'ofrena, ni els de la meva edat ni els meus pares tinguem cap oferta lúdica adequada per passar una estona a la nostra ciutat...

    I com aquest exemple, les mans plenes ....

    ResponElimina
  25. Pos cucafera, no sé quants no sabien a qui imitaven, però te puc assegurar que LA MAJORIA (que en això es basa el model d'actuació de la humanitat), no només sabien de qui es tractava sinó que cantaven totes les cançons. Jo estava al mig del Parc i gairebé tots els que estaven a prop meu, se sabien la lletra.
    Per cert, 8.000 persones no ho sé, però jo feia MOLTS anys que no veia el parc tan ple (si pogués us adjuntaria un parell de fotos que vaig fer). I que "més de 4" no sabien qui eren... doncs, és una proporció força baixa. No creus?

    ResponElimina
  26. Win, Has agafat el que se'n diu " el rábano por las hojas ".
    Quan dic que " mes de quatre " es tracta d'una expressió que no te cap intenció estadística, i no s'avien qui eren i molt menys que interpretaven Mecano, òbviament era abans que escoltessen cap cançó. qui no coneix les cançons de Mecano?.
    El que jo volia dir , en definitiva, es que molts i molts dels que estaven allí no hi van anar ( crec jo ) per qui actuava sinó perquè, l'ultim dia de festes, tocava anar. Tot això sense restar gens ni mica de merit a Dalai que ho van fer molt be.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta