2 de novembre del 2009

20.000 persones a Tortosa contra el tancament de Lear i per la indústria de l'Ebre, però i ara què?


Unes 20.000 persones segons els sindicats, 16.000 segons la policia local de Tortosa, van manifestar-se dissabte als carrers de la ciutat per rebutjar el tancament de la planta de Lear a Roquetes i per reclamar a les administracions un pla d'industrialització per a les Terres de l'Ebre. Els comerciants de Tortosa van baixar la reixa de les botigues i també van sumar-se a la manifestació, que va ser un èxit de convocatòria. De fet, la protesta de dissabte deu ser la mobilització obrera més important que s'ha fet mai a Tortosa. En un territori històricament tan poc industrialitzat com les Terres de l'Ebre, costa de trobar una manifestació de treballadors amb aquesta magnitud. I això ha de servir, també, per avaluar la importància de la mobilització de dissabte, així com per analitzar la gravetat dels tancaments industrials que s'han produït en els últims mesos a la zona de Tortosa i a la resta del territori.

Perquè no és només Lear, recordem-ho, també són Acristallats Guardiola i els acomiadaments d'Antaix o d'Ercros. A més, a la desertització industrial cal afegir-hi les seues conseqüències, és a dir, l'impacte que els acomiadaments massius tindran sobre el teixit socioeconòmic del territori. En aquest sentit, cal denunciar amb rotunditat la relaxació amb què han actuat les administracions durant els últims anys, tot i que tothom sabia que la Lear acabaria tancant la seua planta de Roquetes. Els crèdits tous a les empreses ebrenques, o el pla amb mesures de xoc per reactivar l'economia i el mercat laboral del territori, ja s'haurien d'haver previst molt abans. També les gestions per garantir millores en les infraestructures que atraguen noves inversions, així com per resoldre la falta de serveis en el polígon Catalunya Sud: la reserva de sòl industrial més important del país no té ni prou aigua ni prou llum per fer funcionar les empreses que ens han de traure de la crisi i del creixement imparable de l'atur. Ara tot són presses, i amb les presses normalment no es prenen bones decisions. Les Terres de l'Ebre corren el perill d'acceptar inversions que no han volgut en altres territoris, per exemple, per ser potencialment molt contaminants, o perquè limiten el seu creixement turístic. Ara seria el moment de reflexionar i consensuar quin tipus de creixement econòmic volem a l'Ebre, després que ni la indústria ni la construcció ens hagen donat els resultats esperats, al marge del pa per avui i la gana per a demà...



+Més informació a El Punt:
-L'alcalde de Tortosa acusa el president Montilla de «llançar la tovallola» en el cas de Lear
-L'Ebre torna a ser un clam (editorial)
-El drama de Lear (article de Josep Bayerri)
-Unes 20.000 persones reclamen a Tortosa un pla industrial per a les Terres de l'Ebre

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

43 comentaris:

  1. Fa escassament un any, el senyor Delegat de la Generalitat Lluis Salvadó amb motiu del 11 de setembre 2008 va fer un discurs del que he extret aquest paràgraf.
    “Escolteu, ningú vol anar a invertir, de vacances, o a viure a un territori instal•lat en la queixa permanent, instal•lat en un cert fatalisme ancestral. Ningú aposta per un cavall perdedor. A cap empresa li desperten interès les causes perdudes”.
    Senyor Delegat; el passat dissabte, de 16.000 a 20.000 persones del territori li varen demostrar que sense la panxa plena, aquets fatalisme ancestral al que vostè feia referència en el seu discurs, no pot desaparèixer.
    Amb aquest panorama, fa aparició la solidaritat familiar de pares o avis de la gent afectada, i aquest coixí cada cop te menys llana i el temps s’acaba. La solidaritat familiar no es pot garantir de forma permanent ni amb les pensions actuals, fins i tot quan aquestes pensions estan també qüestionades i ens estem empobrint TOTS.
    Com vol vostè que el nostre ànim estigui d’acord amb les seves expectatives?
    Jo no se si a cap empresa li desperta interès les causes perdudes, com vostè diu, però digui’m una cosa: Lear, Acristallats Guardiola, Antaix, etc etc etc ... son causes perdudes per vostè ?
    Com Delegat del Govern de la Generalitat, i màxima autoritat al territori, jo li preguntaria si ara , i desprès de la manifestació del passat dissabte ja ho te mes clar ? Cregui’m que celebraria una reacció positiva per la seva part.
    Nomes voldria afegir que quan el civisme i el respecte es donen de la ma, no hi ha cap element ni organització capaç d’enterbolir una manifestació tant exemplar com ha estat aquesta. Felicitats a tothom !

    ResponElimina
  2. Encara no entenc el paper dels sindicats actualment.
    Fa uns anys quan es va tancar la Lear de Cervera, els sindicats van penjar un ninot que representava al president Pujol.
    Ara, com manen els seus, i depenen de subvencions no es va dir res en contra del govern.
    El senyor Herrera, panxacontent ell de mani, com si no fos el govern.
    Es veu que el govern de la generalitat o el del govern central no en té cap culpa de res, no té cap culpa de la situació actual.

    ResponElimina
  3. Vegueria : cac de la vac.

    Aquest territori necessita un impuls polític per tal de sortir d'aquest pou económic.

    VOLEM SER PROVINCIA!

    ResponElimina
  4. Jo vaig ser-hi i comparteixo plenament les reivindicacions dels treballadors de Lear (de què, si no, hauria anat). Però no veig la necessitat d'exagerar les xifres de participació.

    Una causa no és més justa perquè la defensi més gent. I els invents disparats no sé si fan bé a cap mena de causa, justa o injusta.

    Dit d'altra forma: que els sindicats exagerin és esperable, però no sé si tant; i a la Policia local de Tortosa que li facin un curs per aprendre a contar manifestants.

    ResponElimina
  5. Si el teu dubte esta en la participació, et garanteixo que un menys, (tú) no s’hagués notat.

    ResponElimina
  6. no sé si vam ser 20.000 pero el cert és que donava la mateixa sensació que altres manis on 'shn donat cifres semblants ...

    en fi, una gentada, a vore que passa ara ... seran, els sindicats, capaços de gestionar aquesta ona de "people's power"?
    vindrà algu a fer alguna cosa més que una foto, una promesa, i a buscar vots i/o aigua?

    ResponElimina
  7. Jo també hi vaig ser i la gent comentava que haguessem pogut ser més. Què mos passa? Que no veem que és el futur de tots lo que està en joc?

    ResponElimina
  8. Han planteixat els treballadors de Lear de rebaixar-se el seu sou un 30%?
    Potser l,empresa es replanteixaria quedar-se
    Jo soc autonom i treballant el mateix o mes que l,any passat han baixant els meus ingressos un 40%.
    Si mireu el parking de vehicles de Lear potser s,enten perque no es poden baixar el sou, hi havien molts que anaven tiran de "beta e hipoteca" sense pensa mes enlla,
    I ara correu tots a ajudar-me.

    ResponElimina
  9. Han pensat els treballadors a baixar-se el sou un 30%.
    Jo soc autonom i treballant el mateix o mes que l,any passsat han baixat els meus ingresso un 30%.
    Mirant el parking de vehicles de Lear s,enten que molts anaven "tiran de beta e hipoteca"pensan que no s,acabaria mai, hi ara correu tots a ajudar-nos.

    ResponElimina
  10. Estic d'acord amb Toni,jo també vaig ser allí i també m'ha sobtat les xifres que s'han donat.
    Peró més enllà d'aquest tema vull fer un analisi del que uns i altres van dir, per una part els sindicats van fotre canya a tort i dret, que es el que tenen que fer, peró els sindicats tenen la força que els donen els treballadors i tot s'ha de dir, aquí i fora, els treballadors que estan afiliats son pocs, per tant, la força que tenen es directament proporcional al que representen, i també ja que dir que només ens ve al cap Santa Barbara quan trona.
    Per altra part també vull dir que "la gent", els de peu a terra, van estar comentant que una empresa de roba esportiva que volia instal.lar-se a la ciutat i que no ho fa per que les botigues del sector han demanat que no la deixin instal.lar, es posible que en la que esta caient fins i tot una empresa de serveis, una botiga, tingui problemes per ubicar-se a la ciutat?
    No creieu que tendriem que fer un crit fort i rotund per dir prou a aquesta colla de cacics que no ens deixen ni avancar i ens tenen de fa molts anya el peu al coll? i al final aquí només podran viure els funcionaris(alguns)i les aguiles cuabarrades i els seus protectors.
    Si una empresa es vol ubicar a Tortosa ho fara en les mateixes condicions que a Madrid, França, Italia, ja que tindrà que complir amb totes les mesures ambietals i la normativa que avui es de rigurós compliment a tota Europa, per be i per mal ja no som un territori salvatge.
    Els cacics, als que feia referència abans, sempre ens han fotut el pi al davant i ens han tapat el bosc, jo crec que ho van tindre molt facil fa uns anys, peró avui, qui més qui menys, sabem com a minim escriure el nostre nom, per tant, també tindriem que saber veure que quan un diu una cosa molts cops es te una intenció molt clareta, cap empresa que vulgui ubicar-se a Tortosa ho farà com si es tractes del Tercer Mon,(clar jo tampoc estic d'acord amb que la merda vagi al Tercer Mon peró les coses estan com estan) per be i per mal formem part d'una cosa que s'en diu Europa.
    Ja esta be de voler confondre a la gent volem industria i volem progrés i sobretot volem QUE DESAPAREGUIN LES MANS NEGRES DEL TERRITORI, PROU MANS NEGRES.

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. El cas de Pere es massa reiteratiu, crònic, i fins i tot jo diria que indocumentat. Segur que desconeix que hi ha una llei (ara en revisió) de implantació de superfícies comercials que varen fer els “seus”....

    ResponElimina
  13. Doncs jo vull treballar la meitat i cobra el doble, vinga!!! almenys jo vull parlar en serio.
    Es que ara semblará com que tenen raó els de Lear de voler anar on els treballadors no tene dret a tenir un cotxe?, i per cert, els que fabriquen cotxes per a tu només ho fan per als rics?, vinga noi obre els ulls i que el pi et deixe veure el bosc.

    ResponElimina
  14. Amic Pere, avui en dia saber escriure el teu nom es molt poca cosa...RECICLAT!

    ResponElimina
  15. Tortosa te fets els deures en aquest sentit peró com he dit abans les mans negres son aquí, ara mateix.
    No vulgueu disfrasar les coses.

    ResponElimina
  16. Home jo vull dir que avui dia fer cacicades es més dificil, lo de llegir era una frase feta per dir que avui qui més (com tu) qui menys(com jo)doncs hem anat a l'escola i es més dificil que ens la fotin.

    ResponElimina
  17. I per cert jo de caçar només a la cassola, tu si que sembla que siguis un expert amb la materia.Peró sembla que lo de les mans negres no t'ha sobtat que en coneixes cap? Jo t'he de confesar que algun.

    ResponElimina
  18. Ja t’ho he dit abans. En anar a escola no n’hi ha prou... RECICLAT!

    ResponElimina
  19. Estic d'acord amb Toni,jo també vaig ser allí i també m'ha sobtat les xifres que s'han donat.
    Peró més enllà d'aquest tema vull fer un analisi del que uns i altres van dir, per una part els sindicats van fotre canya a tort i dret, que es el que tenen que fer, peró els sindicats tenen la força que els donen els treballadors i tot s'ha de dir, aquí i fora, els treballadors que estan afiliats son pocs, per tant, la força que tenen es directament proporcional al que representen, i també ja que dir que només ens ve al cap Santa Barbara quan trona.
    Per altra part també vull dir que "la gent", els de peu a terra, van estar comentant que una empresa de roba esportiva que volia instal.lar-se a la ciutat i que no ho fa per que les botigues del sector han demanat que no la deixin instal.lar, es posible que en la que esta caient fins i tot una empresa de serveis, una botiga, tingui problemes per ubicar-se a la ciutat?
    No creieu que tendriem que fer un crit fort i rotund per dir prou a aquesta colla de cacics que no ens deixen ni avancar i ens tenen de fa molts anya el peu al coll? i al final aquí només podran viure els funcionaris(alguns)i les aguiles cuabarrades i els seus protectors.
    Si una empresa es vol ubicar a Tortosa ho fara en les mateixes condicions que a Madrid, França, Italia, ja que tindrà que complir amb totes les mesures ambietals i la normativa que avui es de rigurós compliment a tota Europa, per be i per mal ja no som un territori salvatge.
    Els cacics, als que feia referència abans, sempre ens han fotut el pi al davant i ens han tapat el bosc, jo crec que ho van tindre molt facil fa uns anys, peró avui, qui més qui menys, sabem com a minim escriure el nostre nom, per tant, també tindriem que saber veure que quan un diu una cosa molts cops es te una intenció molt clareta, cap empresa que vulgui ubicar-se a Tortosa ho farà com si es tractes del Tercer Mon,(clar jo tampoc estic d'acord amb que la merda vagi al Tercer Mon peró les coses estan com estan) per be i per mal formem part d'una cosa que s'en diu Europa.
    Ja esta be de voler confondre a la gent volem industria i volem progrés i sobretot volem QUE DESAPAREGUIN LES MANS NEGRES DEL TERRITORI, PROU MANS NEGRES.

    ResponElimina
  20. "Senyor" McCalan,

    No esperava menys de vosté, ja que estic acostumat als seus estirabots. Aquesta vegada no em considera mal tortosí? Mira, igual alguna cosa hem avançat. Jo a vostè el continuo considerant un maleducat i un covard. En això sí que no hem avançat.

    Brian, que la xifra sigui semblant a la d'altres ocasions no vol dir res més que altres vegades també s'ha exagerat. Inflar els números d'una manifestació és tan habitual que potser no li donem importància. Però tinc clar que la justícia d'una causa fa de mal lligar amb certs ridículs.

    És més, una participació de 3.000 o 4.000 persones (xifra que em sembla més ajustada a la realitat) és digníssima, ateses les circumstàncies: menys massa crítica demogràfica, per exemple, o l'escassa simpatia que desperten de vegades els treballadors de l'automoció per motius que he vist que exposa un altre participants en aquesta discussió.

    Una altra cosa és que els governs s'aboquin per salvar 2.500 llocs de treball al Baix Llobregat i no facin el mateix per salvar-ne 500 a les Terres de l'Ebre. L'impacte és molt més gran en el segon cas, com se n'adonen fins i tot els illetrats com McCalan. Però no és un impacte en termes electorals, com també veiem tots. I és més: no tingui cap dubte que a la Generalitat no s'han equivocat en el recompte dels manifestants de dissabte i el que facin (o deixin de fer) no estarà condicionat per aquesta "multitudinària" manifestació.

    ResponElimina
  21. Mc Calan, vols dir que no hauries de demanar-li de fer un cafè al delegat de la Generalitat i li expliques directament a ell d'una vegada?. De totes maneres estic molt d'acord amb lo del coixí que, encara que sigui matalàs, aquest, s'acaba personal i col·lectivament.

    Josep Maria, "Montilla cabron, trabaja de peón", que tal?. ho vaig escoltar a una de les manifestacions espontànies davant la planta a la carretera del Reguers. Per altra part, qüestiona't si en el cas de Cervera van culpabilitzar Pujol perquè es va considerar que era prou responsable de la situació. Algú ha insinuat que la pervivència d'aleshores en detriment de Cervera va ser "gracies" a que es va considerar que no podia hi haure una altra bomba que afegir a la del PHN. I sobre les subvencions als sindicats, vols dir que aquestes no estan establertes independentment de qui governi?.
    Quant a la presencia de Herrera, que tan t'escandalitza, he de dir-te que ell com a partit, efectivament, esta al govern i per tant n'és responsable, pero més responsables en son els d'Esquerra que tenen la Conselleria d'indústria i innovació i estava tota la plana major de Tortosa inclòs el director territorial del departament, Sr. Monclus.

    Toni Gallardo, com d'equànimes en som poc ( tots ) això de les quantitats pos depèn del que pensem que ens pot servir al interessos de cadascú. Jo quan els ultims anys he sentit o llegit que els assistents a les manifestacions recolzades o convocades pel PP a Madrid de la família ( diuen ells ), contra l'avortament etc. i parlen de 2 milions m'agafen tots els mals, per incert; ara be, quan he sentit parlar d'un milió a les que s'han fet demanant l'estatut, a favor de la democràcia, contra ETA, estic molt contenc mes enllà que sigui cert o no. m'explico?. Ara, no tot es culpa dels organitzadors i la policia local. I els periodistes? que es limiten a donar la forquilla i avant, renunciant a informar o no molestar als convocans ( que també dependrà de l'interes de cada periodista ).

    Pere, Això de que els sindicats tenen la força que els donen els treballadors a traves de la seva afiliació et diria que aquest aspecte pot donar la força econòmica i els recursos, però la representació democràtica la donen les eleccions sindicals que molts obvien però que també s'en celebren i generen la representació oficial.

    ResponElimina
  22. Ximo, el que jo considero es que no es pot fer una manifestació i quedar-te neutre, si vols que hi hagi més inversions al territori es que consideres que ara n'hi ha poques, per tant critiques al govern de torn, i a mi em sembla que no es volia criticar, i la presencia del partit socialista així m'ho confirma.
    He nombrat a Herrera perque es al que vaig veure a la manifestació, estic d'acord en tu que ERC tampoc han estat massa afortunat amb el tema, com en la visita del Puigcercos, dient que li transmitria les coses al Montilla com si no fos seva la conselleria.
    En lo de els subvencions als sindicats, si que en reben mani qui mani, però amb un altre partit farien la seva feina i en la crisi actual ja hauriem tingut 3 o 4 vagues generals i la seva actuació en aquest cas seria un altra.
    Montilla i Carod per la SEAT i la NISSAN van anar a buscar ajudes fora, aqui no han mogut un dit, sent mes greu en el context de les nostres terres.

    ResponElimina
  23. Josep Maria, dono per entès que els arguments del per què ara ( de moment ) no toca vaga general, ja els saps, per tant no te'ls repetiré.
    En qualsevol cas no crec equivocar-me si m'aventuro a dir que tu deu ser un d'aquells que si es convoques una vaga general, mes o menys diries: "Nomes falta que anéssim en vagues generals".
    Amb sinceritat, m'equivoco molt?

    ResponElimina
  24. Ximo, estic d'acord que això de les xifres de participació sempre va segons l'interès de cadascú, inclós el dels mitjans de comunicació, que són qualsevol cosa abans que neutres. Tampoc et nego que els periodistes són molt còmodes i/o no es volen retratar en aquestes qüestions.

    Com jo no em dedico a la política, i fa anys que no exerceixo el periodisme, de tant en tant em dono el luxe de dir en veu alta coses com les que dic sobre les exageracions i el ridícul que es pot arribar a fer.

    Puc entendre que l'angoixa per una situació (sobretot quan plou sobre mullat) faci magnificar alguns aspectes de la qüestió. I a aquestes altures de la pel·lícula no crec que ens estripem ja les vestimentes.

    A fi de comptes, dir que dissabte érem 20.000 és una minúcia comparada amb l'animalada dels dos milions de persones a la plaza de Colón de Madrid. O el milió de persones al Passeig de Gràcia, que ens agradi o no també és una animalada (simplement no hi caben).

    Però també tinc clar que a Palau han fet els comptes correctes i molt probablement hauran vist que l'esforç econòmic que haurien de fer no els surt tan rendible electoralment com al Baix Llobregat. Això també és així.

    ResponElimina
  25. Senyor Gallardo, li agraeixo molt la seva participació en la manifestació, dons com diu vostè hi va ser-hi present. A partir d’aquí, també voldria fer-li una reflexió : No es el mateix solidaritzar-se amb una causa que patir-la en pròpia pell.
    La seva reacció a partir d’unes dades de participació son per mi quelcom accessori i no desvirtuen en res el fons de la qüestió. Vostè diu que es solidaritza amb al causa de Lear, però no es tracta nomes de Lear, sinó de la subsistència del territori on vostè va néixer i va tenir que abandonar. Declara alegrement que “una causa no es mes justa perquè s’hi manifesti mes gent” i amb aquesta afirmació esta qüestionant la legitimitat d’aquesta, a pesar de la multitud de gent que no ho veu con vostè...Serà perquè tothom menys vostè va en direcció oposada, qüestió que sol passar als il•luminats com podria ésser el seu cas.
    Es per lo qual que he trobat la seva participació, com quasi sempre ens te acostumats, ofenedora i de mal gust.
    Atentament

    ResponElimina
  26. Ximo ; quan el cafè amb el Delegat, em comprometo a fer-lo sempre i quan pagui ell.

    ResponElimina
  27. "Senyor" McCalan,

    Crec haver-me explicat prou bé, si més no per a les persones normals, entre les quals no el compto a vostè.

    Es pot estar d'acord o no amb mi, faltaria més. Però tinc el bon costum, que exerceixo sovint, de raonar les meves afirmacions. Que això tampoc agradi, és una altra cosa.

    D'altra banda, celebro que entengui que l'ofensa que pugui haver en les meves intervencions és cap a vostè i deliberada.

    Ni tan sols em molestaré a recordar qui ha començat insultant a qui, perquè està la vista de tothom. Però sí que li aconsello que faci el que ja li vaig recomanar una altra vegada que va sentir-se ofés per mi. Vagi al jutjat a denunciar-me. Sàpigue que li demanaran el DNI i que no colarà una etiqueta del beuratge que usa com a pseudònim (i amb el qual em sembla que està intoxicat de forma permanent).

    ResponElimina
  28. Reconec que la nostra antipatia es mútua , i que no hauríem de martiritzar als lectors de la Marfanta amb les nostres diferencies. Però qui ha menyspreat d’inici la manifestació del dissabte ha estat vostè amb l’afirmació “Una causa no es mes justa perquè la defensi més gent” i a continuació se’n foti de la participació.
    Per mi, i per molta gent vostè, amb la seva prepotència, ha ferit sensibilitats, i això nomes te un nom... Bona nit

    ResponElimina
  29. "Senyor" McCalan,

    jo encantat de discutir-me amb vostè i li agrairia que no recorri sempre al mateix argument de no molestar els lectors de la Marfanta quan no se'n surt. Consti que és un argument plausible, però en boca de vostè sona a pretext.

    D'altra banda, li agrairé que no m'atribueixi allò que jo no he fet. Ni he posat en qüestió la legitimitat de la manifestació ni de la causa que la motiva. M'he limitat a reflexionar, ponderament crec, sobre les exageracions i els ridículs.

    I em reitero, encara que vostè no ho entengui: els treballadors de Lear tenen raó en general, però aquesta raó no es veu incrementada per inflar les xifres d'una manifestació. Es podrà discrepar de si l'exageració deslegitima, però en aquest cas seria el fet i no pas les opinions sobrevingudes allò que resultaria deslegitimador.

    Pel que fa a sensibilitats ferides, no descarto que en pugui haver alguna, perquè sóc conscient que el plantejament que faig no és necessàriament popular. Però ja fa temps que vaig decidir no menjar-me rodes de molí, per molt acompanyades de bones raons que se'm presentessin a taula.

    És més, suposo que m'acceptarà que no assisteixo als actes públics per poder-me'ls carregar després. Si no m'interessava la manifestació de Lear, amb no anar-hi en tenia prou. M'imagino que fins aquí arriba, oi?

    ResponElimina
  30. Mc Calan i Toni Gallardo, per mi no ho fésseu, eh. Jo encantat d'assistir a les vostres polèmiques. Ara, Mc Calan, a Gallardo val a dir que li tens ganes, el que passa es que no hi pots, deu ser per la costum d'escriure que te ell, però no acabes de trobar-li el punt.
    Vull dir-te, Mc Calan, que no estic gens d'acord amb l'atac ( no cal que em digues que no t'importa, ja ho se ) Si volies atacar amb raons objectives nomes calia que llegissis el comentari doblat de PANXAMPLA, allí si que hi ha tema.
    I l'afirmació “Una causa no es mes justa perquè la defensi més gent” es del tot irrebatible, ( exactament el mateix que una causa no es menys justa perquè la defensi menys gent ) senti millor o pitjor, de la mateixa manera que els assistents a la manifestació eren menys de 16.000, senti millor o pitjor.

    ResponElimina
  31. bé, varies coses, que el tal mc Calan és un impresentambe ho sabem tothom, a partir d'aquí parlem de coses serioses: què importa si en van ser 16 mil, 3mil o 20mil, el cas és que la gent de l'Ebre ha tornat a mobilitzar-se per una causa popular. El Salvadó no és el que té la paella pel mànec, la paella la té el que no sap on està l'ebre i diu tot allò que li escriuen els seus assessors... per cert, quant cobra un assessor d'aquests? Tornant al Salvadó, i jo que no comulgo amb ell, me consta que s'ha mogut per prendre les primeres mesures en concepte d'ajuts a les empreses que vulguen invertir al territori amb crèdits a fons perdut... ara que vinguen, però si el pol.lígon catalunya sud no té garantit l'avastament d'aigua... pffffff... què "webs" pot fer aquest home????

    ResponElimina
  32. Jo també hi era a la mani i estic d’acord amb Toni de que les xifres s’han exagerat. De tota manera la guerra de xifres es el de menys, la manifestació va ser un èxit de participació. Que haguérem pogut ser més? Segur que sí, però cal tenir en compte la manca de cultura reivindicativa de les nostres terres i, tenint-t’ho en compte, Deu ni do!!

    D’altra banda, estic totalment d’acord amb el que diu Pere sobre qui és qui dona la força als sindicats (m’ho has tret de la boca). Qui s’hauria de documentar una miqueta són los que, quan parlen dels sindicats, pretenen sentar càtedra sense saber ni que és un sindicat. Un sindicat, almenys el que jo pertanyo des de ja fa uns quants anys, és la munió dels treballadors/es units voluntària i solidàriament en la defensa dels seus interessos tant laborals com socials. Per tant, la força que té un sindicat, és la força que volen que tingui els seus afiliats. Però no només això, estar afiliat no es com pagar-li una quota al gestor per a que et solucioni els problemes. Estar afiliat es participar d’un projecte comú, solidàriament, actuant de manera activa en la defensa de llurs condicions de treball a les empreses i en la millora de les condicions de vida en general.
    És molt fàcil fotre a parir als sindicats quan hom no ha fotut mai el ventre en perill per defensar o millorar les condicions laborals seves i dels seus companys. I com continua dient Pere, jo també vull treballar menys i cobrar més, és més, ho exigeixo!! O és que algú es pensa que avui estaria fent la setmana laboral de 40 h. amb 30 dies de vacances pagades a l’any gràcies a la benevolència dels patrons? Ja no se’n recorda ningú de la sang vessada que va costar la vella reivindicació de 8 hores de treball, 8 hores de descans i 8 hores d’instrucció?
    Com deia aquell ... un poquito de por favor

    ResponElimina
  33. Ximo,

    gràcies per la teva intervenció. Si de cas, afegiré que jo no polemitzo amb McCalan exactament per diversió, sinó per certa convicció que tinc sobre com cal tractar amb els anònims a Internet. Especialment amb demagogs perillosos com McCalan, que s'emparen en la bandera que sigui, en aquest cas la de Tortosa, per justificar-ho tot (fins i tot comentaris repugnantment masclistes).

    El meu criteri és que a aquests elements cal aguantar-los el tipus i no deixar-se acoquinar pels seus estirabots. Per això es fan llargues les coses amb el tal McCalan. Perquè cal aguantar-li el tipus l'estona que faci falta.

    Que el McCalan no em troba el punt? Doncs m'és igual si me'l troba o no i si me'l troba no passarà res. Tinc l'avantatge, que igual és una desgràcia i no ho he descobert, que m'hi jugo poc.

    Al final serà veritat que en aquestes històries de les Terres de l'Ebre a mi no m'hi va res. Però mira, això mateix em dóna una certa llibertat per a parlar sense embuts. Sobretot de coses tan clamoroses com aquesta que aquí ens ocupa.

    Per acabar, estic completament d'acord que una causa no és menys justa perquè la defensi menys gent. És el mateix que deia jo amb la frase a la inversa. Lamentablement els números són els que són i la desgràcia, a part de raons històriques i socials, és que les Terres de l'Ebre no sumen ni la quarta part dels habitants (vots) del Baix Llobregat.

    ResponElimina
  34. Andreu, Amable,

    estic d'acord amb vosaltres que el menys important és el nombre de manifestants, que el realment important és la justícia de la causa. Justícia que, vull repetir-ho, està fora de qualsevol dubte.

    Però a mi no em resulten indiferents els invents disparatats. Potser perquè no renuncio a guanyar la batalla de la credibilitat. Potser és una batalla poc pràctica, però no més inútil que confiar que a la Generalitat no saben comptar o que s'espantaran perquè 20.000 ebrencs (si fos el cas) surten al carrer.

    És més, per molt fotut que un estigui (i aquest si que és el cas) què es guanya exagerant les coses? La credibilitat no es menja, és veritat, però que es guanya ignorant-la?

    ResponElimina
  35. Com no se'm nombra, jo tampoc ho faré, però per si de cas i si anava per mi: Vull començar dient que no crec que sigui el cas de Pere, però molt sovint quant es vol qüestionar sobre tot la legitimitat dels sindicats es fa esgrimint la seva baixa afiliació i per tant la falta de representativitat, això es així sempre. Es per aquest motiu, i nomes per aquests, que m'he permès " sentar càtedra " tot intentant fer veure que no es nomes l'afiliació la que dona força, representativitat i legitimitat democràtica als sindicats ho es també les eleccions als centres de treball; tot i així, inclús si féssim una comparació amb els partits polítics en quant al nombre d'afiliats la cosa resultaria també favorable als sindicats.
    Tot i la meva falta de documentació ( d'això mai en sobra ) puc dir que deu fer un parell d'anys, juntament amb altres companys de les Terres de l'Ebre vaig ser obsequiat amb un petit record en commemoració dels meus 30 anys d'afiliació ininterrompuda, pagant la corresponent cuota trimestral bàsicament i exclusiva per sentimentalisme i solidaritat.
    Romanticismes mes o menys arcaics a banda, si cal reconèixer que nomes per solidaritat i defensa d'interessos laborals i socials mai hi haurà una afiliació majoritària dels treballadors
    Es un vell debat, però la proba es que el sindicalisme modern cada vegada més ha hagut d'anar oferint altres serveis als afiliats, des d'assegurances fins agencies de viatge i/o assessoria fiscal; no n'hi ha prou amb la reivindicació estricta.

    Per cert, que poca faena i son que tenim, no?. ( per l'hora, ho dic )

    ResponElimina
  36. Només vull fer un petit comentari sobre el fet que hi hagi pocs treballadors (de Lear o d'altra empresa) que estiguin afiliats als sindicats. Vaig treballar 4 anys a Mai-Lear, i em vaig cansar de veure com els "representants" dels treballadors marxaven a fer rovellons a les 5 del matí, mentre els "pringats" dels treballadors esperàvem el bus que ens duia a la fàbrica. Amb això no vull dir que tots siguin iguals, però jo-i és una opinió molt personal- no vaig veure massa interès en millorar la situació dels companys. Podria explicar més d'una assemblea on de poc no m'atraganto amb l'esmorzar.
    Vist lo vist, vatros creeu que em venien ganes d'afiliar-me, si tots volien entrara al comité per les "hores" que aíxò els comportava??

    ResponElimina
  37. Tens tota la raó, amiga simpàtica.
    Lo sels sindicats és una vergonya. I lo bo és que tothom ho sap i aquí ningú diu res.

    ResponElimina
  38. No ho nego, com no nego que hi pot hi haure abusos en qualsevol activitat humana i tot es millorable. Ara, creieu que s'hagués organitzat la manifestació que es va fer sense els sindicats? Creieu que, sobre tot en grans empreses, si no fos pel sindicats s'aconseguiria tot el que s'aconsegueix?. Que passa a les petites i mitjanes empreses que no hi ha representants? ( amb cometes o sense ). Tot això no treu, lògicament, que les hores sindicals que tenen els representants no han de ser utilitzades per anar a fer rovellons ni pescar. Podríem discutir si poden servir ( solidàriament ) per a fer tasca sindical a favor de les altres empreses que comentava abans.

    ResponElimina
  39. Andreu; si per coses serioses consideres el que jo ja he dit abans, et repeteixes . O lo seriós era el teu encapçalament?
    Per altra part penso que estàs infravalorant la labor del senyor Delegat Lluis Salvadó quan afirmes que ell no pot fer res perquè “no te la paella pel màneg..” Qui te la màxima representativitat de la Generalitat al territori ?
    No es tracta de tenir cap “paella”, sinó de negociar sortides honroses que puguin beneficiar ambdues parts. Qüestió de la que estic convençut que s’està fent.
    Per acabar nomes volia agrair-te el poder tenir-te entre els meus mes fidels “fans”.

    ResponElimina
  40. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  41. Panxampla autonom benvingut al club jo no se que dirte,però si ells pleguen no se qui et donarà faena a tu noi!!!mi fot tres pito que cobrin molt o poc pero la industria fa riquesa i els credits en fan treballa a tots!!

    ResponElimina
  42. Anaba a la mani i em trobo una peixatera del Mercat,"No vens?" li vaig preguntar,"Si vinc i s'em queda el peix,m'ho compraran ell?"
    Axi van actuar molts i moltes. He que si Brian? et vaig veure parlant amb una famosa venedora del Mercat que als temps del PHN era l'abanderada del Mercat,ara hi habia sortit un moment al carrer no volia perdre molt el temps pos tenia la maquina de tallar embotit en funcionament i habia d'acabar un pedido per un altra botiguera del centre que estaba amagada a la parada..."del LLibre de les Costums tortosines"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta