23 de novembre del 2009

El moment de retirar el monòlit de Pius XII


Les obres de millora del carrer Llarg de Sant Vicent, al barri de Ferreries, avancen aquests dies a un ritme frenètic, fins al punt que en poques hores han deixat gairebé intransitable la plaça de Pius XII. El projecte de reforma del Llarg de Sant Vicent preveu la reurbanització i ampliació de la plaça, però també la conservació del monòlit en homenatge a Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, el papa número 260 des del 2 de març del 1939 fins al 9 d'octubre de 1958, data de la seua mort. Segons el projecte, però, el monòlit en record de Pius XII no ha de quedar al mig de la nova plaça, on hauria de ser substituït per una zona de jocs infantils, sinó en un dels laterals. L'altre dia, mentre érem en una coneguda ferreteria de l'avinguda de la Generalitat, vam escoltar que una veïna de Ferreries va amenaçar d'enderrocar el monument a Pius XII d'un cop de roca. La dona, que fa poc que ha vingut a viure a Tortosa, es preguntava indignada com era possible que un municipi català tingués encara un monument franquista al mig del riu, i un monòlit dedicat a Pius XII al mig d'una plaça. "Tortosa és diferent", va ser l'únic que li vam poder respondre.


Potser sí que ha arribat el moment de plantejar-se si Tortosa ha de mantenir una plaça dedicada a Pius XII. L'any 1958, quan va morir el pontífex, a Tortosa els comerços van tancar dues hores perquè la gent pogués anar als funerals, i a la catedral no hi cabia ni una agulla. Però eren altres èpoques. Potser ha arribat l'hora de demanar la recuperació de l'antiga plaça del Pou, que era el nom que abans tenia aquesta plaça de Ferreries, situada just a l'entrada de l'antic raval de Sant Vicent. Potser alguns lectors no coneixeran encara la controvertida figura de Pius XII, el papa que va confraternitzar obertament amb l'Alemanya nazi i també amb el règim de Franco. Un papa que avergonyeix molts catòlics de bona fe. Ja abans de ser papa, Pius XII va ser un dels impulsors del Concordat Imperial, que regulava les relacions entre l'Església catòlica i l'Alemanya de Hitler. A partir d'aquest acord, rubricat el 1933, el Vaticà demanava als bisbes catòlics alemanys que canviessen la seua oposició a la ideologia nazi, ja que els interessava l'aspecte anticomunista del Tercer Reich. Ja durant la Segona Guerra Mundial, període que coincideix amb l'inici del papat de Pius XII, els historiadors encara no s'han posat d'acord sobre fins a quin punt el Vaticà coneixia i tolerava els crims contra la humanitat comesos pel nazisme, i especialment el genocidi jueu. Fins i tot se l'acusa d'haver afavorit la fugida dels criminals nazis, després de la derrota de Hitler, a través de l'anomenada Ruta dels Monasteris. A banda, Pius XII va reconèixer explícitament el règim sorgit a Espanya després de la Guerra Civil, i l'any 1953 va signar un concordat amb Franco que posava les bases jurídiques del nacional-catolicisme, a canvi d'importants privilegis per a l'Església catòlica.

Més informació:
-Pius XII al web del Vaticà (només en italià)
-Pius XII a la Wikipedia

15 comentaris:

  1. A veure on son ara els que demanabem grupets a la Cinta via Facebook? Que es fiquen en marxa,o callen per sempre.

    ResponElimina
  2. Que tal plaça discoteca XEIC? en record a la discoteca, la paraula i indirectament un dels propietaris: el periodista Ramón Ferrando, ja desaparegut.

    ResponElimina
  3. i què tal si no posem res?
    No seria la primera ni la darrera plaça d'aquesta ciutat que no té cap monument...
    O és que és una obligació això dels monuments a les places?

    ResponElimina
  4. Digues-li a la dona aquesta que acaba d’arribar a Tortosa , que de la mateixa manera que Catalunya celebra la seva diada un dia de derrota i pèrdua dels seus dret, nosaltres també rememorem personatges i fets històrics que d’alguna forma es exemplaritat del que no volem que es torni a succeir.

    ResponElimina
  5. Si fiquem plaça de la Xeic,per cert,la primera disco que vaig xafar,sortiran els veins demanat el nom de Plaça del Discont,que era un super amb molts bons preus,o uns altres amb d'Els Encants...no palesem si surt Olegario,del Bar Europa.
    Aquesta dona,penso McCalan,que debia ser extrangera,per que una catalana,i encara menys espanyola,no va per les botigues cridant lapidar els monolits...pot ser era marciana,Gustau pots especificar si era de color verd i portaba antenes per la TDT?

    ResponElimina
  6. És sevillana, però em sembla que ha estat un anys vivint a l'Hospitalet de Llobregat.

    ResponElimina
  7. O sigue,que tots els numeros de ser d'un altre planeta,"Gracias Saleroso"

    ResponElimina
  8. Lo més coherent seria renombrar-la com a Plaça de Detràs del Roser, ja que la majoria de gent la coneix així.
    O fer com a New York (o Camarles), i posar-li un numero, per Exemple plaça XII, per no canviar massa, i renombrem la resta de Places de Tortosa, amb numeros, així segur que ningú es queixa.

    ResponElimina
  9. i'm sorry,les places a NY,es l'unic que tenen nom, i la majoria de carrers encara que amb numero...tambe

    ResponElimina
  10. Idea.
    Plantem a la plaça un roser enorme i li diem Plaça del Roser, o del Roseret, segons lo gran del ídem.
    Posar a les places nom de flors a lo millor treu les males olors de la ciutat. Chi lo sa?
    Lo monòlit al seminari!
    Els hi regalem formalment a la SMECyR.

    ResponElimina
  11. A aquestes hores de la nit,la plaça a fosques sembla un crater lunar amb el monolit de 2001 al mig,llastima que aquell era un simbol d'inteligencia, i aquest solament un del "facherio" tortosi.

    ResponElimina
  12. Mario,al perfil sembles lo de l'estel,no et fa cosa?

    ResponElimina
  13. No sabe, no contesta.
    Per si de cas, Riet Vell.
    2012 també seria un bon nom i aprofitaríem lo XII.
    Combinaríem números, pel·lícules, prediccions i calendaris.
    Una idea revolucionaria reciclar Papes.
    Apunteu-me-la.

    ResponElimina
  14. Riet Vell: Riete Viejo,mi no comprender

    ResponElimina
  15. Perdo,quan escribia encara no ho habia sortit el teu nou perfil,molt bucolic i pastoril

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta