21 de novembre de 2009

L'alt cost del servei fa perillar la recollida selectiva dels residus a la Ribera d'Ebre


La comarca que més recicla reclama la renovació del conveni amb l'empresa del macroabocador.

La Ribera d'Ebre és la comarca de Catalunya que separa més els residus per al reciclatge, amb un índex de recollida selectiva del 53,2% durant el 2008, segons les últimes dades de Medi Ambient. Però aquests bons registres, que també són força positius a la Terra Alta (36,7%) i al Priorat (44,2%), serà complicat que es puguen repetir si el consorci intercomarcal que gestiona la brossa no pot renovar el conveni amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'empresa del macroabocador de Tivissa, una instal·lació que torna a estar envoltada polèmica, ara per la difusió d'un vídeo sobre possibles abocaments incontrolats.

«Després de superar la polèmica per la posada en funcionament del macroabocador de Tivissa, ho hem volgut fer el millor possible», va afirmar el president del Consorci per a la Gestió de Residus de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, Bernat Pellissa. «El consorci ha fet bé la seua feina, i és per això que les nostres comarques han assolit els millors registres», va dir. «Ja ens hem adreçat a l'ARC perquè ens ajude a renovar el conveni amb l'empresa de l'abocador, ja que la recollida selectiva té uns costos molt elevats», va afegir-hi. El conveni signat el 2007 amb l'empresa de l'abocador, Gestió i Recuperació de Terrenys SL, implicava que el consorci ingressava 180.000 euros si les tres comarques assolien una sèrie d'objectius en la implantació de la recollida selectiva. «Però ara el conveni s'acaba, i estem en procés de renegociació amb l'empresa i amb l'ARC per intentar renovar-lo», va concloure.

La Ribera d'Ebre va liderar el rànquing del 2008 en la separació dels residus, amb un índex de recollida selectiva del 53,2%, molt superior a la mitjana catalana (34,4%). A més, les Terres de l'Ebre i el Priorat van ser les comarques que menys residus van generar, uns 1,45 quilos per habitant i dia, per sota dels 1,59 quilos per habitant i dia de la resta de comarques catalanes. A l'Ebre i al Priorat es van recollir selectivament més de 40.200 tones de residus, mentre que el 2007 havien estat poc menys de 34.500 tones. De fet, la recollida selectiva de la matèria orgànica, tant al Montsià com al Priorat i la Ribera d'Ebre, també va superar la mitjana catalana. Així, totes les comarques del territori, excepte el Baix Ebre, van superar la mitjana catalana en la recollida selectiva del vidre, dels envasos i del paper i cartró. De fet, l'única comarca de l'Ebre que no va assolir la mitjana catalana va ser el Baix Ebre (26,3%), ja que el Montsià va aconseguir un índex del 45,6%.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 21-11-2009 Pàgina 10

1 comentari:

  1. Tot just es posi en servei la recollida selectiva al Baix Ebre, aquests ràtios tendiran a igualar-se.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta