1 de novembre del 2009

L'Ajuntament i la Diputació rehabilitaran l'arxiu de la catedral de Tortosa


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat que el consistori aportarà 240.000 euros durant els pròxims quatre anys per cofinançar les obres de rehabilitació i adequació de l'arxiu de la catedral –a la sagristia major–, que podrien costar prop d'un milió d'euros. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament ha de ratificar aquest dilluns el conveni a tres bandes amb la Diputació de Tarragona, que ha previst aportar 440.000 euros al projecte, i el capítol catedralici, que hi posarà prop de 240.000 euros més.

L'arxiu de la catedral de Tortosa, amb milers de documents, té un dels fons de còdexs més importants del món cristià, amb més de 300. És el cas dels 115 còdexs catalogats per Chatelain i Deniflé, del missal de Sant Ruf, d'un Horaci del segle XII (conservat íntegrament), i d'un Liber pontificalis únic, que completa l'exemplar que hi ha al Vaticà. A més, també hi ha obres dels clàssics i manuscrits del segle XII en endavant. De fet, els experts el consideren com un dels arxius més importants de Catalunya.

«Al marge de la reconstrucció de les escales de la façana principal del temple, la restauració de l'arxiu és la qüestió que corre més urgència», va afirmar Bel. L'alcalde va remarcar que l'arxiu catedralici té importants dèficits que el fan inaccessible als estudiosos. De fet, Bel va detallar que fa poc va rebre una carta d'un investigador nord-americà que lamentava no haver pogut accedir a l'arxiu amb les millors condicions. Per tant, l'alcalde va avançar que el projecte preveu la reforma de les sales, la renovació de la xarxa elèctrica i la instal·lació d'aire condicionat, entre d'altres millores, així com la classificació i digitalització del fons de l'arxiu. «Caldrà fer un esforç de digitalització, més enllà del que ja s'ha fet, i aconseguir que l'arxiu de la catedral estiga obert a les consultes dels estudiosos i investigadors acreditats», va concloure.


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

15 comentaris:

  1. Primer, dir que trobo excel·lent que el "tresor" de la catedral es conservi i el millor possible.
    Una altra cosa és que es face amb diners del poble sense que hi hagi restitució.
    Si paguem per mantenir, mantenint lo nostre, que la seva propietat també ho sigue.
    Això de fer de masovers de l'església catòlica crec que hauria d'acabar.
    Més si les seves propietats s'han aconseguit amb l'engany religiós.
    Barroer i lamentable, tot hi ha que dir-ho.

    ResponElimina
  2. Mario,t'oblides que qui esta al cap devant de les dos intitucions son una colla de "monaguillos temorosos de dios" despres farem conya amb els moros quan diuen que tenen un lloc reservat al paradis,a estos els han promes una "parcela" per contruir.

    ResponElimina
  3. Mario, crec que el teu anticlericalisme desfassat no et deixa vore que lo que realment importa és c0nserva un patrimoni de la ciutat que és dels més importants del món.

    ResponElimina
  4. Nuria, m'has llegit?
    Primer, dir que trobo excel·lent que el "tresor" de la catedral es conservi i el millor possible..
    ....
    M'agrada el clericalisme desfasat, ves per on. El prefereixo a que em "xulegen" des de Roma.

    ResponElimina
  5. Ja ha sortit de nou la Menasanch i Marti amb "el espectaculo Mas grande del Mundo",xata que no ten mes adjetius? Es obligatori a aquest poble ser beato i confesar amb l'iglesia, per puguer opinar lliurement? No volem que els nostres diner servisquen per xorrades d'aquesta mena!
    Que es financien treballant com tothom!

    ResponElimina
  6. Nomes una petita observació Pee..."No volem" o no vull?

    ResponElimina
  7. Perdoneu, però jo no he dit que sigue cristiana, ni que estigue a favor de Roma. Això és un altre tema, i si voleu un dia ne parlem tranquilament. Però per a vatros, defensar el patrimoni encara que no estigue en mans dels organismes públics és un pecat. Ves per on! Surt lo nom de la esglèsia catolica i vos poseu dels nervis. En canvi vos sulfureu de seguida quan s'ataca alguna religió no catolica. Sou lo que no hi ha.

    ResponElimina
  8. Si, "bufa ciri" per apagar la teva il·luminació que ens enlluer-na i ens fa veure la veritat. Que collons te a veure una cosa amb l'altra!!!!
    Per altra part, de "Xorrades d'aquesta mena" tu i jo en paguem a punta pala, tot els dies i a totes hores. Nomes en veure't el llacet m'agafen ganes d'apretar a córrer.

    ResponElimina
  9. Abundant amb el que diu Menasanch ( no sempre hem de discrepar) ....l'altre dia vaig veure com mitja dotzena de jugadors de l'equip de futbol Atlas format per jugadors marroquins o musulmans abans de començar el partit van juntar-se fora dels vestidors i de cara al camp de futbol per a fer les seves oracions habituals, pos be res a dir per part meua ni per part dels que com jo ens ho miràvem, nomes paraules de respecte, ara be, jo mateix vaig dir: Tot el respecte per a ells, però voleu dir que si ara mateix aparegues aquí una dona amb el mocador al cap i amb uns rosaris a la ma resant, no ens en fotríem una mica tots?.
    Respecte si, però per a tots i no per esnobisme.

    ResponElimina
  10. Crec que en aquest cas no hauria de ser exactament un problema religiós, o ètnic, sinó social. On fan cap els diners dels contribuents?
    A salvar un arxiu deixat de la ma de Deu, o a eximir d'obligacions un col·lectiu determinat.
    És com invertir en un pou sense fons del que mai tindràs la clau.
    Senzillament advoco pel rescat del patrimoni de mans privades que no el cuiden, a mans públiques.
    Paguem el beure, però més no.
    Tresors te l'esglesia.
    O tenia.

    ResponElimina
  11. "Con la iglesia hemos topado,amigo Sancho" Vaja home, el que va anar de cassori,i per que va haber de pagar per ferse publicitat a la "chorrada" de l'Estel ara es fica cohent...ai,ai,ai que aquest poble el tema "beatos" es mes "tabu" que cuestionar el liderazgo d'en Rajoy

    ResponElimina
  12. Ah...Cucafera,tinc mes llaçets,ja els anira veent.

    ResponElimina
  13. Casori? Estel? pagar? publicitat? bufa, bufa, que no me la constiparàs. No saps de que parles.

    ResponElimina
  14. Sr. Mario, l'informo per si no ho sap, que la majoria dels nostres impostos no van a restaurar patrimoni, si no a la butxaca d'algun aprofitat. Li recomano que de quan en quan mire la caixa tonta.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta