2 de novembre del 2009

Joan Figuera, intendent en cap dels Mossos a l'Ebre: «La nostra feina no és acontentar tothom»


A l'Ebre, el desplegament dels Mossos havia generat una expectativa molt alta. Quin balanç fa d'aquest primer any?
–«Els ajuntaments, les organitzacions i les entitats que reclamaven més seguretat han vist satisfeta la seva demanda. Els primers mesos ja vam engegar una campanya per millorar la seguretat en el comerç i una altra per evitar els robatoris en l'àmbit de la pagesia, que van donar molt bons resultats. De seguida es va poder visualitzar la presència policial al territori. A més, davant de casos importants com el doble homicidi d'Alcanar, vam donar una resposta ràpida, i això ha millorat la sensació de seguretat.»

–Fa un any, el desplegament a l'Ebre va fer-se amb 432 efectius. Hi ha hagut prou agents dels Mossos al territori?
–«Per la nostra banda, hem complert totes les expectatives que teníem previstes quan vam planificar el desplegament. Ja va haver-hi un increment a l'estiu, per millorar l'atenció a la zona de la costa, i especialment per posar en marxa una oficina de gestió de denúncies a l'Ametlla de Mar. Després també hem tingut un petit increment, i tancarem l'any amb prop de 440 agents a l'Ebre.»

–Seran suficients 440 efectius per garantir la seguretat en un territori tan gran i dispers?
–«Les demandes de seguretat sempre són altes, però segons els estudis dels mapes delinqüencials i la ràtio de policies per habitant, a la regió de l'Ebre tenim 2,5 agents per cada 1.000 habitants. És una dada molt correcta, i la situació al territori és millor que la que teníem abans del desplegament.»

–Quina creu que és la imatge que la gent de les Terres de l'Ebre té ara dels Mossos?
–«Molt bona. Rebem constantment agraïments i felicitacions. Feia anys que no es veien patrulles a peu. El porta a porta contribueix a establir uns vincles i una relació de confiança entre la policia i el ciutadà. Això ha fet que la percepció que tenim sobre la imatge que generem en els ciutadans sigui molt bona. Però la nostra feina no és acontentar tothom, sinó detenir els presumptes delinqüents i posar-los a disposició de la justícia.»

–Una de les seues línies d'actuació ha estat potenciar la col·laboració amb la policia local.
–«A Alcanar hem fet un dispositiu conjunt per evitar els robatoris amb força, sobretot a la zona d'Alcanar Platja. A la Ràpita, un sistema per atacar el top manta, i a Amposta, ens hem centrat a evitar la venda d'estupefaents al barri de Sant Cristòfol i a la zona lúdica de Tosses. A la Sénia i Ulldecona, hem patrullat conjuntament a la zona comercial i hem insistit en el sector del moble. A l'Ametlla de Mar, amb un pla pilot molt interessant, hem atès la seguretat ciutadana mentre la policia local es concentrava a les urbanitzacions».

–I a Tortosa?
–«La coordinació amb la policia local és permanent. A més, hem fet dispositius de via pública, sobretot al sector comercial, al centre i al nucli antic. A banda, també hem col·laborat amb el Cuerpo Nacional de Policía fent controls d'estrangeria, cosa que ens ha permès detectar persones sense documentació o bé que vivien al país en situació irregular, així com gent amb antecedents i que habitualment cometien furts. A Tortosa, els delictes han baixat des del novembre passat.»

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 02-11-2009 Pàgina 3

+Més informació a El Punt:
-Els Mossos aconsegueixen reduir en un any els robatoris al camp a la demarcació
-«Tenim ganes que estigui llesta la comissaria regional, perquè necessitem un lloc estable»
-S'estabilitzen en un miler mensuals els delictes al sud del país

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

15 comentaris:

  1. La resposta a la pregunta sobre quina imatge té la gent de les Terres de l'Ebre sobre els mossos, es sinó més, graciosa...

    ResponElimina
  2. Quan m’afaito cada dia, em miro al mirall, i de ben segur que no aprecio tant el pas del temps com ho pot veure un altre de fora...
    Quines coses no?

    ResponElimina
  3. Alguna cosa grinyola....

    ResponElimina
  4. M’ha semblat un xic presumptuosa la declaració d’aquest senyor “La nostra feina no es acontentar tothom”...
    Jo li preguntaria, dons a qui pensen acontentar ?

    ResponElimina
  5. Que la coordinació amb la policia municipal sigui permanent, no vol dir que sigui cordial...

    ResponElimina
  6. Millor em planto aquí; dons podria emular els discursos de Fidel.

    ResponElimina
  7. si, donen molt bona imatge.. sí, sí, almenys porten els uniformes nets i planxadets.... Aquest home no ha passat la prova del pol.lígraf!!!!

    ResponElimina
  8. Bé tothom sap que la policia té el monopoli únic de la violència, i quan l'exerceixen (reprimint als pagesos de Reus p.e.) òbviament els afectats no estan contents. Es a dir, que la resposta em sembla de pura lògica.

    ResponElimina
  9. Lluis ; a la teva lògica li manca quelcom mes. Una cosa es la violència discrecional i un altra la violència arbitraria. A quina de les dues et refereixes ?

    ResponElimina
  10. Per aixo tothom els mira amb recel.Sabeu l'ultima? Al pub d'en Genaro(AIRE)l'han multat...per que la gent ballaba! I com no te llicencia de discoteca...o sigue que mireu on moveu l'esquelet que li podeu portar la ruina al propietari de local (Surrealisme pur)

    ResponElimina
  11. “ La nostra feina no es calentar tothom...”

    ResponElimina
  12. est'home (este home) fa gomitar les granotes!!!

    ResponElimina
  13. Jo el que els demanaria a aquesta bona gent es que pensessin, al menys quan porten l'uniforme, que sempre, sempre es comportessen com el que son i representen: agents de l'autoritat i predicar amb l'exemple del compliment de p.e. les normes de circulació. Si no es en cas d'emergència, no es pot saltar un senyal de direcció prohibida, no es pot xafar una ratlla continua i no es pot baixar derrapant des del Coll de l'Alba.
    No parlo per parlar.

    ResponElimina
  14. O fer un "trompo" al mig del pont!

    ResponElimina
  15. Si el senyor Figuera llegeix aquests comentaris, igual se’n adona que està a la ídem....
    Esperem molt dels Mossos d’Esquadra però s’ha de reconèixer; com sempre he dit; que encara es un cos molt jove i que possiblement li manca mes rodatge, o tal vegada una direcció diferent , o les dues coses ? El que esta clar que el seu servei es indispensable.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta