12 de novembre del 2009

Les parròquies del bisbat de Tortosa acumulen un deute de més d'1,8 milions d'euros


Tot i l'endeutament, destinen més del 40% dels seus ingressos a projectes solidaris i d'ajuda als més necessitats.

Fins al 31 de desembre de 2008, les parròquies de la diòcesi de Tortosa tenien un deute acumulat de més d'1,8 milions d'euros amb l'administració general del bisbat i amb les entitats bancàries. Segons el bisbat, els deutes hauran de ser retornats en pocs anys, i s'han produït per poder fer front a les despeses de manteniment dels temples, cases parroquials i locals de catequesi. L'ecònom diocesà, Llorenç Callau, va explicar ahir que aquest deute de les parròquies anirà en augment, ja que la majoria de les parròquies de la diòcesi de Tortosa estan molt envellides i cal reparar-les. La situació és especialment greu en les parròquies dels pobles més petits, segons va remarcar el vicari episcopal d'economia, Josep Maria Membrado.

En aquest sentit, va destacar el cas de la parròquia de Cinctorres, amb una capacitat que triplica el nombre d'habitants del poble. "Entrar en una parròquia és més que un misteri", va dir Membrado, que va afegir-hi que tots els temples han de pagar diferents despeses i una assegurança de contingències i de seguretat civil. "La nova llei de centres de culte també ens afectarà, ja que la majoria de les parròquies tenen instal·lacions elèctriques molt antigues; caldrà renovar-les i també instal·lar serveis, així com habilitar una sortida d'emergència", va remarcar Membrado. Segons el vicari episcopal d'economia, la major part de l'endeutament de les parròquies és per haver fet obres bàsiques, i sobretot són préstecs amb entitats bancàries. Amb tot, el Bisbat ha hagut d'avançar alguns diners a les parròquies quan aquestes no poden fer front al pagament de la llum o de les assegurances.

Fons solidari entre parròquies. "De moment no hi ha cap parròquia que estiga en perill d'haver-la de tancar, perquè si no pogués pagar alguna cosa ho faria el bisbat", va dir Membrado. En aquesta línia, va destacar els pagaments extraordinaris que han hagut d'afrontar la parròquia del Mas de Barberans, que ha destinat uns 150.000 euros a evitar l'enfonsament del temple, i la parròquia de la Palma d'Ebre, que també està fent obres de reparació per valor de 200.000 euros. En aquests casos, el bisbat avança una part del pressupost de les obres, o bé la resta de parròquies de la zones habiliten un fons solidari perquè la parròquia amb problemes de finançament puga assumir la despesa. "La diòcesi és diversa, hi ha parròquies més fortes, que funcionen soles, i d'altres més modestes; per això ens hem de posar tots en marxa, per ser més solidaris i repartir millor els recursos", va dir el vicari episcopal d'economia.

Però tot i la situació delicada de les parròquies, el bisbat de Tortosa va voler destacar ahir que aquestes donen més del 40% dels seus ingressos a projectes solidaris i d'ajuda als més necessitats. A més, durant l'any 2008 es van recollir 152.116 euros per donar suport a la tasca dels missioners als països més pobres d'Amèrica Llatina. En la mateixa línia, durant el 2008 Càritas Diocesana va atendre una sèrie de projectes, ajudes i necessitats urgents per valor de 534.802 euros, més que l'any anterior. La major part van ser destinats a projectes d'atenció continuada, com assistència i acollida, immigrats, infància, dona, sense llar, drogodependències. Una petita part ha estat dedicada a emergències puntuals, com van ser les catàstrofes naturals en diversos països. A més, l'actual situació de crisi ha fet incrementar la demanda de menjar a Càritas. Per exemple, cada setmana la parròquia de l'Aldea dóna menjar a més de 200 famílies.

Jornada de Germanor 2009. El bisbat tortosí va realitzar aquestes consideracions durant la presentació de la Jornada de Germanor 2009, que tindrà lloc aquest diumenge. L'any passat, els donatius al bisbat van ascendir a 71.194 euros. Aquesta quantitat correspon a la col·lecta de Germanor (52.846 euros) i a les quotes dels subscriptors (18.347 euros). De la mateixa manera, el vicari episcopal d'econonima i l'ecònom diocesà van presentar el balanç econòmic del 2008, que el bisbat ha pogut salvar per la contenció de la despesa i per les aportacions dels fidels. Així, durant el 2008 els ingressos de les 142 parròquies del bisbat de Tortosa van pujar 1.774.132 euros, i les despeses, 1.642.295 euros. Això significa que les parròquies de la diòcesi tortosina van tancar l'exercici ordinari amb un superàvit de 131.837 euros. D'altra banda, un 92% dels ingressos de les parròquies van ser per les aportacions directes dels fidels (1.637.530 euros). Quant a les despeses, un 71% van ser pel funcionament i les activitats parroquials (1.169.364 euros), mentre que el 29% van ser per les aprotacions solidàries a l'Església Universal, com Càritas, Mans Unides o les missions (472.930 euros).

Superàvit del Bisbat. Per la seua banda, l'administració general del Bisbat també va assolir un superàvit, en aquest cas de 31.122 euros. La xifra millora els resultats econòmics del 2007, quan l'administració diocesana va tenir un dèficit d'uns 34.000 euros. Els ingressos del bisbat van pujar a 2.455.837 euros, i les despeses van ser de 2.424.714 euros. Un 28% dels ingressos van ser per aportacions directes dels fidels (687.870 euros), i altres ingressos van provenir de les rendes de patrimoni dels béns immobles i dels ingressos financers (22%, 537.181 euros). La resta d'ingressos, 1.230.784 euros, els va rebre de la Conferència Episcopal Espanyola. En aquest sentit, Membrado va destacar que l'aportació de la Conferència Episcopal no va ser suficient per pagar els costos de personal, que van suposar un 53% de la despesa (1.291.334 euros). En aquest sentit, els preocupa que l'augment de l'atur, i el fet que més gent deixarà de fer la declaració de la renda l'any que ve, face minvar l'aportació que la Conferència Episcopal farà als bisbats. Altres desepes importants van ser pel funcionament i activitats dels equipaments diocesans (37%, 891.311 euros). A banda, durant el 2008 el bisbat de Tortosa també va destinar 43.073 euros a accions socials i de l'Església Universal.

+Més informació a El Punt:
-Les aportacions dels fidels a l'Església de Tarragona i Tortosa superen els 9 milions

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

17 comentaris:

  1. I per a que estan els fidels,per resar solament,o per pargar se el bussos per anar a Madrid a cridar cotra Zapatero i l'avortament,que es rasquen les butxaques i no malgasten!

    ResponElimina
  2. Xiquet, cada vegada que obres la boca l'empastres més.
    Si vols fer el pallasso buscat un altre bloc

    ResponElimina
  3. Núria, amb tot el respecte: que ara La Marfanta és un bloc teu?

    ResponElimina
  4. Thanks Gustau...em dones el teu permis per continuar amb el nas roig (rojo,de rojazo)

    ResponElimina
  5. Cambian de tema i ja que estem amb temes religiosos,voldria preguntar,si al museu catedralici no s'el pot dir axi per temes de m2 i l'anomenen "expocisio permanent" sent visitat diariament per un numero considerable de "turistes de l'Inserso" a que espera l'ajuntament beato que tenim a adecentar l'entrada d'aquest per la Porta del Palau,ficant una senyal de prohibit aparcar o un municipal camuflat,per que no aparque ni el clero,ni els "manguis" que pul.lulen la zona?

    ResponElimina
  6. Necessiten un plateret més gran, si volen els deixo el cistell de robellons, total, pels que he de fer jo ....

    ResponElimina
  7. Lo cistell,per a pagar al clero,o per pagar als camuflats?
    El tema dels camuflats em fa tanta pudor ome de la navegabilitat de l'Ebere,com se sap si aquests es apte,o no per navegarlo,com es controla una obra d'aquesta embergadura i com sabem que hi han policies patrullant? Misteris

    ResponElimina
  8. Com no arriben els Visitants a omplir-lis les esglésies de penedits i porucs!
    Estos parabolians!

    ResponElimina
  9. Gustau,
    lo bloc és teu, però me deixaràs donar consells, no? Ja que crec que este senyor ha equivocat lom bloc.
    Quan es parla de la gana que està passant la gent, fmilies senceres, poca brona (és la meua opinió).

    ResponElimina
  10. Pos la seua opinió és tan respectable com la teua. A vore si aprenem a ser una mica més tolerants amb les opinions i els comentaris dels altres.

    ResponElimina
  11. Gustau, tinc ganes de dir-ho i ho dic: Crec que es el primera vegada que surts en defensa de l'autor d'un comentari sense haver estat especialment atacat. En ocasions que algú s'ha saltat les regles el que has fet es recordar les normes d'us de La Marfanta, i aquí s'acabat el plet.
    Per altra part sempre he defensat que no tots els comentaris i opinions son igualment respectables, una cosa és tolerar-los però l'altra es que siguin dignes de respecte; això ho dic com a principi general, no es cap al·lusió als comentaris d'aquesta entrada.

    ResponElimina
  12. En vistes de l'exit aconsseguit m'em vaig,encara que no se ,si tornar al divá de la psicolaga Menansanch,o a que em done unes classes de ball la Nuria.Continuare amb lo meu els baixades pirates que em fan mes profit."Despedidas" de Yohiro Takita,ideal per ficar punt i final.Bye!

    ResponElimina
  13. Au, Pee, que vols dir en això?
    Tan prompte?
    Pos no et queden fotogrames del Pee Wee Herman per posar al perfil!

    ResponElimina
  14. Els disidents a la presó,viva el pensamiento unico!

    ResponElimina
  15. Cucafera, la diferència és que en aquest cas la Núria no només li ha dit "pallasso" a algú per la seua opinió, sinó que també ha parlat com si el bloc fos seu, o com si tingués algun tipus d'autoritat per fer de moderadora dels comentaris. Res més.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta