17 de febrer del 2010

Tortosa exposa els vestits nobles dels Oliver de Boteller al Centre d'Interpretació del Renaixement

Són reproduccions exactes de la roba i de les joies que lluïa la família de Felip II.

Ja no cal esperar a la Festa del Renaixement per poder admirar els vestits de les famílies nobles. A partir d'ara és possible visitar tres dels vestits de la família Oliver de Boteller, que han quedat instal·lats en la nova exposició del Centre d'Interpretació del Renaixement, situat a l'antiga església de Sant Domènec. L'Ajuntament ha arribat a un acord amb la família Ballester-Adell, que és la que encarna els Oliver de Boteller en la Festa del Renaixement, i també espera fer-ho amb la resta de famílies.

«Cada any, una de les famílies nobles podrà exposar els seus vestits, precisament per anar vestint el Centre d'Interpretació del Renaixement», va explicar ahir el regidor de Turisme i Promoció Econòmica, Ricard Forés. «La nostra voluntat és anar ampliant els continguts i anar reforçant aquest espai com un actiu turístic, cultural i pedagògic», va afegir-hi. Forés va destacar que els vestits que es poden veure a l'antiga església de Sant Domènec són la roba dels Oliver de Boteller, uns personatges històrics que durant la festa són interpretats per la família Ballester-Adell. Els Oliver de Boteller van ser un llinatge de nobles tortosins, molt influents en l'església i en la política catalana del segle XVI. De fet, Francesc Oliver de Boteller, nascut a Tortosa el 1557, va ser abat del monestir de Poblet i alhora president de la Generalitat, un càrrec que també va ocupar el seu germanastre Pere.

En realitat, els tres vestits que es poden veure en l'exposició són reproduccions exactes de la roba i les joies que duien Felip II, la seua esposa, Isabel de Valois, i la princesa Isabel Clara Eugènia en diversos retrats del segle XVI. Els vestits van ser confeccionats durant els anys 2001 i 2002 al taller de Pilar Araujo, amb confecció de Cinta Guiu i amb bijuteria de Cinta Adell. Les peces exposades són un vestit per a senyor, amb roba de tapisseria de seda i tot brodat a mà; un vestit per a senyora, amb cos de vellut negre i amb mànigues vermelles de seda i perles i altres penjolls cosits a mà, i un vestit per a noia jove, fet amb tapisseria de seda de color daurat tot cosit a mà, i amb casquet treballat amb perles. Els tres vestits i els seus complements romandran exposats al Centre d'Interpretació del Renaixement tot un any, amb les millors condicions de conservació i instal·lats en unes vitrines de seguretat.

«El seu valor és incalculable; sobretot, perquè els vestits estan fets a mida, amb moltes hores de feina i també amb molta estimació», va detallar el responsable de l'oficina de turisme de Tortosa, Vicent Ruiz, que fa anys que també desfila vestit de noble a la Festa del Renaixement. Ruiz va remarcar que amb l'exposició també han volgut mostrar altres vestits d'època que són propietat de l'Ajuntament. És el cas dels vestits de Felip II, d'arxiver i de procurador de la ciutat, que també estan exposats al costat de la roba dels nobles. «Podria ser un primer pas per fer un museu de vestits del Renaixement», va dir. Per la seua banda, el tècnic David Giménez va recordar que el Centre d'Interpretació del Renaixement, en funcionament des de l'octubre del 2008, va rebre 10.000 visitants –600 dels quals, escolars– en el seu primer any. «La catedral i el centre d'interpretació, que forma part del conjunt dels Reials Col·legis, són els monuments més visitats de Tortosa», va assenyalar Giménez.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 17-02-2010 Pàgina 34

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta