24 de març del 2010

La CANC denuncia el canvi d’estratègia de l’AMAC sobre el magatzem nuclear

[Nota de premsa]
-La CANC organitza una xerrada informativa sobreels efectes dels residus radioactius en la salut i el medi–

La CANC denuncia l’actitud cínica de l’AMAC amb el seu canvi interessat d’estratègia. En l’Assemblea General de 26 d’abril de 2006 a Zaragoza, l’AMAC va aprovar, entre d’altres que: “…AMAC colaborará con el estado en la búsqueda de un emplazamiento adecuado para este tipo de residuos, participando en los procesos que se abran con tal finalidad. Dichos procedimientos deberán respetar los principios de responsabilidad del estado, consenso político e institucional, voluntariedad de las candidaturas, participación de las CLIs y los de información, transparencia y participación en la toma de decisiones.” (Punt 2n.). http://www.amac.es/web/menu/Politica-de-Residuos.html. Des de 1999, l’AMAC participa i organitza projectes sobre transparència i participació ciutadana finançats per la UE: http://www.foronuclear.org/pdf/mariano_vila.pdf. http://www.cowam.com/.

Ara l’AMAC, veient que el consens social, institucional i polític del territori i del país és totalment contrari a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó i enlloc de Catalunya, de manera perversa manipula l’opinió pública i menysprea als plenaris dels 112 Ajuntaments (el 80% dels de les Terres de l’Ebre), 12 Consells Comarcals (el 80% dels de la demarcació de Tarragona) i al propi Parlament de Catalunya (111 vots a favor, 14 abstencions i cap en contra). Així, si al 2006 l’AMAC es comprometia a respectar el consens polític i institucional, manifesta ara que n’hi ha prou amb la decisió d’un sol Ajuntament i l’Estat espanyol per decidir l’emplaçament del cementiri. Imposa així la candidatura d’Ascó, a cop de talonari, saltant-se els seus propis acords presos en assemblea i anant en contra del territori i del país.

Quina informació i participació ciutadana dona l’AMAC i l’alcalde d’Ascó, quan la decisió de presentar-se candidat ja està presa, i durant anys ho han estat amagant als ciutadans?

Barcelona també contra el cementiri nuclear

L’oposició popular i institucional a la instal·lació del cementiri nuclear no para d’augmentar cada dia. Les dues darreres setmanes 18 ajuntaments més han aprovat mocions en contra del cementiri nuclear (Castelldefels, Vilafranca del Penedès, Calaceit, Sant Cebrià de Vallalta, Vilassar de Dalt, Masnou, Castellví de Rosanes, Carme, Manresa, Sallent, Querol, Molins de Rei, Els Pallaresos, Badia del Vallès, Albatàrrec, La Granja d’Escarp, Artesa de Lleida i la capital de Catalunya, Barcelona). Amb aquests ja són 112 els municipis catalans que s’han mostrat contraris al cementiri nuclear. Dos Consells Comarcals més han aprovat mocions contraries al cementiri. Amb el Tarragonès i el Ripollès, ja son 12 els Consells Comarcals que s’hi han posicionat (8 dels 10 de la demarcació de Tarragona).

No solament les institucions polítiques estan expressat la seua opinió contraria al cementiri, sinó que també les educatives. En aquest sentit, 87 professors i investigadors, 376 alumnes, i 46 personal d’administració i serveis de la Universitat Rovira i Virgili han signat ja el manifest contrari al cementiri nuclear. Se sumen així a les més de 150 entitats i associacions ciutadanes que rebutgen el cementiri nuclear a Ascó, entre les que hi ha tots els directors dels CEIPs de la totalitat de pobles de la Terra Alta. Les entitats associatives ja son més de 200, i les xarxes socials a internet que es mostren contraries al cementiri no paren de créixer; n’hi ha més de 30 i només entre les dos més grans ja sumen 46.000 membres.

Totes aquestes institucions i entitats han dit NO perquè saben que el cementiri no és el que necessita Ascó ni la Ribera d’Ebre per diversificar la seva economia i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Cal recordar que cap institució, cap ajuntament, cap consell comarcal, ni cap organització, dona suport a la candidatura d’Ascó. La CANC demana a l’ajuntament d’Ascó i als set municipis catalans de l’AMAC que encara no han aprovat la moció de rebuig que, per dignitat i respecte social, polític i institucional, envers el territori i el país, es retirin d’aquesta cursa. Així mateix, reclama al Govern de la Generalitat que, complint el mandat del Parlament de Catalunya, utilitzi tots els recursos per instar al Ministerio de Indústria a desestimar definitivament la candidatura d’Ascó. (s’adjunta còpia del burofax enviat avui al President de la Generalitat, l’Honorable José Montilla)

Xerrada informativa

Per altra banda, el proper dijous 25 de març a les 20’30h. al teatre La Llanterna de Móra d’Ebre, la CANC organitza una xerrada informativa sobre els efectes dels residus radioactius en la salut i el medi, a càrrec del Dr. Eduard Rodriguez Farré.

El Dr.Rodriguez Farré és metge especialitzat en toxicologia i farmacologia a Barcelona, radiobiologia a París, i neurobiologia a Estocolm. Ha dirigit el Departament de Farmacologia i Toxicologia del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Barcelona. És assessor del govern de l’Estat espanyol, la OMS, Cuba i la Unió Europea en diferents àmbits sanitaris i mèdics. Actualment és Subdirector de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer del CSIC a Barcelona.


COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta