22 d’abril del 2010

La Festa del Renaixement deixa a Tortosa entre 4 i 8 milions d'euros

Un estudi econòmic de la URV avalua per primer cop l'impacte de la festa.

La Festa del Renaixement de Tortosa, amb un pressupost de 400.000 anuals per fer quatre dies de festa, genera un impacte econòmic que pot situar-se en una franja d'entre 4 i 8 milions d'euros. Així ho determina un estudi elaborat pel Grup de Recerca d'Indústria i Territori del Departament d'Economia de la URV, que el 2008 va enquestar un miler de persones.

La XIII Festa del Renaixement, celebrada a finals del 2008 amb un pressupost de 400.000 euros, va servir de camp de treball per avaluar per primer cop l'impacte que aquesta festa de recreació històrica té sobre l'economia de Tortosa. En aquest sentit, el director del Grup de Recerca d'Indústria i Territori del Departament d'Economia de la URV, Xavier Farré, va presentar ahir les dades de l'estudi Impacte econòmic de la Festa del Renaixement a Tortosa. L'informe estableix que els quatre dies de la Festa del Renaixement generen un impacte econòmic que podria situar-se en una franja d'entre 4 i 8 milions d'euros. A banda, l'estudi confirma que els visitants fan una valoració molt positiva dels espectacles i també de l'ambientació de la ciutat, però que troben a faltar més places d'aparcament. En aquesta línia, el perfil majoritari dels visitants és el d'una persona jove i amb estudis, que ja ha vist la Festa del Renaixement en altres edicions.

Farré, que també és subdirector del campus de les Terres de l'Ebre de la URV, va presentar l'estudi acompanyat de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; del regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, i del regidor de Festes, Jordi Folqué, així com del director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs. De fet, una de les prioritats de Tomàs quan va assumir el càrrec, la primavera del 2008, va ser constatar quin era l'impacte de la Festa del Renaixement sobre l'economia, amb l'objectiu d'aconseguir el patrocini de grans marques. «Però abans caldria encarregar un estudi sobre l'impacte econòmic que té la Festa del Renaixement sobre la ciutat de Tortosa i el conjunt del territori», va avançar Tomàs en una entrevista a El Punt.

L'alcalde va manifestar ahir la seua satisfacció per un estudi que dóna «uns resultats molt bons», i va destacar que les millors valoracions de la festa són dels visitants. Bel també va recordar que l'Ajuntament està fent nous aparcaments, que capgiraran el suspens que els visitants atorguen en aquest tema.El director de l'estudi, Xavier Farré, va destacar la importància de la Festa del Renaixement en la seua doble vessant, com a esdeveniment turístic i en l'apartat econòmic, però també va assenyalar la limitació de l'oferta hotelera. Per tot plegat, i com a possibles línies de treball, l'estudi planteja consolidar la participació de recursos propis del municipi, crear paquets turístics, treballar per ampliar l'àrea d'influència dels visitants en la festa, i fer actuacions al llarg de l'any vinculades al Renaixement, per aprofitar el seu impacte. Per la seua banda, el regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, va afirmar que en aquest estudi es conclou que la Festa del Renaixement és l'aparador del turisme cultural de Tortosa, i va destacar el fet que els turistes consultats afirmen, majoritàriament, la seua voluntat de tornar a visitar la ciutat. Finalment, Forés va fer notar que la presència de la URV a les Terres de l'Ebre facilita iniciatives com aquest estudi.

Bona ambientació, pocs pàrquings

La valoració global de la Festa del Renaixement obté, segons l'estudi de la URV, un 8,78 sobre 10. També assoleixen puntuacions importants l'ambientació (8,54), els espectacles (8,37), la gastronomia (7,96) i la ciutat (7,66). En canvi, els visitants suspenen els aparcaments, amb una nota del 3,72. El perfil del visitant és el d'una persona d'entre 18 a 45 anys, amb nivell d'estudis mitjà-alt, que prové de zones properes (50% de Tortosa, 70% de les Terres de l'Ebre i 90% de Catalunya), i que ja han vist la festa en anteriors ocasions (un 50%). A banda, els turistes que pernocten a Tortosa gasten uns 85 euros al dia, mentre que els visitants que no es queden a dormir a la ciutat es gasten uns 42,6 euros. Per la seua banda, els tortosins fan una despesa de 59,8 euros diaris. A més, quant a l'impacte econòmic total de la Festa del Renaixement, l'estudi ha previst dos escenaris. Així, amb només 50.000 assistents, seria de més de 4 milions d'euros, una quantitat que es duplica i supera els 8 milions si la festa assoleix els 100.000 visitants En aquest sentit, si s'exclouen els residents, i en un escenari de 100.000 persones, l'impacte turístic és d'uns 3,2 milions d'euros. En termes globals, aquest impacte té una correspondència amb una aportació del 4% al producte interior brut (PIB) turístic de Tortosa.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-04-2010 Pàgina 9

19 comentaris:

  1. jo hi vaig "deixar" els euros que em va costar una bocata i un par de cerveses - ajudem a fer Tortosa gran ;)

    ResponElimina
  2. I jo vaig compra una botella d'aigua a un super de moros,nomes valia 1 euru,eh?

    ResponElimina
  3. Pos amb este gasto prompte s'acabaria la festa.

    ResponElimina
  4. perquè la gent només compra a les botigues dels "moros" durant la festa del Renaixement?

    ResponElimina
  5. Resposta : per a que “Construccions Matamoros” pugui posar be el tendal de protecció de l’obra que fa a la Plaça de la Constitució.

    ResponElimina
  6. Perque tenia set,i nomes portava un euro

    ResponElimina
  7. Per fi, el sentit comú o alguna cosa mes; ha fet que “Construccions Matamoros” posi el tendal de protecció en tota la seva extensió.

    ResponElimina
  8. No entenc el comenari sobre el tendal de Construccions Matamoros, algú me ho pot explicar.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Deu esta relacionat amb lo de MATA-MOROS, però segur que abans d'acabar el dia Mc Calan ens ho explicara

    ResponElimina
  11. a l'espera de l'informacio oficial, a mi m'ha arribat la LLegenda Urbana (pensava jo) de que s'havien posat una denuncia als Matamoros precisament per aixo, pel nom ... no ho creia, pero alguns comentaris que he llegit donen a pensar!

    ResponElimina
  12. No es cap llegenda NO. Real como la vida misma ! A mi tambe em va fotre revolucionat que uns senyors es queixin pel cognom d'una empresa de construcció...

    ResponElimina
  13. Jo se de part molt certa, que a Construccions Matamoros no els ha denunciat dingú,que algú es queixe és un altra cosa.

    ResponElimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. Merce. la normalitat no es mai denunciable. Altra cosa es que hagin rebut determinades "sugerències".

    ResponElimina
  16. Per favor, tornem al tema inicial, l'impacte econòmic de la Festa del Renaixement. Em sembla molt be que hagin fet aquest estudi. A veure si la gent se'n adona que és una festa que tothom hauria d'apoyar. Bravo per deixar-nos constància d'aquestes dades amb aquest estudi! Ara només faltaria que arreu de Catalunya se'n adonessin. Jo he estat a Montblanc que te molt renom i comparat amb el nostre Renaixement, res de res.

    ResponElimina
  17. Tornant al tema inicial, me sembla molt be que hagin fet auqest estudi, a vore si se'n adonen que la Festa del Renaixement és una de les millors del país. Jo he estat a Montblanc, i comparat amb la Festa nostre no val res de res, i se la coneix molt mes...ara faltaria que arreu de Ctalunya se'n adonessin...

    ResponElimina
  18. Ramón, es que en aquestes contrades si ens ho proposem, també ho sabem fer bé... Uy! m'ha sortit un eslógan...Ho sento!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta