26 de març del 2011

Tortosa volia refer el pont de la Cinta

El primer Ajuntament franquista projectava recuperar la passarel·la, el 1939 · El pla d'urbanisme del 1964 abandona la idea quan s'anuncia el monument als 'Caídos' de la Batalla de l'Ebre ·

El pont provisional, fet el 1939 amb blocs de formigó.
Arxiu Daufí.
El juliol del 1939, "Año de la Victoria" i només uns mesos després del 13 de gener –el dia que les tropes de Franco van 'alliberar' Tortosa –, l'arquitecte municipal Agustí Bartlett Zaldívar acabava el plànol del projecte de reconstrucció de la ciutat. El plànol, conservat a l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tortosa, preveia la reconstrucció del pont de la Cinta, dinamitat el 18 d'abril del 1938 pels republicans. Tortosa havia estat una de les ciutats catalanes més castigades durant la Guerra Civil, amb més del 75% dels edificis malmesos. Només al barri de Pescadors, on avui hi ha l'ajuntament, 350 edificis eren irrecuperables i només 25 podien ser rehabilitats. Però tot el sector va ser enderrocat i reconstruït, amb carrers més amples i l'actual plaça d'Espanya.

La polèmica pel monument franquista i la proximitat de les eleccions ha animat els partits a fer propostes per recuperar el pas històric de l'Ebre. Els candidats Ferran Bel (CiU), Joan Sabaté (PSC) i Josep Felip Monclús (ERC) ja han dit que instal·larien una passarel·la de vianants aprofitant la pilastra de l'antic pont. Però Bel integraria el monument en la passarel·la, cosa que no satisfà la Comissió per la Retirada de la Simbologia Franquista de Tortosa. Jaume Forcadell (ICV) sí que retiraria el monument, però fins ara no s'ha sumat a la cursa dels ponts. La idea, per tant, no és nova. Bartlett Zaldívar ja l'havia inclòs al projecte de reconstrucció del primer Ajuntament franquista. L'arquitecte, amb un paper destacat a Falange, també va dirigir l'obra del calvari de Santa Clara, on el 1943 es va instal·lar la creu en record als “Caídos por Dios y por España”, un element franquista que, com el monument de la batalla de l'Ebre, també està inclòs en el cens de simbologia franquista elaborat pel Memorial Democràtic.

Un dibuix de Regiones Devastadas, datat el 1945.
A més, el tema devia interessar la burgesia local, ja que el pont de la Cinta, inaugurat el 1895, era una passarel·la de peatge per concessió, i algunes famílies benestants de la ciutat hi tenien un dret d'explotació per a 60 anys. Siga com siga, Bartlett va dirigir la reconstrucció de Tortosa fins a l'abril del 1940, quan va instal·lar-se a la ciutat una oficina de la Dirección General de Regiones Devastadas. Així, el règim va reconstruir els ponts del tren (1940) i de l'Estat (1941). Per això, ni aquests ponts ni el de Cinta apareixen en l'expedient de sol·licitud de reconstrucció de Tortosa que l'Ajuntament fa a Regiones Devastadas. Amb tot, en alguns plànols i dibuixos d'aquest organisme franquista encara apareixia el nou pont. De fet, durant uns mesos, i mentre es reconstruïa el pont de l'Estat, entre la rambla de Catalunya i el carrer Doctor Ferran, va haver-hi un pont provisional fet amb blocs de formigó, desaparegut per la riuada del 1940. Però al pla general del 1964, l'any en què s'anuncia la construcció del monument, el pont ja no es preveu en els plànols. Finalment, en un mapa del 1973,només dos anys abans de la mort del dictador, l'Ajuntament destacava la presència del monument al mig de l'Ebre.

Més recentment, el socialista Sabaté també va proposar la substitució del monument per una passarel·la. Va ser l'any 2005, quan era alcalde, i Bel, a l'oposició, va donar-hi suport indirecte. La idea era retirar el monument durant el 2006, tot aprofitant que es complien 40 anys de la inauguració del monument per part de Franco. Però, al cap d'uns mesos, CiU va detectar que el govern de Sabaté havia protegit el monument al pla d'ordenació urbana municipal (POUM), i el projecte de fer-hi una passarel·la va tornar al calaix del consistori.

Publicat a El Punt

7 comentaris:

  1. Gran article Gustau!

    ResponElimina
  2. si home, molt bonic, però ja comença a ser una mica obsessiu (per part de l'autor) tant d'article sobre el maleït monument i la maleïda passarel·la.
    Sembla com si a Tortosa no passés res més, ni hi hagués cap altra notícia que aquesta ... o potser el senyor Gustau li vol treure el màxim profit...

    ResponElimina
  3. Confessa-ho Gustau!
    Digues que vols passar de Tortosa a Ferreries, o al revés, per una acera més ampla. No veure com els xiquets es juguen la vida passant entre les faroles els pilars del pont de l'Estat per avançar els que tenen davant. No tindre que aturar-te per deixar passar a la dona en lo carret i el crio a la mà. O fer cua darrera la sortida massiva dels Instituts. Que ja sabem que a l'ofici de periodista et toca córrer per anar de banda a banda del riu per anar dels mitins, i les rodes de premsa, de dels partits a les inauguracions, i visites d'obra, de l'ajuntament.
    ;-)

    ResponElimina
  4. M'heu enxampat! I a més, tinc accions en una empresa que desmunta monuments franquistes! Ho confesso!

    ResponElimina
  5. Pos mira, Morigan, és molt lamentable el que li va passar a ton iaio, però som molts els tortosins que mos "molesta" caminar cap a Remolins i llegir allò de "A los que hallaron gloria ...)

    Tan difícil seria tapar-ho o fotre-ho fora ...

    ResponElimina
  6. Sincerament aquest monument no és per que sigui un monument franquista sinó per el símbol que conté ja que com diu "xeic" llegir allò de "a los que hallaron gloria en la batalla del Ebro" no és una cosa molt agradable ja que, ni una banda ni l'altra van acabar ben parats la veritat, perquè en una guerra mai es fa la gloria. El pont ho veig una opció però al mig del riu hi fa falta un monument a la defensa del riu, això sí que seria una bona cosa!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta