1 de juny del 2011

Adéu a l'hereu del marcel·linisme


Joan Sabaté ha estat, fins ara, l'únic alcalde d'esquerres que ha tingut Tortosa des de la recuperació de la democràcia. Sabaté no ha amagat mai la seua identificació amb el republicà Marcel·lí Domingo, el líder de les esquerres tortosines i rival polític del tradicionalista Joaquín Bau. De fet, abans d'arribar a l'alcaldia, va ser un dels impulsors del Col·lectiu Marcel·lí Domingo (format per gent del PSC, ICV, ERC i independents progressistes). A més, un dels projectes més importants de l'etapa de Sabaté com a alcalde va ser la construcció de la biblioteca del carrer de la Mercè, rebatejada a última hora amb el nom del polític republicà, quan l'Ajuntament ja havia penjat el cartell del nom antic, Oliver de Boteller.

Sabaté va iniciar la seua trajectòria a l'Ajuntament el 1991, com a candidat d'Iniciativa. Però el 1999, liderant una coalició electoral amb el PSC, va assolir l'alcaldia gràcies a un pacte amb el PP que va arraconar CiU. Amb tot, l'anomenat Contracte per Tortosa es va trencar el maig del 2001, en plena convulsió pel transvasament de l'Ebre que el govern del PP havia aprovat amb el suport de CiU. Aquí va començar l'època daurada de Sabaté, primer donant suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i després liderant el front d'ajuntaments ebrencs en contra del pla hidrològic. Va ser també en aquesta època que Sabaté i bona part d'ICV a l'Ebre van optar per fer el salt al PSC. El 2003, Sabaté va poder guanyar les primeres eleccions en què Ferran Bel era el candidat de CiU. Però el seu segon govern, format pel PSC, ERC, ICV i els independents, va ser força inestable i Sabaté ho va pagar a les urnes. El 2007, i també ara, el 2011.

Publicat a El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta