10 de desembre del 2011

Amposta inaugura la reforma de la plaça Ramon Berenguer IV


Les bandes de música d’Amposta i les seues corals han estat aquest dissabte les autèntiques protagonistes de l’acte d’inauguració de la reforma de la plaça Ramon Berenguer IV.La plaça, que articula el centre del comerç d’Amposta, ha estat totalment reurbanitzada arran de la construcció d’un aparcament soterrat, el primer que s’ha construït a la ciutat.L’aparcament soterrat de la zona del mercat d’Amposta té una superfície de 2.200 metres quadrats en cada planta, amb una gran plaça en superfície de 6.800 metres quadrats. L’àmbit d’actuació de la plaça es va ampliar respecte al projecte original, de manera que s’han fet també peatonals alguns dels carrers adjacents a la plaça. Com a conseqüència, la zona peatonal abastarà més superfície de la que es preveia inicialment.

Les obres de l’aparcament soterrat es van iniciar al gener de 2010 amb el desviament dels serveis afectats, a càrrec de l’empresa Contregisa. Posteriorment, al mes de maig, l’empresa Velasco Obras y Servicios va iniciar els treballs d’excavació i construcció de l’aparcament ubicat al bell mig de la ciutat, en l’àrea on es concentren les zones de vianants del comerç de ciutat i el mercat municipal.El sistema de construcció ha consistit en la instal·lació d’una pantalla de micropilots per tot el perímetre de l’aparcament, amb la finalitat de contenir la terra i així poder excavar els 10 metres de profunditat que calen per als tres pisos de què disposarà l’aparcament.El sistema de pilotatge ha permès que es posés la llosa de coberta a la part central de l’edifici i continuar excavant-hi per sota amb una tècnica semblant al tunelatge. La construcció de la coberta central ha permés minvar significativament els sorolls i la pols provinents de l’obra a veïns i comerciants.

El model de la plaça superior de l’aparcament que s’ha inaugurat aquest dissabte conforma una gran zona de vianants que, unida als carrers comercials ja convertits en zones de vianants dels voltants, forma part de l’àrea comercial urbana més gran de les Terres de l’Ebre. El projecte de la plaça Ramon Berenguer IV es completa amb diverses àrees de passeig amb una gran pèrgola, parterres enjardinats amb bancs per seure, una gran font i un bust del comte Ramon Berenguer IV.

L’element més destacat de la plaça, però, és l’escultura “Un riu de música”, de l’artista ampostina Sara Domènech.L’obra es llegeix com un pont d’unió entre les dues entitats musicals d’Amposta, a través de l’himne de la ciutat.L’obra naix a La Lira Ampostina, la primera de ser fundada, i desemboca a La Unió Filharmònica d’Amposta.Les primeres notes dels dos himnes es fusionen amb l’himne de la ciutat, creant el recorregut del riu de música Oh! Amposta de Juan Suñé Masià.La partitura s’il·lumina quan la nit tenyeix de fosc la ciutat.L’escultura situada a la plaça més cèntrica de la ciutat s’uneix a altres instal·lacions situades en diversos punts de la ciutat, i que són també d’artistes de reconeguda trajectòria i lligats a la ciutat d’Amposta, ja sigui perquè hi han nascut o residit, o perquè hi han desenvolupat part de la seua activitat. Així, l’escultura de Sara Domènech forma ja part del paisatge de l’art urbà ampostí, juntament amb obres de Manel Margalef, Emili Bonet, Josep Niebla, Agustí Viscarro i Innocenci Soriano Montagut.

Imatge Santi Valldepérez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta