30 de desembre del 2011

Els grans grups ecologistes, contraris a la decisió del PP sobre el magatzem nuclear


L'entitat ecologista Tanquem les nuclears, GETE-Ecologistes en Acció i l'organització Greenpeace han alertat aquest divendres dels perills d'una instal·lació com el futur magatzem nuclear (MTC) a Villar de Cañas. En el cas de Tanquem les Nuclears, ha alertat que el govern del PP ha pres la decisió "sense haver consensuat social i políticament un emplaçament i un pla de tancament de les centrals nuclears". Segons argumenten, això significa "incrementar l'amenaça que l'energia nuclear representa per a la societat i el medi ambient". Per la seua banda, GETE-Ecologistes en Acció ha anunciat que participarà i donarà "el màxim suport a totes les activitats unitàries que es desenvolupin des de la societat civil i el teixit associatiu en contra d'aquesta decisió". Finalment, Greenpeace ha rebutjat la instal·lació de l'MTC a Villar de Cañas i ha denunciat que és l'opció menys segura i més cara, jaq que "el cost de construcció de quatre magatzems temporals individualitzats", com el que ja està aprovat que es construirà al complex nuclear d'Ascó, "és molt menor".

Tanquem les nuclears ha lamentat que el govern de l'Estat s'haja alineat "de manera incondicional amb els interessos de la indústria nuclear", tot ignorant que la majoria de la societat manifesta el seu rebuig explícit de l'energia nuclear. A més, consideren que és un "suport explícit" a les companyies elèctriques propietàries de centrals nuclears, per allargar indefinidament el funcionament d'unes "instal·lacions envellides, amb l'increment de riscos que implica cap a la població i el medi ambient". Així, l'entitat ha tornar a reclamar la redacció d'un pla consensuat de tancament de les centrals nuclears sigui la condició prèvia per abordar el problema d'aquests residus, per la seua perillositat i amenaça, i també ha assegurat que donarà suport a totes les activitats unitàries contra la decisió de l'executiu espanyol.

Per la seua banda, Greenpeace ha defensat l'opció de construir quatre magatzem individuals a les centrals de Garoña (Burgos), Cofrents, Almaraz i Vandellòs. Segons Greenpeace, el cost de l'MTC és d'uns 2.000 milions d'euros, en què s'inclou la construcció, el manteniment i el transport dels residus nuclears. De fet, amb els magatzems individuals s'evitaria el risc en el transport de residus nuclears. A més, l'entitat ecologista ha recordat que l'1 de febrer del 2020 el parlament de Castella-la Manxa va aprovar una resolució que emplaçava el govern a no instal·lar cap magatzem nuclear en cap dels seus municipis, una posició que va reiterar el 24 de juny del 2010. De fet, també ha criticat que l'executiu espanyol estigui prenent una decisió sense conèixer el projecte tècnic ni el pla de seguretat perquè "no existeixen". Greeanpeace, d'altra banda, suggereix que els residus nuclears que allotja a França, motiu pel qual ha de pagar 60.000 euros de fiança, es podrien reallotjar en un magatzem temporal individualitzat a Vandellòs. En la línia de Tanquem les nuclears, Greenpeace també demana que l'Estat prengui exemple de països com Alemanya, Bèlgica i Suïssa, que han establert un calendari progressiu d'abandonament de l'energia nuclear.

Via ACN
Imatge Greenpeace

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta