23 de gener del 2012

Gairebé 600.000 euros per compensar el tancament de Lear 's'han perdut'

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat aquest dilluns la falta d’inversions de la Generalitat per a la industrialització de les Terres de l'Ebre, i  ha reclamat al govern català que repose els fons perduts -gairebé 600.000 euros d’Europa i de Lear- que no han servit per compensar el tancament de la planta de Roquetes, ara fa dos anys.

Un estudi elaborat per CCOO ha revelat que un 88,6% dels treballadors de la planta de Lear de Roquetes no han trobat feina, i que ja han deixat de rebre -o ho faran en breu- la prestació per atur. L'estudi s'ha elaborat amb una mostra de 123 persones -afiliades al sindicat-, de les 515 que tenia l'empresa. D'aquestes, 109 afirmen que no han trobat cap ocupació malgrat haver-se acollit al pla social de Lear, haver realitzat cursos de formació de diverses especialitats, i haver buscat feina. De fet, només 14 persones es troben actualment treballant. "La situació és crítica perquè el problema és que no hi ha feina al territorri", ha lamentat el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó.

"He fet cursos de formació, he enviat milers de curriculums i no he conseguit ni una sola entrevista", ha corroborat Jordi Prieto, extreballador de Lear de 42 anys i veí de Tortosa. "Cada dia envio dos, tres, cinc curriculums i veus que és inútil perque ja veus que demanen experiència i ara resulta que ni sóc prou vell per jubilar-me ni prou jove perquè em vulguin contractar", ha afegit Francisco Orobal, de 48 anys. Un cas similar és el de Rosa Escurriola, que malgrat haver fet cursos de formació i haver-se tret el carnet de camió i autobús, no ha conseguit trobar feina. Aquestes dades han servit al sindicat per recordar que, fa ara dos anys, el govern de la Generalitat es va comprometre a prestar una especial atenció a les Terres de l'Ebre, amb l'objectiu de reactivar la seua economia i afavorir la implantació de noves empreses i indústries al territori. Passats els dos anys, però, la única inversió que s'està executant són els 11,1 milions d'euros dels fons de reindustrialització aportats per l'Estat espanyol, mentre que "la resta d'inversions i infraestructures a què es va comprometre la Generalitat s'han quedat en paper mullat", segons Casadó.

CCOO ha recordat que després del tancament de Lear es va constituir una comissió de seguiment per al desenvolupament econòmic de les Terres de l'Ebre. El Govern es va comprometre a l'avançament d'inversions en infraestructures estratègiques, per valor de 100 milions d'euros, 8 milions d'euros en programes de formació i ocupació, i l'acceleració de projectes com el desdoblament de l'eix de l'Ebre. El sindicat ha recordat que el llavors conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va assegurar que el total dels treballadors de Lear s'haurien recol·locat en menys d'un any. "Han passat dos anys, la majoria dels treballadors són a l'atur, i res se sap de les inversions i les infraestructures que havia de fer la Generalitat", ha lamentat Casadó.

El sindicat entén que el canvi de govern i la crisi econòmica paralitzessin momentàniament les inversions. Passat més d'un any del canvi de govern, però, CCOO ha criticat la manca tant d'inversió i també la falta de planificació en el pressupost de la Generalitat per aquest 2012, ja que no han inclòs cap partida específica per al desenvolupament econòmic de les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, CCOO ha recordat que les Terres de l'Ebre tenen el percentatge de desocupació més elevat de Catalunya i que en l'últim any s'han registrat 1.500 aturats més.

588.200 euros perduts · D'altra banda, CCOO ha denunciat també la pèrdua de 588.200 euros, que estaven compromesos per a les Terres de l'Ebre. El novembre de 2010, el Parlament Europeu va aprovar destinar 382.200 euros dels Fons d'Adaptació a la Globalització per ajudar els treballadors de Lear, el 65% d'un pla de formació i resinserció que es complementava amb 206.000 euros (el 35% restant), que havia d'aportar l'empresa Lear. CCOO ha explicat que l'incompliment en els terminis de les sol·licituds per part de la Generalitat ha provocat que s'hagin perdut els fons europeus i, de retruc, també els que havia de posar l'empresa Lear. CCOO ha titllat d'"injustificable" aquest fet, i ha instat al Govern català que reclame a Lear la seua part i recompense els fons europeus perduts. A més a més, CCOO demana al govern català un pla d'activació econòmica específic per a les Terres de l'Ebre en el pressupost del 2012, així com un pla estratègic amb propostes a mig i llarg termini per garantir el futur del territori.

Imatge CCOO Terres de l'Ebre

1 comentari:

  1. I si ens estimen els governs de la Generalitat!
    Ens volen a tots enterrats!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta