4 de juliol del 2012

Els Mossos troben 10 artefactes explosius de la Guerra Civil a la vall de Pàndols

Els Mossos d'Esquadra han informat aquest dimecres de la recuperació de 10 artefactes explosius de la Guerra Civil que van quedar al descobert a la serra de Cavalls arran de l'incendi forestal dels dies 15 i 16 de juny al Pinell de Brai, en què finalment es van cremar prop de 140 hectàrees. Els explosius -vuit granades de morter, una de mà i un detonador d'espoleta de granada de morter-, van aparèixer en zones de muntanya força "inaccessible". Un cop localitzats, agents dels TEDAX-NRBQ dels Mossos d'Esquadra es van encarregar de la seua retirada per a la posterior anàlisi i catalogació. Posteriorment, van ser transportats a una pedrera per a la seua detonació i destrucció amb les màximes mesures de seguretat.

Concretament, el material recuperat i destruït pels Mossos va consistir en una granada de mà ofensiva 'Laffite 21', de fabricació francesa, reglamentària de l'exèrcit republicà; sis granades de morter de 81 mm, tipus 'Valero' model 1933, reglamentària de l'exèrcit feixista; dos granades de morter de 50 mm, tipus 'Valero' model 1932, reglamentària de l'exèrcit feixista; un detonador d'espoleta de granada de morter; així com restes de diferents artefactes - cues, aletes estabilitzadores i altres restes de cossos de projectils de diferents tipus- que ja havien esclatat i que no suposaven cap risc, als quals se'ls donarà tractament de residu de ferralla.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, ha recomanat no apropar-se a la zona forestal afectada per l'incendi del Pinell de Brai fins a la finalització del període de risc d'incendis forestals, ja que algunes restes d'artefactes explosius podrien haver quedat malmesos i podrien resultar perillosos. També ha demanat a la ciutadania que, en cas de localització d'algun tipus d'artefacte o munició, eviti la seua manipulació, s'allunyi i comuniqui al 112 , per tal que es puga procedir a la seua retirada i desactivació. Segons han recordat els Mossos, la confluència de les serres de Cavalls, Pàndols i Llaberia és on es localitzen la majoria dels artefactes del conflicte bèl·lic, per tractar-se d'una de les zones més castigades per l'aviació alemanya i italiana.

Imatge Mossos d'Esquadra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta