17 de setembre del 2012

Tortosa aprova una moció pel dret a decidir sobre la independència de Catalunya

TORTOSA (Baix Ebre).- El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest dilluns al vespre, amb els 16 vots a favor de CiU, Esquerra i Iniciativa, la moció que els republicans havien presentat per declarar Tortosa "territori català lliure". Però finalment, tot i que en el preàmbul es parla de moció "de declaració de la independència" de Catalunya, l'alcalde i la portaveu del govern municipal, Meritxell Roigé, van deixar clar que en la part dispositiva de la proposta -els acords- es reclama una votació al Parlament per declarar unilateralment la sobirania nacional de Catalunya. Tampoc s'inclou en els acords -tot i que sí al preàmbul- declarar Tortosa "territori català lliure", com han fet altres municipis catalans.

En concret, la moció insta el Parlament a sotmetre a votació la declaració d’independència de Catalunya, i a convocar un referèndum per consultar-la als ciutadans. Però això ha estat possible perquè finalment Esquerra ha accedit a traure del text de la moció la condició de què tot plegat calia fer-ho en el termini màxim de dos mesos, per facilitar el vot de CiU, que unes hores abans havia manifestat que hi votaria en contra per aquest motiu. I és que no cal oblidar que l’alcalde, el convergent Ferran Bel, és el vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència, i que a més va ser un dels encarregats de portar la pancarta de la manifestació del passat Onze de Setembre a Barcelona. Per la seua banda, tant el PSC com el Partit Popular i PxC han rebutjat la moció. D'aquesta manera, Tortosa se suma a Vic en la condició de primeres capitals de comarca del país que han aprovat mocions d'aquest tipus.

Al matí, l'alcalde de Tortosa havia assegurat que rebutjarien la proposta d'ERC, ja que a CiU no estaven a favor de l'exigència perquè el Parlament declarés la sobirania nacional de Catalunya en dos mesos. "És poc seriós pretendre que es pot declarar la independència en dos mesos", ha assegurat Bel. L'alcalde ha afegit que les presses podien dinamitar el projecte iniciat i "ben encarrilat" pel president de la Generalitat, Artur Mas. "És un procés que emprenem seriosament, i ara és hora de sumar i no generar controvèrsies, però plantejar fer-ho en dos mesos és poc seriós", ha conclòs Bel. Així, l'alcalde ha reclamat una "amplitud de mires" a tothom, i ha assegurat que si ERC acceptava treure "aquesta part" de la moció -la que plantejava els dos mesos-, no tindrien cap problema de votar-la a favor".

Per tant, l'acord s'ha pres després que els republicans s'hagen avingut en Junta de Portaveus a atendre una doble petició de CiU i d'Iniciativa. D'una banda, treure del text inicial que aquesta petició al Parlament es fes "en un termini màxim de dos mesos". I de l'altra, afirmar que l'Ajuntament de Tortosa "donarà suport", en comptes de "s'adhereix" -tal i com estava expressat inicialment- a l'Assemblea Nacional Catalana en les diferents accions que realitze per a la llibertat de Catalunya.

L'alcalde ha destacat la importància de l'acord assolit, que ha comptat amb el suport del 76% dels regidors de l'Ajuntament, i ha agraït als regidors d'ERC "que hagin entés que en dos mesos no pot fer-se un procés que, si volem que prosperi, no li podem marcar terminis inassumibles". Ferran Bel ha fet una crida al consens, després de recordar que els mateixos grups que van facilitar al Parlament l'aprovació del pacte fiscal, avui han donat suport a la moció que ha tirat endavant al consistori tortosí.

Per la seua banda, el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Josep Felip Monclús, ha assegurat que han acceptat les modificacions que demanaven CiU i ICV amb l'objectiu d'assolir "un consens ampli" perquè "la veu que es va manifestar l'Onze de setembre a Barcelona perquè Catalunya tingui un estat propi dins d'Europa". Tot i que "explícitament" la moció no es posiciona a favor de la independència, Monclús creu que "qui hi ha donat suport és perquè vol la independència de Catalunya". "El que s'ha aprovat és molt important", ha afegit.

Durant el debat plenari, el portaveu del grup municipal d'ICV-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, després de fer un repàs històric als intents d'encaix de Catalunya en el marc de l'Estat espanyol, ha justificat el vot favorable a la proposta presentada per ERC perquè la solució passa per "tenir dret a decidir". "És un exercici de realisme entendre que cada cop hi ha més catalans que defensen l'opció de la independència i la solució passa per tenir dret a decidir i que es convoqui un referèndum. És la solució més democràtica", ha afegit.

Per la seua part, el grup municipal del PSC ha votat en contra de la moció perquè no són independentistes i perquè creuen en "una Espanya federal"; el PP ha assegurat que "ara no toca" debatre aquests temes; i PxC ha rebutjat la proposta perquè la Constitució no permet convocar un referèndum.


El text aprovat demana, en la seua literalitat, el següent:

PRIMER. Que el Parlament de Catalunya sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya i, si s'escau, convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya.

SEGON. Que el Parlament de Catalunya acordi, amb caràcter immediat, les mesures i accions que cregui convenient per ordenar la transició fins a la constitució formal de l'estat català.

TERCER. Que l'Ajuntament de Tortosa donarà suport a l'Assemblea Nacional Catalana en les diferents accions que realitzi per a la llibertat de Catalunya.

QUART. Notificar-ho a la Presidència del Parlament de Catalunya i a tots els grups parlamentaris, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència de l'Estat espanyol, als diferents grups parlamentaris del Congrès dels Diputats, a l'Associació de Municipis per la Independència, per tal que aquesta ho comuniqui als seus municipis adherits, i a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya.

58 comentaris:

  1. M'agradaria saber si aquesta foto és d'avui. Em podeu constatar que s'ha eliminat la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament? Sí és així penso presentar una denuncia formal a títol personal, gracies.

    ResponElimina
  2. Millor que vagis tu en persona a mirar-ho, pos, si vols fer la denuncia.
    Sobre la noticia, ara si que començo a creure que aixo va en serio - que els partits haguessen arribat a un acord i Tortosa votes aixo, pos, no m'hauria imaginat mai. Felicitats a tots els participants (em deixo portar per l'euforia ...)!

    ResponElimina
  3. La imatge és d'arxiu, de l'11 de setembre del 2007. Però en principi s'ha repetit cada Diada des d'aleshores.

    ResponElimina
  4. Jo estic a Barcelona, però no et preocupes que ja me ho miraran.

    Gràcies per la info Gustau, em pensava que s'havia llevat la insígnia nacional a causa d'aquesta trista i desafortunada (per a mí) declaració.

    ResponElimina
  5. Mentres una Tortosa Lliure no tregue el montrument del riu, paper mullat!

    ResponElimina
  6. M'he tret la samaretta per a celebrar-ho (com els millors futbolistes), però no he xafat el carrer. Espero que no em denuncien, que és nit de bon rotllo ...
    (per cert, jo també m'apunto - que fotem amb el monument de Franco al mig del riu si ja som (mig)"independents"?)

    ResponElimina
  7. Gutijaume, el "no-nacionalista", tú creus que amb la crisi i l'atur que hi ha, tú t'has de preocupar de les banderes que hi han o no? I la gent que passa gana? Les banderes només són un tros de roba, bla bla (Mode demàgogia PP off) Si la majoria de membres del consistori no la volen i només representa a una minoria (la bandera d'espanya), els demòcrates ho han d'acceptar, o no?

    ResponElimina
  8. Per cert això de territori català lliure, com quadra en la gallina del mig del riu? És compatible una cosa en l'atra, o a Tortosa ha nascut una nova ideologia, un remix?

    ResponElimina
  9. Mira Lluís, lo demagògic és el que tu dius, però sabia que més prompte que tard algú ho amollaria. També és força demagògic que els mateixos que es van negar a celebrar un referèndum independentista fa algun temps ara que s’han adonat que el independentisme dóna vots s’hagin convertit ràpid a la causa nacional, però aquest és un altre tema.

    Com comprendràs des de la meva humil posició de president de les NNGG del PP poc puc fer per a que la gent trobi feina i/o deixi de passar gana i el que bonament puc fer ho hem estat desenvolupant durant aquests últims tres anys als diversos congressos de NNGG PP de Catalunya i Espanya als que hem assistit la meva junta i jo i on hem estat treballant amb la resta de companys fent esborranys i estudis sobre com millorar la situació actual, en especial de la gent jove. Però això no sortirà als mitjans.

    En política no sols existeix la economia, com a organització política i social que som també es defensen uns valors i unes idees què també són de vital importància, la gent que ens ha votat es sent tant espanyola com catalana i seria una falta de respecte cap al nostre votant que menyspreéssim que una bandera, que no sols és un tros de roba sinó el símbol d’una nació, és menyspreada per una institució pública, (no per una persona privada), per un consistori que representa funcional i estructuralment a una part intrínseca de l’Estat, com són els més de 8.000 ajuntaments repartits per tota la geografia espanyola.

    No sols seria un atac contra la Constitució Espanyola sinó contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

    ResponElimina
  10. M'ho ha semblat a mi només o CiU ho ha votat sense cap especial alegria i entusiasme ?
    De fet en un tema com este ( per lluir-se ) la portaveu convergent ha passat bastant per sobre. Llegint quatre ralles, a més dels punts de la pròpia moció d'Esquerra, per fer-ho més llarg, suposo.

    ResponElimina
  11. "Com sol representa a una minoria s'ha de llevar" ; "com a bon demòcrata ho ha d'acceptar".

    Una persona que es declari liberal mai podria fer afirmacions d'aquest tipus. Però ho entenc, democràcia i liberalisme no són el mateix, la primera concepció respon a la pregunta de qui és titular de la sobirania mentre que la segona és una teoria sobre els límits del poder, que part de la idea de que la democràcia pot oprimir a les persones.

    La defensa de les minories impedirà el despotisme del tirà o del POBLE vers aquestes, com molt bé diu Vargas Llosa, però és que des del Príncep de Maquiavel, fins a Burke i Sartori per ficar exemples distants ideològicament, han recalcat la seva importància.

    ResponElimina
  12. No és per fer-me el demagog ni cap expert llinguistic (cosa obvia amb els errors que faig jo), pero crec que les NNGG del PP, s'haurien de dir només "les NG del PP". Tinc entes que, fora d'algunes excepcions, no es dupliquen les lletres encara que representen paraules plurales. Perdoneu, pero algu ho havia de dir ;)

    ResponElimina
  13. Veient les modificacions respecte al que han fet altres municipis catalans, es referma lo que molts vam cantar el dimarts passat a Barcelona: "Si vols l'independència, per què votes Convergència?"
    En el cas dels polítics convergents tortosins, això queda més clar que mai: sempre els hi ha faltat coratge catalanista. S'emboliquen amb la bandera però no s'ho han cregut mai, i Bel i Roigé no en són l'excepció precisament.

    ResponElimina
  14. Bé, ens hem despertat una mica menys "lliures" del que pensavem que erem a Tortosa, però, en fi, "algo és algo" i espero que convergencia fassi els passos endavant tan ferms i rapids com sembla que vol anar la gent ....

    aprofito per dir que un bon missatge de que "les coses han canviat" seria lliurar-nos dels simbols franquistes. A Alemanya no crec que queden monuments a Hitler, i molt menys als paisos que van invadir!

    ResponElimina
  15. Naltros sabem estimá tant a Tortosa, que de cap atre poble del mon se conta lo que d’este poble. Naltros no som ni catalans ni valencians, sino tortosins… ¿Per qué no voleu se ni catalans ni valencians? Perque’ls tortosins sempre ham sigut així… Som tortosins y res mes que tortosins perque l’antiga Dertusa era una colonia romana de les mes importants de la península ibérica, perque en la gloriosa reconquista vam sapigué guanyá, derramant rius de sanch, una Carta-Puebla del Comte Berenguer IV que mos fa independents i amos d’un territori tan gran com lo que s’extén desde’l riu Cenia al Coll de Balagué i desde Roca Folletera al mar … perque, súbdits lleals d’Espanya, la mare patria, ham sigut sempre lliures, y no volem se ni catalans ni valencians, sino tortosins, avuy mes que ahí, y demá mes que avuy. ¡Tortosins y res mes que tortosins!"


    Ens hagues anat millor sent la sortida al mar d'Aragó. Temor me fa la independència de Catalunya, que serà de natros?

    ResponElimina
  16. Aquest text que has escrit, Gutijaume, em sembla haver-lo llegit abans. Ens pots dir d'on l'has tret?
    Gràcies.

    ResponElimina
  17. D'on ho has copiat això, Gutijaume ? Només per curiositat.

    ResponElimina
  18. ;-) Ximo, jo se qui ho va escriure, però, millor que qui transmet un text que no es seu tingue la oportunitat de donar ell mateix la referència. Cosa que s'hauria de fer sempre, que no passa res.

    ResponElimina
  19. De Bau, cap a la dreta.

    ResponElimina
  20. Ho he tret d'un bon home que ho ha escrit al facebook, li he preguntat la referència però encara no m'ha contestat. Treu-mos de dubtes si ets tan amable ;)

    ResponElimina
  21. Això ja sembla un joc d'endevinalles. Jo diria que amb molta més categoria que Bau. Al menys literària, per suposat. Però, es va aprofitar del seu mecenatge. Molt famós. Prou, que sembla l'1,2,3.
    A mi no m'hagués importat gens compartir tertúlies amb ell. En canvi amb Bau ni la mateixa vorera. Cacics vade retro!

    ResponElimina
  22. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  23. Ramón Vergés Paulí?

    ResponElimina
  24. Ramon Vergés Paulí, a "Espurnes de la Llar". Un autor molt divertit, però amb un discurs polític extremadament caduc. Si lo PP local no té res millor que oferir, malament aniran.
    Així pos, Guti, som o no som catalans?

    ResponElimina
  25. OK Gutijaume! El Text aquest és de Ramón Vergés i Paulí. Famós periodista i escriptor. Del qual el més conegut és el seu "Espurnes de la llar".
    Aquest text ve d'un article seu “Tortosins, ni Catalans ni Valencians" Espurnes de la Llar I, Tortosa: Dertosa, 1991 (2ª ed.) p.116.
    Vatros mateixos.... http://www.llibresebrencs.org/index.php?option=com_content&task=view&id=205&Itemid=61
    En aquest article posa, equivocadament que va nàixer a Tortosa i morir a Illa de Mar, quan va ser a l'inrevés.
    També hi ha un article de l'Albert Aragonés que en parla a nivell literari-gramatical http://usuaris.tinet.org/aragones/benicarloescriptors.htm
    Per a mi, un gran tortosí, ni que fos clerical i tradicionalista.
    Algun text més seu a http://www.beaba.info/modules.php?name=topMusic&op=album&idartist=242&idalbum=604

    ResponElimina
  26. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  27. Gràcies per la info i ;)

    ResponElimina
  28. Abans que res sóc ebrenc! A mi m'agraden els bous i les jotes no els castellers i les sardanes, m'agrada la meua llengua i no el català oriental. Ara volen que ens unim a la causa independentista? Desprès de tota una vida menyspreant aquestes terres? Ara volen que anéssem de la mà? El centralisme asfixiant de Barcelunya comandat pel caciquisme convergent de sempre. No gràcies, sóc tortosí.


    Jo no em mobilitzaré per defensar els interessos de la burgesia catalana de Barcelunya, però alguns no pensen el mateix.

    ResponElimina
  29. Krupp, si penses que era nat fa dos segles... caduc del tot, però, tot l'escrit per ell ho hem mamat des de la infància molts. "Qui perd els orígens...."
    Si vols et puc parlar també de quan a l'únic independentista tortosí, afiliat a un partit de tal caire, era de Roquetes. De fet, la majoria dels actuals encara no havien nascut.
    Que la moguda independentista a la nostra ciutat és tant recent que és increïble el que ara ens passa. Però, els anys et donen la mesura del que va passant, no ho dubtes.

    ResponElimina
  30. Tinc una pregunta, per qui me l asàpigue respongui, és clar, que és difícil de fer.

    El PXC és identitari català, i catalanista nacionalista fins al moll dels ossos, això diu l'Anglada, fins al punt de ser tan ultranacionalista que és racista. Com és, donçs, que ha votat en contra d'aquesta moció?

    Molt em sembla que només és un demagog que diu avui una cosa i demà una altra, segons com bufin els vents, i aquest Casanova, lloctinent admirat per l'Anglada, em sembla molt fals i mentider, només ataca als immigrants, però aquesta moció tan identitària hauria d'haver-la acceptat d'un mode immediat, és nacionalisme pur i dur.

    ResponElimina
  31. Cada loco con su tema. Si voleu recuperar la cultura del pastisset allà vatros. Però lo vostre pastisset està ben ranci ja vos ho dic ara. Així, lo discurs ideològic del PP local ha variat del "som catalans i espanyols" al "no som catalans"? Està bé, espero que ho digueu ben fort i que tothom vos escolte...
    PxC són un partit de curts que venen a ser la versió marrana del PP. Lo que els segons diuen en traje i corbata, los primers ho diuen sense escurar-se la gola.

    ResponElimina
  32. Molt bé Gutijaume, ja que rescates lo tortosinisme de tota la vida, dretà, sempre tombant cap a les Espanyes amb la versió sobiranista del nostre estimat Bel (que és lo mateix però embolicant la senyera)...i després d'aquesta declaració de principis tan bonica, pos corre i declarem Terres de l'Ebre Independents!!fotem un casino, fem pagar canon d'aigua a preu d'Or i serem lo Monaco del sud...si comences a treure referents literaris (d'on te conve) pos llegeix a Despuig que crec que en los seus Col.loquis deixa ben clar que som els tortosins...Catalans!

    ResponElimina
  33. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  34. Gutijaume, i els espanyols que no els hi agraden els bous i les jotes ? Ho dic perquè si la raó per la que el ser ebrenc i agradar-te els bous i la jota ( coincidim en un 50 % ) et fa renegar de ser català, ho trobo pobre, respectable, però pobre.
    I ara parlo dels espanyols de més enllà. No encetem una altre tema.

    Per cert, ja us havia dit: " de Bau cap a la dreta ". De fet, va ser el polític tortosí qui va fer de mecenes de Verges Paulí en la publicació de "Espurnes de la llarg " , diuen..

    Cristòfol, paraules del portaveu de PXC ahir al ple: " jo soc tortosí, català, espanyol i europeu. No crec que cap nacionalista català " fins al moll de l'os " com tu dius, et digui que és espanyol. Per altra part, m'estranya que et creguis determinades afirmacions. Anit al ple, el portaveu d'ICV, ja li va recordar determinat fet sobre la seua naturalesa. Però si encara no ho tens clar només cal llegir alguns comentaris que el regidor i sobre tot amics i votants d'ell fan habitualment pel Facebook.

    ResponElimina
  35. En canvi Madrid no és centralista i sempre ha tractat bé aquestes terres, com ja es va veure quan pel nostre bé es volia endur el riu a València per alimentar polítics corruptes i aquí morir de gana (Tots del PP). Que Guti, ara provem lo discurs blaver ebrenc avore si "cola", los tortosins deixarem de ser part d'Espanya o només de Catalunya? Defensem el dialecte ebrenc, però no qüestionem mai el castellà com a llengua "que nos une", o parles castellà de l'ebre tú? S'agafa abans a un mentider que a un coixo!

    ResponElimina
  36. Això del centralisme, infortunadament, és un criteri molt comú lligat a les capitalitats i centres de poder de tot tipus. Per exemple 1, 2, 3...Tortosa, pel que ha sigut a la història, ja que ara ni ànims li queden.
    I un centralisme queda sotmès a un altre centralisme, com lo de les nostres, per dir algo, terres queda sotmès al centralisme de les Barcelones, i a la vegada aquest al de les Espanyes, o madriles. Etc.
    Llavors, entre ells se peguen i les hòsties les rebem tots els que ni centralistes podem ser. Només pagar la quota i demanar caritat.
    Ara, això si, ser centralista tortosí és un pecat venial, ser-ho barceloní és mortal i ser-ho madrileny ja és formar part de la cort de satanàs.
    Amb lo permís del bisbe i la Santa M.E. Ostres tu, aquest no és centralista vaticà?
    Ja, ja, ja, com a castic m'he auto-imposat escriure mil cops "No seré centralista" "No seré centralista"... ja seguiré.

    ResponElimina
  37. Gutijaime, per favor, deixa-ho anar això de dedicar-te a la política. Ens faràs un favor a tots.

    ResponElimina
  38. Tortosa hauria de proposar un referendum per ser independent de Catalunya. Per damunt d'espanyol i catala, em considero ebrenc. Soc acionalista de casa meua, vull el millor per als meus i aquells amb qui em relaciono en lo dia a dia i no em sento representat per entitats abstractes i manipuladores, ja es diguen Espanya o Catalunya.

    ResponElimina
  39. Hòstia, feia temps que no sentia o llegia el que algun personal diu per aquest fil de la Marfanta!!! Estic al·lucinat!!
    Me'n recordo que un dia, fa uns 20 anys, mun tio em va dir: "A mi m'agradaria parlar "fi", "millor", com estos de TV3". Llavors no ho vaig entendre però als pocs anys vaig veure que durant molts anys hi havia aquesta percepció a Tortosa i rodalies i poc més (centralisme?). I com no "El Tortosinismo", com el "Leridismo" i el "valencianismo" van ser intents de l'amic Franco i tota la patolea que encara volta pel PP actual. El leridismo va durar pocs dies. El tortosinismo uns quants més. I el valencianismo ha fet més mal. Temps al temps.
    Ara, per moments este personal me recorda a l'anunci d'Ikea: "Benvinguts a la república independent de casa meua". Pos això, poseu-vos una astoreta a l'entrada de casa i digueu que sou "territori lliure tortosí".

    ResponElimina
  40. Es lo que té la deseseperació (o militar a partits descendents d'idees autoritàries), que al final acabem dient tonteries per no acceptar la realitat....Ara entenc perquè estem en crisi, perquè veient el planter de polítics actuals, no m'estranya de vore com està la classe política! La pròxima, avore quina serà...

    ResponElimina
  41. Gràcies Krupp, aquesta és l adescripció més panera, senzilla i coherent que mai he pogut llegir del PXC, no l'hauria pensada mai, però més sincera és impossible dir-ho. M'ha agradat molt, moltes gràcies.

    ResponElimina
  42. Creo que tendré que volver a desenvainar mi espada ...

    Me había retirado a reposar y meditar, cansado de tantas "discusiones" inútiles y soporíferas, pero los acontecimientos de las últimas semanas me obligan a reencontrarme con los habituales de "La Marfanta" ...

    Y tengo una gran duda, que espero que Guti o alguna otra persona me resuelva ...

    He nacido y vivo en Tortosa, no me gustan los toros, no me dicen nada ni los castells ni la sardana ni la jota, pienso que las banderas ( todas ) son un trozo de trapo, no creo en el sistema político de partidos ( mejor dicho no creo en los políticos que estamos "sufriendo" hoy, sobre todo los del PP i CIU ), no me gusta la jerarquía eclesiástica, me siento tortosino, catalán, español, europeu y del mundo entero ... y ante esta situación emocional, ¿ donde me puedo ubicar ? Y lo más importante, ¿ puedo tener algún sitio o espacio ? ...

    ResponElimina
  43. Krupp, jo no he dit que siguem sols espanyols. Jo sóc tan espanyol, com català, com tortosí, com europeu com molt bé explica Guerrerodelantifaz. Sols hem qüestiono la possible independència de Catalunya. A qui estimes més, al papa o a la mama? Jo els estimo als dos per igual. Independència per a QUI i per a què? Per a donar-li més poder del que té a la capital catalana? Aquella capital que vol crear un complex turístic a Tarragona amb el nom de BarcelonaWorld?

    A Germà Bel li tocarà reeditar “Madrid, capital París”, per “Barcelona, capital París”.

    ResponElimina
  44. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  45. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  46. Lluís de Furria, Madrid ens està construïnt un passeig fluvial al voltant del nostre estimat riu Ebre que està quedant xulíssim. I de les obres del pont del tren que me’n dius? I la C-12? I el corredor del Mediterrani? Ara dis-me les inversions de la Generaitat a Tortosa.

    ResponElimina
  47. Ja ha començat la campanya electoral????
    Vaja, que prompte!
    I jo que estava tan feliç amb la meua misèria!

    ResponElimina
  48. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  49. Què dius de la C12 i el corredor mediterrani, Gutijaume ?
    Quant a les baranes, ponts del tren etc. Home, no seré jo el que negue les evidències ( ja se'n encarreguen prou des del govern municipal de capitalitzar-ho sense raó ) però això, dit així, no té cap valor. És com si treballes 30 dies al mes, ten paguen 25 i et diuen que és molt, sí, és molt, però me'n deus 5.
    És anecdòtic, si vols, però l'expressió " Madrid ens està construint " la trobo paternalista. Ni Madrid ni Barcelona ni ningú construís res que no toqui, per entendre'ns. I en tot cas son els governs respectius.

    ResponElimina
  50. Ai company, ara si que veig que no faràs res (en política), això de les obres que dius, qui ho paga? Madrid....o Madrid en diners de Catalunya?, Mossos, Verge de la Cinta, Col·legis, instituts....això ho paga Madrit? o la Generalitat? (en los nostres diners, que per aixo paguem) I a més ja fa anys que Madrit hauria de haver fet estes obres, a l'aldea atropellen un munt de gent perque MADRIT no fa una variant ridícula i fa anys que paren i arranquen les obres, i mentrestant autovies gratis i inutils per tot Espanya, pagat per Catalunya clar..

    ResponElimina
  51. I no me faigues parlar més, perque noi, nomñes dius coses molt infantils, per a tanta formació i tanta política que dius que tens.
    I tranquil que això de la mama i lo papa ja ho han provat altres en poc èxit, que això no és una separació matrimonial, en turnos de visita i tal, que encara que mos separem igual podràs "vore al papa i la mama" que tant estimes, encara que Espanya (fa de mama o de papa?), no mos estima als catalans.
    Te donaré un consell que et veig molt perdut, si no vols la llibertat de Catalunya, ho entenc, però no digues estes coses perquè faràs lo rídicul, pots dir per exemple jo em sento català i espanyol i no em vull separar, i punto! No marejar la perdiu en Vergés Paulí i Baranes del riu, i Madrid es bó i Barcelona, l'home del sac..es així de fàcil, i de passo passa este consell que et dono als del PP i al Rei, que també van molt perduts...

    ResponElimina
  52. Me penso que en son més d'un que van perduts per aquí.
    Esta tarde mateix sentia Joan Herrera dient una cosa que té més raó que un sant: Tant d'estructures d'estat i tanta reivindicació nacional ( això ho dic jo ) i resulta que les que ja tenim les desmuntem. Exemple: determinats organismes de l'administració catalana, així com la mateixa sanitat. O no és desmuntar, en certa manera, la sanitat pública amb les retallades a mansalva que fa i ha fet convergència ? Llavors quan parlem de la llibertat de Catalunya, de quina llibertat parlem ? de la llibertat d'anar al metge que vulguem, pagant-lo natros ? de triar la educació que vulguem, pagant-la natros ? O inclús de pagar-nos la seguretat ? O parlem de la llibertat del mapa, les pedres i els rius ?. Bé dels rius, segons quin, el nostre ens el volien vendre..........

    ResponElimina
  53. Es clar Lluís, tot el que represente a una minoria no s'ha de respectar com bé deies. Per això qualsevol veu dissonant amb la independència és infantil i ridícula i a més és anar perdut. Tota una lliçó democràtica i liberal. Vosaltres teniu la raó vertadera i no n'hi ha altra: Catalunya independent serà rica i plena i qui no estem a favor serà un traïdor a Catalunya.

    Ave Mas moriturum salutem!

    ResponElimina
  54. Ximo ho dic per constatar que Espanya no ens roba i maltracta, hi ha moltes inversions estatals en territori català tot i que el nacionalisme s'esforça en amagar-les o obviar-les... Per cert ja que Lluís pregunta sí els Mossos los paga l'Estat. Doncs sí, la policia més ineficient i cara de l'Estat la paga el Ministerio del Interior.

    ResponElimina
  55. Va Gutijaume, no et facis la víctima. Tot just tu que tens el partit majoritari de l'estat espanyol darrera, la faes, el barça, la carrera, etc
    Imagina que encara hi altres que no son de cap partit, ni cap fundació, ni tenen cap equip de fútbol que els hi pague, ni possibilitats de fer una carrera.
    Fes com jo, sigues raro, i t'asseguro que sabràs el que es ser minoria.
    I lo de democràcia liberal, ja saps lo que és, lo que volen los poderosos que juguen amb ella, i amb els pàries (amb el sentit hindú del codi de Manu).

    ResponElimina
  56. Per cert, ha amenaçat, no massa subtilment, el d'exteriors, el marluengo este, que independitzar-se equival a sortir d'Europa i tindre que demanar l'adhesió de nou i que sap de molts països que votarien que no.
    Mira, ves per on la independència em fa mes patxoca si em foten fora de la UE. A ells mentrestant gastem los euros que imprimixen en maquineta, com els ianquis els dólars, jajajajaja. Benvinguts a Pariaestant!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta