19 de febrer del 2013

Ercros presenta un altre ERO que afectarà 135 treballadors de la planta de Flix

FLIX (Ribera d'Ebre).- El comitè d'empresa de la planta d'Ercros a Flix ha convocat una compareixença d'urgència per aquest dimecres al matí, per explicar la situació del centre de treball -popularment conegut com La Fàbrica- arran de la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria 135 dels 185 treballadors de la planta. La notícia ha començat a escampar-se com la pòlvora, i un dels primers en manifestar el seu suport als treballadors de Flix i al comitè d'empresa de La Fàbrica ha estat l'exalcalde flixenc i exsenador d'ERC, Pere Muñoz, a través d'un missatge a Twitter. "Avui és un dia negre per a Flix", ha escrit Muñoz per valorar la presentació de l'ERO d'Ercros.

A Flix s'acostuma a dir que l'antiga Erkímia té "una mala salut de ferro", però hi havia pocs indicis que Ercros tingués previst presentar un nou ERO, i menys encara que afectés gairebé la totalitat de la plantilla actual. Al maig del 2009, Ercros va presentar un altre ERO que va acabar afectant 108 treballadors, i que va agreujar la situació provocada al poble pel tancament d'Inquide i l'acomiadament dels seus 34 treballadors. Ara, aquest nou ERO que presenta Ercros afectarà 135 treballadors més. "Ercros presentarà un ERO a Flix que pot suposar enfonsar aquest poble", ha lamentat aquest dimarts a la nit, també a Twitter, el regidor de Medi Ambient i Esports de Flix, Raül Sabaté.

Història de La Fàbrica

A final del segle XIX es va instal·lar a Flix una primera planta química dedicada a la producció de sosa. L'empresa es va situar en aquest indret perquè en aquella època el riu Ebre era la principal via de comunicació per a arribar a Tortosa. La Fàbrica, aleshores, es deia Societat Electroquímica de Flix. Després de quedar pràcticament derruïda durant la Guerra Civil, la planta es va poder recuperar i l'any 1960 va arribar a tenir 1.500 treballadors. La Fàbrica de Flix produïa tot tipus de productes químics: àcid acètic, permanganat potàssic, potassa càustica, acetats de vinil... El 1987 es va constituir el grup Ercros i l'any 1990 La Fàbrica va passar a pertànyer a Erkimia SA, l'empresa química d'aquest grup. L' estiu del 2004, poc abans que esclatés la polèmica per la contaminació del pantà amb metalls pesants i altres materials tòxics i radioactius, La Fàbrica ja només tenia 329 treballadors; la major part, habitants de Flix.

Pèrdues durant el 2012

Aquest dimarts s'havia sabut que Ercros va perdre poc més de 12 milions d'euros durant el 2012 a causa de la baixada de factura a l'Estat espanyol. Així, l'empresa ha optat per incrementar les exportacions, que al 2012 van créixer un 4,74%, mentre que les vendes estatals van disminuir un 6,3%. De fet, el 2012 les exportacions van suposar un 49% de la xifra de negocis del grup, tres punts percentuals més que l'any anterior.

Per segments d'activitat, les pèrdues són atribuïbles al grup de Negocis Associats al Clor, que va tancar el 2012 amb un resultat del -22,39 milions d'euros.  Per contra, les despeses van augmentar un 1,5% en part per l'increment del 10,7% de la factura dels subministraments elèctrics.

Segons l'empresa, les necessitats de capital circulant són de 43,46 milions d'euros, 15,42 milions menys que el mateix període de l'any 2011. La previsió apunta a una millora de l'activitat als mercats europeus a finals del 2013, tot i que s'estima que el PIB seguirà baixant, de manera que Ercros haurà de continuar reduint costos i augmentant la productivitat, apunta el grup.

En canvi, tot i les pèrdues en la facturació, diversos mitjans del sector també s'han fet ressò que Ercros va mantenir durant el 2012 les retribucions de 690.000 euros als membres del seu consell d'administració. Una xifra lleugerament superior als 688.000 que durant el 2011 va assignar al mateix concepte.

D'altra banda, aquest dimarts també s'ha fet públic que Ercros presentaria un ERO que afecta tots els treballadors, 22 persones, de la planta de Valle de Escombreras, a Cartagena (Múrcia).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta