21 de febrer del 2013

Pellisa alerta que la franja contra incendis al voltant del nucli urbà de Rasquera continua pendent

RASQUERA (Ribera d'Ebre).-  L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha alertat aquest dijous que la franja de protecció al voltant del nucli urbà -projectada arran l'incendi del passat mes de maig a la serra de Cardó-Boix- continua pendent d'executar, tot i la proximitat de la primavera i l'estiu, que és l'època de major risc. Així, malgrat entendre l'actual context econòmic i valorar la predisposició de la Generalitat, Pellisa ha remarcat que es tracta d'una actuació prioritària davant del perill que suposaria un foc proper al poble i l'escàs marge de maniobra per evacuar els veïns. Durant els últims mesos, l'Obra Social la Caixa, en col·laboració amb la Diputació de Tarraogna, ha finançat la restauració de 16 hectàrees afectades pel sinistre, tot retirant la fusta cremada i creant franges de seguretat al costat dels camins.

"Si l'incendi, en lloc d'on es va declarar s'arriba a produir entre el poble i el riu, hauria suposat un gran perill. No tenim temps material d'evacuar la població amb només quinze o vint minuts. Entenem la situació actual, però això ens preocupa: entrem a l'estiu i encara està igual", ha subratllat l'alcalde. Amb aquesta prioritat en ment, el consistori ja ha anunciat que treballarà amb la Generalitat per executar el projecte. "Es fan moltes coses i tothom posa de la seva banda. Tothom n'és conscient i mirem la manera de fer-ho", ha volgut matisar, tot intentant evitar carregar tintes contra l'administració que, segons ha reconegut, "només pot canalitzar ajuts europeus i fer projectes amb la seva estructura tècnica".

Entre les opcions que es barallen, el consistori no descarta acudir a les convocatòries de l'Obra Social de 'la Caixa' com a font de finançament d'aquesta actuació. De forma més immediata, i en el marc de les tasques incloses en el pla de gestió forestal impulsat arran del sinistre del passat mes de maig, Rasquera traurà la setmana vinent el plec de condicions per executar un ajut de la Generalitat de gestió sostenible que permeti netejar la fusta cremada a l'espai. Segons l'alcalde, els beneficis que se n'obtinguin revertiran en l'arranjament de camins que donen accés a la serra de Cardó-Boix.

Paral·lelament, des de finals del passat setembre i fins la setmana vinent, l'Obra Social de 'la Caixa', en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, estan executant un projecte de recuperació i restauració de 16 de les prop de 3.000 hectàrees afectades pel foc, amb una inversió de 63.000 euros per part de l'entitat financera. El projecte, que ha permès contractar cinc persones del poble que es trobaven a l'atur i en risc d'exclusió social, s'ha centrat en la creació de franges de protecció d'entre 30 i 40 metres paral·leles als camins rurals, desbrossant i netejant els arbres cremats que, durant els propers mesos, podien caure sobre aquests vials causant accidents o el seu bloqueig.

Aquests espais generats, a més, podran actuar de tallafocs davant la possibilitat de futurs incendis i permetre l'accés dels ramats de cabra blanca a altres zones de la serra, amb la neteja de senderes. Les actuacions s'han focalitzat a les zones del camí de les Xurigueres i Montrodó, però també s'han estès fins la zona de la Font del Teix, un espai d'alt valor biològic que concentra 270 exemplars d'aquest arbres monumentals, on s'ha executat també un espai de protecció.

La tasca efectuada durant aquests últims mesos a l'espai ha permès també reutilitzar la matèria orgànica recollida: en el cas dels pins joves afectats, les restes han estat triturades i escampades de nou al bosc. Els troncs de fusta dels pins vells serà utilitzat com a combustible per escalfar l'escola de la població. El consistori, a més, treballa en el ja citat projecte de reaprofitament de la biomassa amb la possibilitat d'instal·lar una planta de compostatge per treure profit de les restes vegetals.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta