10 de juny del 2013

El PSC insta el govern a resoldre el desdoblament de l'eix de l'Ebre i les depuradores pendents

TERRES DE L'EBRE .- El grup parlamentari del PsC ha entrat una proposta de resolució davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat, perquè el Govern de la Generalitat resolgui "d’una vegada" el desdoblament de l’eix de l’Ebre al seu pas per Tortosa. La diputada al Parlament i primera secretària dels socialistes ebrencs, Núria Ventura, insta el govern de CiU a la concreció de la proposta, amb la redacció del projecte i amb la previsió i inclusió de les les partides necessàries en el pressupost de la Generalitat per al 2014. 

Ventura ha recordat el volum de trànsit que té el tram central de l’eix de l’Ebre entre Xerta i Tortosa, amb una mitjana diària de 7.063 vehicles, al que se li afegeix un elevat índex de sinistralitat a causa del seu traçat sinuós, els canvis de rasant i els nombrosos accessos a camins i finques. “Cal tenir en compte, a més, que es tracta d’un tram que creua el nucli urbà de Tortosa, pel costat de dos col·legis al barri de Ferreries”, ha subratllat. Els socialistes reclamen que no es perdi més temps i que es posi en marxa una obra que el territori reclama ja des de fa massa temps.

D'altra banda, Ventura també ha traslladat al Parlament la preocupació de diferents ajuntaments del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, que, tot i tenir construïdes estacions per al tractament d'aigües residuals continuen en desús. Ventura demana que es posin en marxa i també que es construeixin les depuradores que estan pendents, incloses en el pla de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA). “És injustificable que estiguin en desús infraestructures construïdes, tant pels problemes mediambientals que això suposa com també pels perjudicis econòmics", ha afegit. Actualment, segons el PSC, a les Terres de l’Ebre hi ha una desena de depuradores construïdes però en desús, i altres amb els terrenys comprats pendents però pendents de l’inici de les obres. És el cas de les depuradores de Rasquera, Tivenys, Garcia, Valentins (Ulldecona), Aldover, Xerta, Benifallet, Corbera d'Ebre i Vinallop (Tortosa).

En total, el grup parlamentari socialista ha registrat al Parlament una vintena de preguntes per escrit al govern per saber si s’està complint la planificació vigent de l’ACA pel que fa a la construcció i posada en funcionament -abans de 2014- de depuradores als nuclis de població inferiors a 2.000 habitants. “Si finalment no es compleix, també volem saber quantes de les depuradores programades deixaran d’executar-se i quines són”, ha recalcat la dirigent socialista. En relació a aquest fet, i davant el previsible incompliment, també es pregunta al Departament de Territori i Sostenibilitat sobre si ha previst algun mecanisme de suport i/o col•laboració amb els ajuntaments, per fer front a la taxa imposada per la CHE.

En aquesta sentit, casos a banda són els d’Horta de Sant Joan i Sant Jaume d'Enveja, municipis amb depuradores construïdes pel govern de l'Estat, però pendents de la signatura del conveni amb el govern de la Generalitat per a la seua posada en funcionament. Per això, els socialistes pregunten quines gestions s'han fet al respecte i amb quina previsió treballa l’ACA.

En el cas de Sant Jaume, Ventura ha presentat una Proposta de Resolució instant el govern a signar urgentment el conveni amb Madrid que permeti la posada en funcionament de la depuradora, que va tenir un cost de quatre milions d’euros finançats per la Societat Estatal Acuamed. Amb la construcció de la depuradora es donava compliment a la directiva marc europea de 2005 on s’estableix que tots els nuclis de població inferiors a 2.000 habitants estan obligats a depurar les seues aigües residuals, com així també ho contempla l’ACA en la seua planificació fins a 2014. La infraestructura, però, segueix aturada per un desacord en la titularitat i la gestió de la mateixa. Enmig d'aquesta situació, Sant Jaume d’Enveja ha continuat abocant les aigües residuals al riu Ebre, fet que ha comportat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre demani a l’Ajuntament una penalització per no purificar les aigües. Una penalització de 15.000 euros (la suma del cànon anual més penalització), quan la localitat paga ja el cànon de sanejament a l’ACA aplicat als rebuts de l’aigua potable, segons ha explicat l’alcalde de la població, Joan Castor Gonell.

Imatge PSC Terres de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta