La proposta registrada al Parlament per la diputada Hortènsia Grau entronca amb les conclusions de la Fiscalia General de l'Estat, difoses per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), i que s'han incorporat a les diligències prèvies obertes als jutjats de Tortosa. Unes conclusions que afirmen que la dotació de 72 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per al regadiu resulta excessiva i generaria "excedents" de 21 hectòmetres cúbics, respecte una previsió més ajustada per fer front al reg de suport de les oliveres i transformació en cítrics.
El càlcul adoptat, sosté la diputada, està basat en un cens de pagesos i superfície que "no és real", atès el desconeixement de l'actual nombre de propietaris que assumirien efectivament el cost de regar els seus camps i amb quina finalitat. La impossibilitat que els agricultors puguin fer-se càrrec del cost de portar l'aigua als seus camps per regar -fent el paral·lelisme amb el cas del canal Segarra-Garrigues-, podria obrir la porta a una venda d'aigua al País Valencià, amb un transvasament.
No només això, argumenta la formació. El fet que 19 dels 24 milions d'euros d'inversió per al Baix Ebre l'any passat es destinessin a un projecte de "dubtosa" viabilitat econòmica i ambiental, en un moment de retallades en altres àmbits com en salut i ensenyament, és també un dels principals arguments. Actualment, a més, s'ha de sumar el cost de mantenir les obres ja executades, una quantitat no precisada pel Govern, segons ICV.
Per tot plegat, reclamen que es paralitzi la tramitació del projecte, per al qual el Govern i els regants busquen finançament per executar la segona i tercera fase del canal, encarregant una auditoria externa. "Parem un moment, fem una auditoria i sabem quants pagesos s'apuntaran al reg, que és un misteri. A partir d'aquí, mirem les solucions tècniques que dona l'informe i ens ho replantegem", ha apuntat Grau, tot exigint un plantejament econòmica viable per continuar endavant.
No es tracta, ha precisat, de "fastiguejar" els pagesos. En aquest sentit, la mateixa proposta de resolució reclama també que es posi en marxa la primera fase ja construïda -entre Xerta i la pedania tortosina dels Reguers-. En aquest sentit, i davant el problema que suposa el cost de l'aigua, plantegen que el Govern ajudi els regants a negociar amb les companyies elèctriques per abaratir les tarifes i facilitar crèdits tous per poder comença a distribuir l'aigua als camps d'aquesta àrea. "El canal ha de ser per a regar i no per a transvasar", ha assegurat el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jordi Jordan.
La formació, que va defensar el disseny de l'obra quan va forma part del Govern, ha reconegut aquest dilluns, però, que la construcció d'un canal telescòpic ja no és garantia per evitar un transvasament al País Valencià o a les comarques de Castelló. "La Plataforma en Defensa de l'Ebre tenia raó quan deia que no es prou garantia", ha reconegut Grau. "Mentre estàvem al Govern teníem clar que era no reversible i que no autoritzaríem cap transvasament. Quan canvia el Govern a Catalunya i a Espanya... El català està cada cop més amb el tema de l'aigua, per les declaracions del conseller, però la voluntat de l'espanyol la tenim molt clara", ha tancat la diputada.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.