D'altra banda, Mas també ha posat la capacitat del sector cooperatiu agrari per treballar units com a exemple del que ha de fer la societat catalana. "És una lliçó d'història que quan les coses es fan junts i es fan bé, hi ha tot un terreny per avançar". El president de la Generalitat ha advertit que en cas contrari, si "cadascú va pel seu compte, ens en anem al precipici". Aquest divendres al migdia, Mas ha clos la celebració del 30è aniversari de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya a Corbera d'Ebre i s'ha compromès davant dels cooperativistes a mantenir les partides pressupostàries per a la fusió i la modernització de les entitats agrícoles encara que els pagaments es facin tard.
Per al president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el desenvolupament i treball del món cooperativista de Catalunya és una demostració que "la unió fa la força". Per a Mas, l'arrelament de les cooperatives al país i al territori, algunes amb més de 100 anys d'història, i havent superat tot tipus d'adversitats, és una lliçó històrica sobre les oportunitats i les reptes que poden es desprenen dels moments complicats. "Ara que Catalunya està passant per dificultats, hem de recordar que junts ens en podem sortir. Cadascú pel seu compte, segurament, ens en anem al precipici", ha assegurat el president. Mas també ha assenyalat que la situació de Catalunya és "millor, amb més instruments i amb més actius" que en altres moments difícils de la seva història, i ha insistit en què "cal fer pinya i anar plegats" perquè d'aquesta manera, "les penombres que molta gent veu per davant es converteixin en llums", ha destacat.
Davant algunes de les peticions expresses que li ha traslladat el president de la FCAC, Josep Pere Colat, Mas ha respost amb el compromís del Govern de mantenir les partides dels pressupost que es destinen a la modernització o la fusió entre cooperatives. "Les hem intentat protegir a nivell pressupostari, i hem intentat mantenir els programades oberts". "Paguem tard, és veritat, no per gust, però d'allà on no n'hi ha, no en raja", ha recordat. "El control de l'aixeta és molt clar i en patim tots les conseqüències, la Generalitat no queda bé i tots els sectors cobren malament", ha lamentat el president. Mas també ha assegurat que la reforma de la llei de cooperatives està en el seu tram final i ha destacat els bons resultats del diàleg i les negociacions que s'han dut a terme amb el sector.
Pel que fa a les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, Colat ha recordat al president de la Generalitat que des de la FCAC no s'acceptarà, en els termes que s'han posat sobre la taula en aquests moments, la reforma de les seccions financeres de les cooperatives. "No podem consentir que es proposin unes mesures que deixen fora de la normativa al 60% de les nostres seccions de crèdits. No pot ser, hi ha alguna cosa que falla", ha dit el president de la FCAC. Colat ha destacat la voluntat dels cooperativistes a seguir dialogant i ha ofert total predisposició del sector a millorar el funcionament i la transparència d'aquestes entitats, però ha insistit en què no es "criminalitzi" un sector a causa d'un fet aïllat i puntual, en referència al cas de l'Aldea, al Baix Ebre.
Per la seua banda, el president de la Generalitat ha assegurat que caldrà "revisar" el funcionament de les seccions de crèdit per garantir-ne "la viabilitat" de cara al futur, i que això suposi garantir la viabilitat de les cooperatives i del sector agrari. "La Federació i el Govern de la Generalitat hem de ser capaços de no voler mantenir les posicions que històricament han tingut les seccions i la seva relació amb l'administració, perquè això ha canviat i ens hem d'adaptar a les actuals circumstàncies. Si tothom vol que la seva situació sigui inamovible, no ens en sortirem", ha dit Mas.
La FCAC ha fet balanç en la seva assembla anual que s'ha celebrat prèviament a Corbera d'Ebre, amb unes xifres positives i optimistes per al sector. Les 231 cooperatives pertanyents a la Fderació van generar l'any 2012 1.492 milions d'euros, una destacat augment de l' 11% respecte a l'any anterior. També s'ha incrementat un 3,7% el nombre de llocs de treball que generen les cooperatives, fins als 4.158 empleats. La facturació per treballador és similar a la mitjana de la indústria agroalimentària, de 374.716 euros per treballador, un rendiment que també ha incrementat un 15,6 % respecte a l'any 2011.
El nombre de cooperatives ha a la baixa anat en els últims anys per una raó fonamental, la tendència a la fusió de les entitats agràries per optimitzar recursos i millorar les seves estratègies de mercat. Per altra banda, el nombre de cooperatives exportadores ha incrementat un 1,5% mentre que el volum mig exportat per cooperativa també ha crescut un 6,8%. Les principals destinacions dels productes d ela FCAC són Alemanya, França. I Itàlia i s'estan obrint nous mercats a la Unió Europea, els Estats Units, Brasil, Rússia i Japó.
Gairebé el 50% de les cooperatives de la FCAC es concentren a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, seguit en pes cooperatiu per al demarcació de Lleida, Barcelona i Girona. La majoria es dediquen al sector oleícola i la fruita seca o el vi.
Via ACN (Jordi Marsal / Anna Ferràs)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.