TORTOSA (Baix Ebre).- Maria Lluïsa Oliveda Puig, actriu, directora teatral i Creu Sant Jordi 2006, ha donat a l'Ajuntament de Tortosa una obra del pintor Francesc Masriera, que ha passat a formar part de la col·lecció d'art del Museu de Tortosa. Es tracta del "Retrat de la senyora Clotilde d'Abària i Fortuny", de qui Maria Lluïsa Oliveda és besnéta. L'acte de donació s'ha fet aquest divendres al migdia amb la presència d'Oliveda Puig. El quadre, de grans dimensions, ha quedat instal·lat amb caràcter permanent al vestíbul de la primera planta de l'edifici consistorial.
Clotilde d'Abària era filla de Manuel d'Abària Brias, batejat a l'antiga parroquià de Sant Jaume de Tortosa l'any 1817 i descendent de la nissaga tortosina dels Abària, qui, originaris de Lazkao (Guipúscoa), van arribar a la ciutat a finals del segle XVI per prendre part i dirigir posteriorment les obres de la Catedral de Santa Maria. Maria Lluïsa Oliveda ha explicat algunes anècdotes de la seua besàvia referides a la seua bellesa, al seu caràcter decidit i exigent, i al seu comportament avançat al temps que li va tocar viure. Clotilde d'Abària era coneguda a Barcelona com "La perla tortosina", i les seues aparicions al Liceu eren molt comentades. Es va casar amb un industrial ric de Barcelona i va tenir tres fills, un dels quals l'avi de Maria Lluïsa Oliveda. Avui té descendents a Espanyal, Itàlia i Sudamèrica. En el moment de fer la donació del quadre, Oliveda ha expressat la seua satisfacció perquè el retrat de la seua besàvia pugui tornar a Tortosa.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha lliurat una placa commemorativa a Maria Lluïsa Oliveda com a mostra d'agraïment de la ciutat de Tortosa cap a ella i la seua família. Tot seguit, Bel ha acompanyat Oliveda a visitar el Palau Abària, avui seu de la Delegació del Govern, i antígament casa dels seus avantpassats.
El pintor, escultor i orfebre Francesc Masriera va cultivar el gènere del retrat i la pintura orientalista seguint l'estela de Fortuny a la Barcelona del segle XIX. El retrat de Clotilde d'Abària, signat pel pintor l'any 1878, n'és un excel·lent exemple que passarà a ampliar el fons de pintura de la segona meitat del segle XIX del Museu, integrada fins avui per obres dels artistes tortosins Antoni Casanova i Francesc Gimeno.Es dóna la circumstància que a les escales d'accés a la 1a planta de l'edifici de l'Ajuntament de Tortosa hi ha dos quadres amb els retrats del germà i cunyada de Francesc Masriera, l'autor dels quals és el seu amic Antoni Casanova. Aquest últim també va signar l'oli sobre tela "Carles V i Tiziano", que ara compartirà protagonisme amb el "Retrat de la senyora Clotilde d'Abària i Fortuny".
Via Canal 21 Ebre
benvinguda, companya: http://jmtibau.blogspot.com.es/2013/06/la-perla-tortosina-benvinguda-companya.html
ResponEliminaBé, bonica pintura, si senyor.
ResponEliminaDe totes maneres, una suggerència per a futurs donants. Que no li donin coses a l'Ajuntament de Tortosa sinó al Poble de Tortosa, si de cas.
Ja que, si per ells fos, i parlo de consistoris tortosins anteriors del mateix signe, el Parc municipal de Tortosa, donació al poble de Tortosa d'en Teodoro Gonzalez, ja estaria mig asfaltat i qui sap si subhastat al millor constructor.
No te'n fies, assessorat!
#referèndumsperatot!
Seguiria en la desfeta del patrimoni tortosí, però, no voldria aigualir més la festa. Ja ens ho farà el cel quan vulgue.
Més, si no vaig errat, les condicions de seguretat d'aquestes obres exposades son ben minses. No tothom te la mateixa ètica.
ResponEliminaLo cadenat sembla de pitiplam.
Es sap el valor d'aquesta pintura?
O els hi hem de preguntar als de la Lloyd's o la Christie's?
Pos imagineu!
Home, parlant de seguretat, emportar-se'l no crec que se l'emporten; amb l'ajuntament obert vull pensar que ho notarien, i tancat... què no hi alarmes ? . Ara, pel que fa a preservar-lo d'alguna malifeta, la seguretat, evidentment és inexistent........
ResponElimina