18 de setembre del 2013

Agrofruit anuncia un concurs de creditors, una injecció de capital dels socis i la readmissió del seu director general

TORTOSA (Baix Ebre).- Agrofruit, l'empresa exportadora de cítrics més important de Catalunya, presentarà concurs de creditors en les pròximes setmanes per intentar fer viable la seua activitat sense la pressió dels deutes. Els responsable de la societat han anunciat la seua intenció de mantenir les exportacions durant la pròxima campanya per assolir els 40 milions de quilos de cítrics que fixa el pla de viabilitat. Per aconseguir-ho, Agrofruit ha demanat la confiança dels 800 socis productors perquè continuïn portant les seues collites a l'empresa vinculada Ebrefruit, SAT. Un grup de socis farà efectiu un crèdit de 600.000 euros per abonar part de les collites que encara es deuen i avançar part de la pròxima. Mentrestant, també ha tornat a l'empresa el director general acomiadat de manera fulminant el mes de juliol passat, Xavier Guarner.

Els responsables de l'empresa han comparegut públicament aquest dimecres per intentar dissipar recels i dubtes entre els socis productors, després de l'anunci del preconcurs de creditors de finals del passat mes de juliol. Tot i que no han volgut precisar la magnitud del forat financer a l'empresa -"menys d'una tercera part del capital social" d'uns 9 milions d'euros, segons l'advocat i portaveu Javier Faura-, la societat creu que disposa dels instruments jurídics i financers "suficients" per fer front i redreçar la situació si els socis productors continuen fent-los confiança.

Després d'encarregar una auditoria i un pla de viabilitat per avaluar la situació de l'empresa -amb uns deutes al voltant dels 12 milions d'euros segons les primeres informacions-, l'estratègia inclou la presentació del concurs de creditors per a Agrofruit, centrada en la comercialització i exportació de cítrics, per paralitzar el pagament dels deutes, interessos bancaris i despeses financeres en general. La idea, segons ha desenvolupat Faura, és poder treballar "amb tresoreria pròpia", gràcies també als ràpels, avançaments que les comercialitzadores encara interessades a comprar la fruita.

De forma paral·lela, la producció continuarà vehiculada a través de l'empresa vinculada Ebrefruit SAT, que també es troba en preconcurs actualment. A banda d'aquesta suposada liquiditat, aquesta societat, que segons l'advocat s'encarrega de liquidar als socis les seues collites, continuarà mantenint l'activitat durant la campanya que començarà en unes setmanes gràcies a l'aportació d'entre 600.000 i 1.000.000 euros per part d'un grup de socis, sota la fórmula d'un préstec.

El pla de viabilitat fixa en 40 milions de quilos la quantitat mínima de cítrics que Agrofruit haurà de comercialitzar, si vol evitar la seua liquidació i garantir la seua continuïtat, tal i com pretenen els òrgans rectors de les dues societats. Una quantitat que consideren factible d'acord amb els registres històrics. Conscients que alguns socis productors ja s'han adreçat a altres empreses per vendre la fruita, Faura ha fet una crida a "remar tots en la mateixa direcció" per superar la delicada situació financera.

Tant el conseller delegat d'Agrofruit, Fernando Ferrer, com el president del Consell Rector d'Ebrefruit SAT, Adolfo Algueró, han negat que hagin intentat pressionar els productors advertint-los que si no continuaven portant els cítrics no aconseguirien cobrar les liquidacions pendents -el deute total per la passada campanya amb els socis puja a 2,3 milions d'euros-. "La fruita es liquidarà a tothom", ha assegurat Ferré.

Per mitigar aquests temors i retenir els productors, l'empresa ha anunciat que el crèdit d'entre 600.000 i 1 milió d'euros servirà, entre d'altres aspectes, per liquidar una part del deute amb els socis, amb un pagament al voltant del 25% del deute pendent entre els mesos de gener i febrer. Més i tot, també han anunciat que en el moment de presentar la declaració de la collita els socis rebran com a bestreta de la liquidació uns 0,04 euros per quilo de mandarina i 0,03 per quilo de taronja.

Torna el director general acomiadat

En el procés per reconduir la situació de l'empresa, que ha contractat ja un advocat per al concurs de creditors, apareix de nou en escena la figura de l'exdirector general, Xavier Guarner, acomiadat fulminantment a mitjans de juliol i sobre el qual s'apuntava la possible presentació d'una querella criminal per la seua suposada mala gestió. Faura ha aclarit aquest dimarts que, malgrat els desajustos comptables detectats, l'auditoria no va revelar cap "desviació" o "apropiació" indeguda de capitals.

Més enllà d'això, tot i reconèixer que la gestió financera no va ser la més encertada -han contractat ara un nou expert financer-, els responsables d'Agrofruit han avalat la trajectòria en l'àmbit comercial de Guarner, que s'hauria ofert als directius per continuar col·laborant en aquest aspecte i podria cobrar en funció de l'assoliment dels objectius del pla de viabilitat.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta