24 de setembre del 2013

El Camp i l'Ebre acumulen dos anys de creixement negatiu i un índex d'atur per sobre de la mitjana catalana

TORTOSA (Baix Ebre).- L'economia del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre acumula vuit trimestres -dos anys- de recessió i les xifres d'atur globals se situen per sobre de la mitjana catalana i espanyola, amb una tendència creixent a la destrucció d'ocupació en totes les comarques. L'informe de conjuntura encarregat per les cambres de comerç a la URV corresponent al segon trimestre d'enguany constata que la caiguda del Producte Interior Brut (PIB) ha tocat fons i que l'impuls del comerç exterior ha contribuït a evitar un major aprofundiment de la crisi. Tot i això, recorden que factors com la manca de fluïdesa del crèdit i la debilitat del mercat intern poden suposar un llast per a la recuperació.

Les estadístiques continuen mostrant l'enfonsament de l'economia del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre durant els últims dos anys. Especialment en el que fa referència a l'atur i, sobretot, la destrucció d'ocupació. El PIB continua en caiguda lliure tot i que s'ha aconseguit "estabilitzar", si es compara amb el descens registrat durant l'últim trimestre de l'any passat, segons apunta el professor de la URV i autor de l'estudi, Joaquim Margalef.

Durant el segon trimestre, els indicadors d'activitat econòmica han repuntat puntualment. Algunes economies de la zona euro han experimentat símptomes d'una lleugera millora. Però les dades interanuals acaben dibuixant clarament, en l'àmbit territorial, la situació de recessió. "La crisi hi és, però unes dècimes més positiva. Si ja ha passat o no, jo veurem els pròxims mesos. Arriba un moment que no es pot baixar més", subratlla Margalef.

Així, l'informe del segon trimestre d'aquest 2013 constata un descens interanual del 5,61% en aquest últim indicador, amb una especial incidència en el sector de la construcció, amb una caiguda del 12,78%, seguida d'un 8,18% negatiu en la indústria. En aquest marc, destaca la marcada estacionalitat registrada durant els segons i tercers trimestres, per l'influx de la temporada turística que ajuda, puntualment, a remuntar aquestes xifres negatives.

Però les dades d'afiliació a la Seguretat Social corroboren la tendència global amb un 3,37% menys d'afiliats en el global provincial -per sobre del -2,48% català- i molt més accentuat a les Terres de l'Ebre, amb un -5,01%. En aquest cas, la construcció també és el sector amb pitjors xifres, amb un -14,39% en el global provincial. "La situació més dramàtica que hem tingut a la província no és tant la situació de l'atur com l'ocupació, amb una pèrdua contundent en un any, des de juny de 2012 a juny de 2013. Això posa de manifest una caiguda de les expectatives", ha subratllat el professor del Grup de Recerca, Investigació i Territori (GRIT) de la URV i un dels responsables de l'estudi.

Conseqüentment, els indicadors d'atur no presenten en cap cas una tendència a la recuperació. Més i tot, d'acord amb les dades de l'informe, el conjunt del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre es manté, amb una taxa del 26,91% durant aquest segon trimestre d'enguany, per sobre del 23,85% català i del 26,26% estatal. Un greu problema, segons Margalef, en particular per l'elevat percentatge de persones desocupades de llarga duració, fins un 60%.

Debilitat de la demanda interna

El comportament dels preus, addueix l'estudi, posa de manifest un dels talons d'Aquil·les per reconduir la situació econòmica: la situació de debilitat de la demanda interna. La construcció, un dels motors econòmics del territori, especialment a les Teres de l'Ebre, continua clarament a la baixa -dels 15.000 habitatges n ous a l'any que es construïen a la demarcació, s'ha passat als entre 700 i 900 actuals-. És aquesta debilitat, ha apuntat Margalef, pot explicar-se que s'hagin absorbit els forts augments preus de finals de 2012 -per l'increment de taxes i i impostos-. A tot això s'ha afegit també "l'estabilització" del preu del petroli. La previsió per a finals d'any és d'un IPC que rondarà el 2%.

Amb els efectes de la recessió sobre les estructures empresarials del territori -incidint, especialment, en les més petites, de menys de 50 treballadors- i la galopant precarització del mercat intern, les empreses han buscat en l'exportació una vàlvula de sortida. "El comerç exterior ha permès sostenir l'activitat econòmica durant els últims anys. És important continuar potenciant la línia de les exportacions" ha insistit el responsable de l'estudi, tot apuntant que la dinàmica d'exportacions aquests mesos s'ha incrementat de forma sensible respecte la caiguda de 2012.

Per a Margalef, el teixit productiu del territori ja treballa de forma decidida amb vocació exterior, sigui productiva o de serveis. Però la necessitat de potenciar aquesta sortida topa encara amb problemes "d'encaix de la política econòmica del país com a conseqüència d'un fort endeutament i que no es resolen problemes financers i el crèdit no va a les empreses". "Llavors la demanda no estira", sentencia. Així, tot i que indicadors macroeconòmics com la borsa pugen, la prima de risc es redueix i l'atur s'estabilitza a la baixa, aquests factors es converteixen en un llast per a la recuperació econòmica del territori.

"Cal reclamar a les institucions del país i al govern que és imprescindible recuperar la il·lusió d'aconseguir llocs de treball, encara que no encaixi amb la formació dels treballadors, i que les empreses trobin les estratègies competitives en la internacionalització i de l'I+D", ha apuntat Segarra, davant la manca de capacitat d'incentivar les empreses per part dels mercats interns.

Via ACN (Jordi Marsal)
Imatge Ajuntament de Flix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta