Arran la petició de l'ens gestor del minitransvasament a Tarragona, l'organisme de conca ja ha obert un expedient de tramitació amb l'objectiu de "reflectir la realitat dels consums, ajustant l'explotació del sistema als usos actuals". Segons un comunicat de la CHE, el CAT disposa actualment d'una concessió amb 3,856 metres cúbics per segon de cabal continu, segons va fixar l'ordre ministerial de desembre de 2009, "basant-se en documentació tècnica del moment davant una possible ampliació de l'àrea geogràfica de servei a la província de Barcelona".
Amb la derogació d'aquesta "ampliació" amb la Llei 11/2005 que modificava el Pla Hidrològic Nacional, l'organisme de conca sosté que la quantitat fixada "no s'ajusta a la necessitat de consum". Aquest és l'argument que utilitza el CAT per demanar tornar a la "situació anterior a 2002", quan l'explotació "es basava en una demanda estacional, amb cabals màxims diferents segons els mesos de l'any". Això suposa, que la concessió anual del CAT perdria 17 hectòmetres cúbics, passant dels 126 actuals a 109.
Canvis en el cànon
El nou marc legal no només tindrà efectes sobre la detracció directa d'aigua del riu, a través dels canals dels regants, sinó que condicionarà també l'execució del Pla d'Infraestructures Hidràuliques del Delta de l'Ebre, el gran argument sobre el qual ses sustentava la llei 18/81 que va permetre el minitransvasament: la suposada recuperació d'aigua amb l'estalvi que permetien les obres de revestiment dels canals de les comunitats de regants.
Així, la modificació de la concessió, que la CHE preveu tramitar amb un procés d'informació pública i s'haurà de resoldre per ordre ministerial, suposarà un canvi en el cànon que el CAT abona per l'abastament, que inclou l'amortització per les infraestructures tant de la Generalitat com de l'organisme de conca. En la reunió d'aquest dimarts, els presidents de tots dos ens han tractat la situació actual de liquidació i pagament dels cànon, una de les principals reclamacions dels regants a les administracions durant els últims anys, inclosa la presentació d'un contenciós administratiu contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per les execucions pendents.
D'acord amb la llei del PHN, la CHE s'ha d'encarregar de liquidar i la Generalitat de recaptar, distribuint la quantitat aconseguida segons el percentatge establert per l'Agència Catalana de l'Aigua i l'ens estatal. El percentatge es distribueix entre la CHE i l'ACA en funció de l'amortització de les obres incloses, al seu moment, en el Pla d'Obres de Condicionament i Millora de les Infraestructures Hidràuliques del Delta de l'Ebre. De fet, la CHE assegura haver ja requerit a l'ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat informació i acreditació de la inversió efectuada per la seva part a través d'aquest pla per actualitzar la liquidació del cànon.
Via ACN
Lo mini-tranvasament, cal que és sápigue, va ser una venda d'aigua dels regants ja que en el seu horitzó estava no perdre aigua (acabar amb les fuites) i millorar el temps d'omplida dels arrossars del Delta (ambdós aconseguits pagant tots), i de pas finançat les comunitats per rebaixar lo preu de l'aigua que paguen "los comuneros".
ResponEliminaTambé, per suposat, acabar amb els arbres que servien com a lligassa de la terra dels canals, antiga obsessió deltaica ja que així, de pas, acabaven amb molts dels ocells que "molestaven la producció".
L'obsessió productivista, també va servir a la "guerra dels tractors" per veure qui el tenia més gros i més potent.
Els "productors" també van posar mil i un pals a les rodes al Parc Natural que els hi vetava insecticides i herbicides salvatges que usaven.
La girada de la truita ha fet que gràcies al Parc Natural es beneficiessen d'unes subvencions a l'arros que mai havien somniat, un turisme més cult i no estacional i altres beneficis.
Coses del temps....
...pot ser que em titllin de ser una mica pesat, peró l´única solució és crear un consorci i portar aigua dolça francesa a tota catalunya...
ResponElimina