AMPOSTA (Montsià).- La torxa encesa que recorda els combatents de la Batalla de l’Ebre ha començat ja la seua ruta per l’antic front de l’Ebre. L’alcaldessa de la Sénia, Marutxi Ballester, va ser l’encarregada de cedir aquest dimecres l’anomenada Flama de Germanor al president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín Masdéu. De fet, la Flama de Germanor va ser encesa el passat 25 de juliol al camp d’aviació de la Sénia, just per commemorar els 75 anys de l’inici de la Batalla de l’Ebre. A partir d’ara, la seu del Consell Comarcal custodiarà la Flama de Germanor, i durant les properes setmanes també serà l’escenari de l’exposició ‘Fem memòria’, que ha preparat el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, el Comebe.
La directora dels serveis territorials de Governació i Relacions Institucionals, Rosa Peig, va acompanyar el director del Memorial Democràtic, Jordi Palau-Laverdós, en la inauguració de l’exposició. En aquest sentit, Peig va insistir en la necessitat de mantenir ben viva la memòria dels fets de la Batalla de l’Ebre, i va destacar que els espais d’aquest conflicte decisiu en la Guerra Civil espanyola s’han convertit en un veritable actiu cultural.
Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín Masdéu, va agrair la iniciativa dels serveis territorials de Governació. A més, va recordar que la Batalla de l’Ebre va ser una batalla molt crua que va afectar tots els municipis del territori, amb conseqüències nefastes. En la mateixa línia, Masdéu va agrair la feina de recerca i de difusió que està realitzant el Comebe.
De fet, l’acte va incloure una conferència del coordinador tècnic del Comebe, David Tormo, sobre l’impacte de la Guerra Civil a la comarca del Montsià. En l’acte també va participar un dels supervivents de la Batalla de l’Ebre, que va passar el riu a l’altura de Mequinensa la matinada del 26 de juliol del 1938. Segons Pere Godall Gandia, "la joventut ha de saber que la guerra no és un pel·lícula, i la Batalla de l’Ebre va ser un infern".
Aquest supervivent de la Batalla de l’Ebre també va recordar que si al matí conquerien una muntanya, a la tarda la tornaven a perdre. I així, fins al final de la batalla. Finalment, va haver de retirar-se caminant fins a Tarragona, on va entrar a la ciutat barrejat amb les tropes de Franco. Durant anys, només va poder parlar de la Guerra Civil i de la Batalla de l’Ebre amb la seua família.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.