18 de setembre del 2013

La catedral del vi del Pinell de Brai es convertirà en un complex turístic de la mà dels propietaris de Villa Retiro

EL PINELL DE BRAI (Terra Alta).- Els propietaris de l'Hotell Villa Retiro-Restaurant Torreó de l'Indià de Xerta (Baix Ebre), han arribat a un acord amb la Cooperativa del Pinell de Brai per gestionar durant els pròxims 20 anys el celler modernista de l'entitat, així com les seccions vinícola i oleïcola. La idea dels germans Joaquim i Francesc López és posar en marxa un nou projecte turístic, enològic i gastronòmic en aquestes instal·lacions, amb l'objectiu d'arribar als 30.000 visitants en els pròxims cinc anys -multiplicant per cinc les visites actuals-, la meitat dels quals, confien, estrangers. La inversió inicial prevista és de 400.000 euros, amb una previsió de crear entre 20 i 35 nous llocs de treball.

L'acord de gestió entrarà en vigor el primer de gener d'aquest 2014, i els germans preveuen inaugurar el negoci un mes després, amb l'inici del contracte. El projecte preveu les visites turístiques a l'edifici, acabat de construir l'any 1922 i batejat posteriorment com a "Catedral del vi", que també continuarà produint l'oli i vi a partir del fruit que continuaran portant els 150 socis de la Cooperativa -amb un preu ja pactat-. Els nous gestors calculen que durant els primers anys, aquesta producció arribarà a les 45.000 ampolles de vi i entre 30.000 i 40.000 litres d'oli.

De fet, aquesta iniciativa és una continuació del projecte d'elaboració de vi iniciat per aquests empresaris a Gandesa, juntament amb el celler Josep Vicens, amb una producció anual de 15.000 ampolles dins la DO Terra Alta. "Volíem situar-nos en un lloc en concret: vam buscar una bodega i vam trobar el lloc ideal, perquè el podem explotar turísticament, fent visites, produir el vi que estem fent i fer restaurant, que és el que ens caracteritza i hem fet tota la vida. Tot en un lloc tant especial, amb el seu encant arquitectònic i museístic", ha explicat Joaquim López.

Sobre el terreny, el projecte preveu reformar la botiga, on es comercialitzarà vi, oli i productes de la zona. També es posarà en funcionament el molí d'oli per a finalitats demostratives, a més de condicionar la maquinària original per produir vi; s'arranjarà la zona de dipòsits, es condicionarà el soterrani i algun trull, així com es prepararà un circuit de visites, que podran ser pel sistema d'audioguia o mantenint les visites guiades. La inversió inicialment prevista és d'uns 400.000 euros, incloent publicitat i promoció.

Al mateix recinte, els promotors instal·laran un restaurant concertat per a grups nombrosos, aprofitant que la seua activitat principal se centra en el món de la restauració, amb la Masia Pla dels Catalans de l'Aldea i l'Hotel Villa Retiro-Restaurant Torre de l'Indià, aquest últim reconegut amb una estrella Michelin. També s'habilitaran zones de tastos de vi i oli per als visitants. El recorregut turístic mostrarà l'arquitectura i art de l'edifici, la zona de tines amb túnel d'aromes i un petit museu, es podrà accedir als trulls i soterranis, es projectaran audiovisuals, veure el molí d'oli artesanal i l'engranatge de producció original.

Turistes estrangers

La idea dels dos joves empresaris és multiplicar el nombre de visitants que atreu ja per ell mateix el celler, obra modernista de Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí, passant dels 6.000 actuals als 30.000 en uns cinc anys. Segons han apuntat, els principals esforços de captació se centren en el turisme estranger, amb la voluntat que arribi a suposar un 50% dels visitants. En aquesta línia, els germans López han anunciat que ja han tacat verbalment un acord amb un touroperador rus per reforçar la zona com a destinació rellevant en l'àmbit de les excursions, en associació amb altres operadors de la zona del riu Ebre o altres actius turístics, com les Coves de Benifallet. "Volen atreure gent massivament, no només un autocar, sinó de forma continuada i durant molts mesos, molta gent", ha tancat López. L'activitat generarà entre 20 i 35 llocs de treball, entre directes i indirectes, en funció de l'època de l'any i els pics de feina que es produeixin.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha celebrat la posada en marxa d'aquest projecte perquè suposa "un sortida per a la situació complicada que ha passat molts anys la Cooperativa del Pinell", a més de donar solució "al tema de les visites" al celler i la creació de llocs de treball . Pallarès també ha subratllat el ressò que l'activitat dels restauradors en aquest espai pot generar per al nom de la comarca i a les Terres de l'Ebre posant en "valor un patrimoni molt important" de la mà de la gastronomia i amb voluntat d'impulsar paquets turístics per promocionar el territori.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta