2 de desembre del 2013

Les ramaderies de l'Ebre oferiran a Tortosa poder celebrar festes amb bous per ajudar el sector a Alfara



TORTOSA (Baix Ebre).- L’alcalde de Xerta, Moisès Fabra, ha explicat que les vuit ramaderies de les Terres de l’Ebre s’han reunit recentment amb representants polítics dels diversos grups del Parlament. Segons Fabra, que també és ramader, els partits es van comprometre a donar suport a la signatura d’un decret per part de la Generalitat, que hauria de servir per desbloquejar la celebració de festes amb bous per a turistes a les ramaderies d’Alfara de Carles. A més, també es va advertir que no es vol encendre el territori amb manifestacions a favor dels bous. Així ho ha detallat l’alcalde de Xerta durant la seua participació en la tertúlia del programa L’Entrellat, de Canal 21 Ebre.

De fet, ha avançat que, amb motiu de la taula rodona que hi haurà el proper 8 de desembre a la fira de mostres d’Amposta, les ramaderies esperen tenir més informació sobre el decret que hauria de preparar la Generalitat. A més, Fabra ha anunciat que les ramaderies oferiran a l’Ajuntament de Tortosa la possibilitat de recuperar la tradició de les festes amb bous. Així, les ramaderies oferiran els seus bous gratuïtament, a canvi de recaptar fons per a les ramaderies d’Alfara de Carles.

En qualsevol cas, l’alcalde de Xerta ha assenyalat que no cal canviar la llei de protecció dels correbous, sinó resoldre les discrepàncies entre els departaments d’Agricultura i d’Interior. Segons Fabra, l’únic que caldria és aixecar la suspensió de les mesures cautelars contra les ramaderies d’Alfara de Carles, amb un decret de la Generalitat que digués que són totalment correctes i ajustades a la llei, tot i la presència de públic.

En el mateix programa, l’alcalde de Xerta va afirmar que tant ell com l’alcalde d’Alfara de Carles no es tornaran a presentar pel PSC, a les eleccions del 2015, si el seu partit vota en contra dels bous de les Terres de l’Ebre. De fet, va animar els alcaldes ebrencs dels altres partits a fer el mateix. Per la seua banda, Josep Mas va insistir que perquè les activitats ramaderes fossin considerades com a espectacles haurien de cobrar el preu d’una entrada als turistes, cosa que no fan. Finalment, el cap de l’oficina del Delegat a les Terres de l’Ebre, Joan Pere Gómez, va recordar que gràcies a la llei dels correbous els polítics del territori van aconseguir “salvar” les festes tradicionals amb bous.

19 comentaris:

  1. No cobren entrada i es moren per organitzar-ho? Els bous no paguen impostos? Ebre-Far-West? Bous a Tortosa per recuperar la tradició? Tots amb carros i matxo per Tortosa per recuperar la tradició? Omplirem amb merda de matxo la zona blava de Tortosa?

    ResponElimina
  2. ...yo preferiria los toros al estilo "rodeo", como hacen en los EEUU...

    ResponElimina
  3. Los bous son de bades per que paga l'ajuntament, o sigue entre tots. No cal dir que és un desgavell i una tortura per als animals. A més, com als ramaders els hi sua la p... si agafen tuberculosi i l'estenen pel parc natural afectant la fauna que sol estar protegida.
    No em digueu que us heu passejat pels cercats i us heu trobat animals morts allí dintre. O que no estaven campant per on sigue fora dels cercats.
    Va home va! Si el negoci de quatre se'n va a la merda, que no l'haguéssem de pagar entre tots per seguir quelcom tan "tradicional" com un bou cada dia de festes. O fer places privades per acontentar els russos y "guiris" que venen a l'estiu.
    De folls! Anem cap a la barbàrie!

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Ara sí.
    I, crec que és injust que generalitzis. Vols dir que no t'estàs referint a un ramader concret quant deixes anar lo de la tuberculosi ? Pos si és així, diguis qui és, no ?
    Te'n puc parlar en coneixement de causa. Tinc una finca ( finqueta ) dins d'un d'estos cercats que dius.
    Sobre la tortura als bous en una "tienta" o a uns bous a la plaça ( perquè si generalitzem, el just seria parlar dels de la plaça -per majoritaris- no dels capllaçats o embolats ), per què cal insistir ?, els animalistes mai acceptaran que còrrer davant o darrera un animal, el que sigui, pot no ser maltracte . No té més importància però, a una plaça, amb el bou o vaca present, he degut baixar dos vegades o una i al carrer cap.
    I sinó he entès malament si les ramaderies ofereixen els bous gratuïtament, podràs estar-hi d'acord o no, però el cost no té discussió.
    També em va semblar un argument potent la visita de 20.000 turistes i la comparació que van fer amb altres activitats turistiques i els recursos que, per fomentar-ho, s'hi esmercen ( Diputació, ajuntament etc ) per a que tot plegat, al final de la correguda ( mira, correguda ) ens visitin 500 persones. I dic això, òbviament, perquè parteixo de la base que amb els bous a la plaça ( l'"exhibició" que és deia als programes de festes ), en la meua opinió, de maltracte, res de res. No parlem d'un boig que pugui aparèixer espontàniament, com aquell que veu un gat pel carrer i l'intenta atropellar.

    ResponElimina
  7. no crec que la societat tortosina ho vulgue, sobretot pel preu que costa, però el millor seria fer una consulta als tortosins si ho volen o no.

    ResponElimina
  8. Com tu comprendrés, Ximo, Tot esta a les hemeroteques i no tinc ganes de buxar més. Dis-me si no son certes i callo. Però l'etica humana cap els animals, cargol poma poso per cas, o el silur si vols, és nefasta. I sort que no tenim cap cas de vaques bojes.
    És més, sobre l'inclit, només em cal dir que va ser vicepresident del Parc Natural dels Ports, i prou mal va fer.
    Si a tu t'agrada que el treguin de casa, et carreguen en un camió a ple sol i et posen davant duna colla se sers que van de xulets, pos es el teu gust. Però, de ética res!
    I no et queixes que al teu barri fan bous. Jo no en deixaria fer. Aneu a passar-vos ho bé menjant, que ve a ser el mateix.

    ResponElimina
  9. Si què es xala menjant, qui no xala tant és el porc o la vedella que ha tingut una miserable vida tancat a una granja abans de passar per l’escorxador i alimentar als encebats humans. La vida dels bous i vaquetes és ben diferent.
    A tu t’agrada treballar cada dia de la teua vida? El móns és així, tu si vols sobreviure hauràs de treballar on sigui (encara que no t’agradi). Els bous i vaquetes per sobreviure han de treballar un mes a l’any, la resta a jaure i menjar.

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. i, del que dius, una cosa em preocupa i l'altra és casi un delicte.
    Primer la preocupació : No tenia ni idea que de les moltes barrabassades que, alguns, són capaços de fer als animals, una d'elles i de les que més poden afectar al benestar animal i diu de l'ètica de qui ho fa, és que pugen unes vaques a un camió, les exposin al sol i, sobre tot ( això si que ho desconeixia absolutament ) que s'hagin de veure les cares amb uns quants xulets amb ganes d'esquivar les seues envestides .
    I el delicte: has dit que el meu poble és un barri. Esta és massa grossa.

    Feta la gràcia, si tu ets animalista de debò radicalment defensor de tots els animals i del respecte més escrupolós i radical, i ets plenament coherent amb el que penses, no tinc res a dir i fins i tot et felicitaria. Ara, OCO, amb acceptar la discriminació animal en funció de si són per deler o plaer gastronòmic o si ho són per plaer lúdic/festiu . Val a dir que en les teues darreres paraules però, ja dones pistes.

    PD del bous que fan al meu poble ( a la plaça ) no tinc absolutament res a dir ni criticar, no hi estic en contra. Si els deixen de fer, a mi, tampoc em sabrà cap mal.

    ResponElimina
  12. Ximo, no tinc cap problema en considerar Jesús un poble, però, la realitat, ara mateix, és la que és, i que és una EMD. Si tots els tortosins haguéssem de votar la independència de Jesús, no tindria cap problema en recolzar-la.
    Lo de l'alimentació és més complicat, és cultural i mediatitzat, l'OMS ja recomana la ingestió mínima de proteïnes, crec que el 10%, que a més poden ser fins i tot de procedència vegetal: llenties, cigrons, soja, etc. Jo no menjo carn de bòvids, per exemple. I és que els pets d'aquests animals fan malbé la capa d'ozó i polucionen l'atmosfera (metà).
    Ja el maltracte dels animals, incloses les dels animals en captivitat, m'ofèn. Però, també han tingut el seu paper a la història. No és pot obviar i cal temps per a la conscienciació.
    Jo em poso en el lloc d'un vedell, comparativament un xiquet, que em treuen del corral, em posen un camió i surto a una plaça plena de humans que corren cap a mi i que volen no se què, fins i tot matar-me, em defenso i els envesteixo com em surt dels gens. Esta clar que l'estrès em puja, a més, son més vius que jo i no en puc tocar a cap. Estic prop de la mort? Quan arribarà? I ara torna al corral desconegut, puja el camió i cap a un altre poble, lluny del meu corral. I a repetir (re-patir), i és repeteix. Quan acabarà?
    Quina és la meva angoixa? Ja sabeu els casos de condemnats a mort que els cabells se'ls hi tornaven blancs a la presó esperant que demà o demà passat passarien pels fusells.
    Tan costa, fins i tot als condemnats a mort, no maltractar-los? Ningú vol patir.
    Ningú vol que la seva anima sigue torturada. Perquè tots som anima-ls no?
    Pos lo més racional de tots hi hauria de pensar.
    Lo dels "Xulets" ve a sant de que un retallador, extensiu als "toreros", el que fa és enfrontar-se amb una força animal (lo bou, vedell) que representa la natura violenta y evitar-la jugant-se el físic, i així demostrar la seva superioritat al mon. Tot el toreig juga amb aquestes qualitats, "l'home domina la natura". I clar, és una mena de "ritus ancestral", però, contraposat al de Home i Natura convivint harmoniosament, amb respecte. És un gest atàvic que ja es podria suprimir

    ResponElimina
  13. Ep, com va el tema ? què tots els tortosins haurien de votar en un hipotètic referèndum d'autodeterminació de Jesús ? Ara no sé a que em recorda això ( visca la ironia ) . No opino eh ? simplement ho deixo damunt la taula .
    Quant a tot lo altre, francament, tot i que, com suposo, no menges llagostins ni pernil, ni ostres ( tot perfectament prescindible ), creus que el que dius, i com ho dius, no provoca estres en moltes persones que ho han llegit ? A mi me'n provoca .
    De fet, quan vas dit que Jesús és un barri ( no vas dir EMD ) a mi em vas provocar un daltabaix i estrès que no sé si em sabre recuperar.
    No voldria ferir la teua sensibilitat que no dubto tens ( ara no faig ironia ) però hauriem d'anar molt en compte en obrir molt la boca, no sigui cas que ens empassem algun animaló !
    També ho diu Moises Fabra al vídeo ( més o menys ) : " no hi ha res més animal que voler humanitzar els animals " . Entenen per " animals " pels els no humans, clar.

    ResponElimina
  14. Jo he escrit recolzaria... tranqui, igual que en l'altre tema que penses. Aquest si que et pot crear estrès, ves per on, a les velleses carnet nou.
    Ara bé, igualment us recolzaria si voleu tornar-li a posar el nom de "Ascaso de l'Ebre", jo el vaig conèixer com raval mira tu si han canviat les coses....
    Te provoca estrès? Home guaita que fàcil desestresar-se
    De lo de les ostres i llagostins ho sabràs quan m'invites a un dinar... ;-) "Que la vedella no te res a veure en lo tossino", posem per cas.
    Jo inclouria els humans... hehehe Això és un oxímoron, o alguna cosa d'estes?
    Res que tens ganes de torejar i no ho vols dir.... delits de joventut ja arribaràs a vell cuida't!
    ;-)
    Bona festa de la Constitució! I a desetressar-se que son quatre dies!

    ResponElimina
  15. Veus que fàcil, Ja ens em desestresat. Només una coseta de no res: No em referia al teu vot ( un vot val poc com a tal ) ah, jo votaria NO. Ho deia pel fet de votar TOTS, els de l'Estat ( Tortosa municipi ) i la nació ( Jesús ) . I tranqui, també tu, ni un ni altre carnet, de moment, no els canviaré. Un perquè no vull i l'altre perquè no caldrà. I lo de les ostres i llagostins, encara que ens atansem a Nadal, ho haurem de deixar per més endavant si no et sap greu, i .

    ResponElimina
  16. Cada vegada s'aprén més a La Marfanta ...

    Entre Història i Filosofia, anem fent camí ...

    Però si no recordo malament, a Jesús ja van poder votar si volien EMD o no ...

    Envers l'altra votació, m'agradaria votar SI, però segurament votaré NO ...això si al final arribem a votar, que no està gens clar ...

    ResponElimina
  17. " h " = lletra que faltava a un " em " he he.
    Que quedi clar, per sinó ho estava

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta