17 de gener del 2014

L'Estat arxiva el projecte de la nova MAT entre Escatrón i la Secuita, que travessava la Terra Alta i la Ribera d'Ebre


TARRAGONA.- El projecte de nova línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) entre la població aragonesa d'Escatron i la Secuita, al Tarragonès, ha acabat al calaix després que el govern espanyol hagi reconegut que l'expedient d'avaluació ambiental havia caducat, tal i com denunciaven els municipis afectats. Això suposaria, en el cas que Red Eléctrica Espanyola (REE) volgués tornar a posar en marxa el projecte, haver de reiniciar tot el procés "des de zero", segons ha subratllat l'alcalde de la Secuita, Eudald Roca. Els ajuntaments han celebrat la decisió, adoptada el passat setembre i comunicada la setmana passada, però ja han avisat que es mantindran alerta davant un possible nou intent de ressuscitar la MAT.

El Ministeri d'Indústria ha acabat arxivant el projecte de línia de 400 kV després d'haver donat la raó ajuntaments i consells comarcals. Havien demanat la seua retirada amb una cascada de mocions en contra el passat estiu, així com l'oposició explícita del Govern. Ho ha fet, precisament, assumint els arguments que havien posat sobre la taula els municipis, plataformes, entitats ecologistes i veïns afectats: REE no va presentar l'informe a temps davant el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient i l'expedient va acabar caducant -tot i la demanda de la promotora d'ampliar el període-.

"Això vol dir que en el cas que la línia es tornés a posar sobre la taula hauria de tonrar a començar des de zero, amb un territori que està articulat i amb les idees clares. Seria difícil tornar a presentar l'expedient sense tenir en compte el territori i haurien de pactar, si convingués fer-ho, com es construiria, per on passaria i on anirien les instal·lacions", ha argumentat l'alcalde republicà de la Secuita, Eudald Roca.

Tot i que la resolució té data del passat 13 de setembre, l'Ajuntament de la Secuita no la va rebre fins la passada setmana. En qualsevol cas, el govern espanyol ja no havia inclòs als pressupostos d'enguany cap partida pressupostària per executar-la. Alcaldes, regidors i alcaldes d'ERC han celebrat públicament la notícia com una "gran victòria del territori", després d'un conflicte que ha mobilitzat transversalment consistoris de diferents colors polítics, societat civil, plataformes i entitats ecologistes.

Els representants muncipals, però, ja ha advertit que l'experiència viscuda amb la tramitació de la MAT ha de servir per mantenir l'alerta i evitar l'arribada de noves instal·lacions agressives al territori, sigui de nou aquesta mateixa línia elèctrica o altres. De fet, recorden que el projecte ha caigut per una qüestió de forma, però no de fons. "Fa dos anys el territori no estava preparat per aquesta resposta i, ara, està articulat. El període d'al·legacions inicial seria molt més dur: obligaria el promotor a pactar el mínim impacte ambiental o modificar els traçats", ha subratllat.

Presentat el 2010, el projecte va agafar amb la guàrdia baixa els consistoris i la societat civil de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. REE pretenia construir una línia elèctrica de doble circuit així com diverses estacions transformadores al llarg de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès. L'evacuació de l'energia de les noves centrals eòliques era, sobre el paper, la principal justificació d'una infraestructura travessava longitudinalment pel nord els dos territoris, des d'Escatron, a Saragossa, passant pel polígon dels Aubals, a Móra la Nova, Falset i fins a la Secuita.

Els ajuntaments consideren que es tracta d'un "projecte del passat", sense cap necessitat en el moment actual. "Si n'hi ha, s'ha de respectar el territori i mirar les necessitats dels municipis", reitera Roca, que lamenta la càrrega que han de suportar els municipis amb "infraestructures que ens hipotequen el creixement i la nostra forma de vida". El Govern també va informar desfavorablement contra del projecte per considerar que no tenia "cap utilitat"i fruit d'una "erràtica" planificació estatal.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta