BARCELONA.- Membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'han desplaçat aquest dimecres fins a Barcelona per lliurar a la Comissió Europea la denúncia contra el govern espanyol per incomplir normatives europees amb l'aplicació del Pla Hidrològic de l'Ebre. Des de la PDE confien que des d'Europa seran ''més racionals'' i entendran la importància de preservar la tercera zona humida de la mediterrània. El moviment antitransvasament també demana compromís al govern català, a qui acusa de ''deixadesa'' en la custòdia del territori. Manolo Tomàs, portaveu de la plataforma, ha alertat que si tira endavant, la viabilitat de les Terres de l'Ebre perilla en àmbit ''no només mediambiental, sinó també socioeconòmic".
Una delegació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha lliurat aquest dimecres al migdia la denúncia al govern espanyol davant la Comissió Europea per incompliments de normativa europea amb l'aplicació del Pla Hidrològic de l'Ebre. Els membres de la plataforma han presentat la documentació necessària perquè aquesta denúncia tiri endavant i perquè les instàncies europees aturin l'aplicació d'aquest pla o obliguin a la seua modificació. En un dossier complert, la PDE explica la repercussió que tindrà aquest pla, amb la documentació recollida durant molts anys i amb l'ampliació de les al·legacions i estudis recents.
Manolo Tomàs ha explicat que aquest és un pas més per aconseguir aquesta modificació després de presentar queixes i recórrer el pla al Tribunal Suprem espanyol. Per Tomàs, el problema de l'Ebre és d'ordenació territorial, però supera l'àmbit català i espanyol perquè la incidència és a la Mediterrània. Per Tomàs, la denúncia ha d'acabar amb la modificació del Pla Hidrològic de l'Ebre o al Tribunal d'Estrasburg, perquè es dóna una nova ''tanda'' de posar damunt la taula transvasaments com el de l'Ebre, amb la perspectiva del Pla Hidrològic Nacional, enllestit a principis del 2015.
En aquest mateix sentit, la també portaveu Matilde Font s'ha mostrat esperançada dels resultats d'aquesta denúncia, perquè confia que des d'Europa seran ''més racionals'' del que han pogut ser a l'estat espanyol i podran veure la ''repercussió'' que tindria en la tercera zona humida més important de la Mediterrània, que s'ha de preservar. A més, Font no ha amagat la satisfacció que Miguel Arias Cañete sigui comissari de Medi Ambient i no pas d'Aigües, que és la comissió on es dirigeix la denúncia.
D'altra banda, Tomàs ha lamentat que en aquest camí es tornen a sentir sols, perquè tot i les ''paraules dolces'' del govern català i l'aparent ''comprensió '' de la problemàtica, considera que no ho demostra, a l'hora de la veritat. Ha recordat que s'està pendent d'un acord tancat al juny, en què es comprometia a elaborar un informe sobre l'afectació del pla a la Xarxa Natura 2000 i que encara no ho ha tancat. Per això, la PDE considera que està actuant amb ''deixadesa'' de les seues obligacions respecte la custòdia del territori i ha estat taxatiu en alertar que ''o defensem la modificació del pla, o la viabilitat de les Terres de l'Ebre perilla'', no només en una vessant mediambiental sinó també socioeconòmica.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.