TORTOSA (Baix Ebre).- Una trentena de veïns d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) s'han desplaçat aquest dissabte a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, a Tortosa, per dipositar el seu vot en la consulta del 9-N i queixar-se, un cop més, que diumenge passat no van poder votar al seu municipi. Segons el portaveu d'Orta Decideix, Xavier Fortuño, el fet que la seva urna estigués ubicada a Gandesa va comportar "abstenció i despeses", i en responsabilitza per igual l'alcalde del poble, del PP, i la Generalitat. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès ha insistit que es va treballar fins l'últim moment perquè Horta tingués una urna i ha justificat que van haver de ser molt "escrupolosos".
El col·lectiu veïnal Orta Decideix s'ha format arran de la polèmica del 9N, i és l'entitat que ha vehiculat la protesta d'aquest matí a Tortosa. "Venim aquí perquè al nostre poble no ens han deixat votar", ha deixat clar el seu portaveu, Xavier Fortuño. En aquesta línia, ha explicat que l'alcalde del municipi va començar "l'estratègia" de no deixar-los votar, de no cedir locals, i que un cop van haver trobat alguna alternativa, "el Govern convergent sembla que tenia algun interès perquè no votéssim al poble", ha sentenciat.
Així, Fortuño ha volgut posar de manifest que "la seva estratègia ha fracassat", i que portar la urna a Gandesa va comportar "abstenció i despeses", pel desplaçament. També ha exposat que en altres indrets, 48 hores abans del 9-N "estaven reubicant urnes", i "pensem que era molt fàcil traslladar-la a Horta". "Se'ns ha tractat d'una manera que creiem que no és apropiada", ha acabat.
Per la seva banda, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha assegurat que es va fer "tot el possible" perquè tant Horta de Sant Joan com, per exemple, les entitats municipals descentralitzades de Tortosa, tinguessin una urna el passat diumenge. En el cas del municipi de la Terra Alta, Pallarès ha tornat a detallar que el document que la Generalitat va facilitar als alcaldes catalans perquè cedissin locals per la consulta no va ser signat per l'alcalde. Així, ha justificat que van ser molt "escrupolosos", malgrat que "si algú em porta el document", ha manifestat, "diré que la Generalitat ens hem equivocat", ha reconegut.
El delegat també ha demanat a l'ANC i a Òmnium Cultural que busquin voluntaris per fer-se càrrec de la urna que hi ha instal·lada a les dependències de la delegació a Tortosa, on es pot votar fins al proper 25 de novembre. Ara per ara, és el mateix Pallarès i altres càrrecs polítics els que s'encarreguen de recollir el vot d'aquelles persones que no van poder participar al 9N diumenge passat.
Suport d'Òmnium Cultural
El president d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Josep Moragrega, d'una banda ha volgut donar suport al col·lectiu i els ha agraït la seva conducta, ja que si haguessin organitzat una "votació paral·lela", com s'havia arribat a plantejar, s'hauria pogut "desvirtuar el procés". D'altra banda ha dit que no s'acaba d'entendre per què diumenge només es van poder posar 6.000 taules quan, "en un procés de votació normal n'hi ha 25.000".
Via ACN
Aquí podeu veure el vídeo de la notícia a Canal 21 Ebre
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=RT1wCUxby0U&list=UUfHGRQkUqKnhsCwdbT_XI9Q