9 de març del 2006

La Generalitat comença els treballs de l’edifici de les delegacions a Tortosa

L’Ajuntament ja busca diferents solars al nucli antic per habilitar zones d’aparcament alternatives

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va visitar ahir l’inici dels treballs previs a la construcció de l’edifici dels serveis territorials a Tortosa. En concret, els treballs són els pertinents sondejos arqueològics i l’estudi del subsòl, ja que l’edifici de les delegacions també inclou un pàrquing subterrani de més de 200 places. De fet, l’inici dels treballs ha representat l’eliminació d’un centenar de places d’aparcament al solar de l’antic institut del carrer Montcada. L’Ajuntament de Tortosa ja ha començat a treballar amb l’objectiu d’habilitar aparcaments alternatius i evitar col·lapses de trànsit al cor del nucli antic.

Salvadó va remarcar que ahir començaven a executar d’«una manera física» el projecte de la seu que aplegarà els serveis territorials que la Generalitat té actualment a Tortosa, amb l’excepció de la seu de la Delegació del Govern que fa pocs dies s’ha instal·lat al Palau Abària. El delegat va recordar que l’edifici de les delegacions serà un complex amb una superfície útil d’uns 5.000 metres quadrats, amb planta baixa i tres plantes. En aquesta línia, Salvadó va recordar que el projecte inclou un soterrani amb tres plantes, destinades a habilitar un aparcament públic. A més, el delegat va avançar que també han previst l’adequació de tot l’entorn de l’edifici, amb la construcció d’una plaça dividida en tres parts, que acabaran de completar l’actuació.
De fet, Salvadó va remarcar que la Generalitat destinarà uns 12 milions d’euros a la construcció del complex, si bé va advertir que l’edifici de les delegacions «és una obra de llarg recorregut, que haurà d’executar-se en diferents anys». El delegat va detallar que els treballs previs són fruit d’un conveni entre l’Institut Català del Sòl (Incasol) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), i que les prospeccions arqueològiques tenen un pressupost que supera els 333.000 euros. En aquesta línia, Salvadó va dir que el termini d’execució de les prospeccions arqueològiques i l’estudi del subsòl és d’uns sis mesos, per poder començar les obres del complex abans de final d’any. El delegat va confirmar que el projecte constructiu de l’edifici ja està força avançat, fins al punt que podria ser debatut a la pròxima comissió territorial de Patrimoni, i ser definitivament aprovat cap al maig.

>Un subsòl amb enterraments

El director dels treballs d’intervenció arqueològica al solar de l’antic institut del carrer Montcada, Jordi Diloli, va explicar que el primer que han fet és compilar la documentació històrica sobre aquesta zona del nucli antic. Diloli va explicar que al mateix sector hi havia un complex jesuïta amb una església i un convent, que al segle XVIII va convertir-se en seminari. A més, l’arqueòleg va detallar que esperen trobar la trama urbana de la ciutat històrica, com a mínim fins a l’etapa islàmica. Diloli va recordar que antigament ja van trobar-se enterraments i ossos dins de recipients ceràmics, possiblement de l’etapa romana més tardana. El director dels sondejos arqueològics també va precisar que el subsòl de Tortosa té el problema de la capa freàtica, però que la intenció és excavar una cota mínima de quatre metres, i més tenint en compte que s’hi ha de fer un pàrquing.

>Pàrquing provisional al solar del carrer de la Mercè

L’edifici de les delegacions de la Generalitat és una obra molt esperada, però l’inici dels treballs ha representat l’eliminació del pàrquing públic més important del nucli antic de Tortosa. L’Ajuntament havia ampliat provisionalment els aparcaments que ja existien en aquesta zona, després d’enderrocar l’antic institut del carrer Montcada. Però tot el solar ja està tancat i les màquines han començat a trencar el paviment del pàrquing, una situació que ha provocat que alguns conductors estacionin damunt de les voreres dels carrers, la majoria molt estrets i poc transitables. El regidor d’Urbanisme, José Martín, va confirmar ahir que ja treballen per guanyar una cinquantena de places d’aparcament al solar del carrer de la Mercè en què s’ha de construir el nou edifici judicial, així com en altres espais del nucli històric com el pàrquing privat del Casal Tortosí.

El Punt (09-03-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta