21 de juny del 2006

La comissió per a la sostenibilitat aprova els criteris "filosòfics" que regiran el pla del Delta

Les administracions comprometen els primers 180 milions d'euros pel 2007

La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre va aprovar ahir a la tarda la primera part del nou pla integral de protecció del Delta (Pipde), que defineix la metodologia i la filosofia del conjunt d'actuacions que es faran al tram final del riu. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va explicar que el pla és una proposta de gestió oberta, sense cap data concreta de finalitat. Amb tot, ja s'han compromès 180 milions d'euros per invertir al tram català de l'Ebre durant l'any 2007.

Els membres de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre van donar ahir llum verd a la filosofia general del nou Pipde, que figura només a les cinc primeres pàgines d’un document que caldrà incloure en la revisió del pla hidrològic de la conca de l’Ebre. En la primera visita oficial al territori, el conseller de Medi Ambient va presidir la reunió de la comissió i va voler donar un impuls a la feina dels diferents grups de treball, que aquest mes hauran d’abordar diferents aspectes com la definició del règim hídric o les mesures que caldrà aplicar per evitar la regressió i l’enfonsament de la plana deltaica.
En aquesta línia, els grups de treball també hauran d’ampliar el text del Pipde amb propostes sobre la millora de la qualitat de l’aigua, la regeneració dels ecosistemes, la definició d’un model agronòmic sostenible, i amb garanties sobre la funció dels corredors ambientals i el procés de descontaminació de l’embassament de Flix. El catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i membre de la comissió, Narcís Prat, va remarcar que el plantejament aprovat ahir permet «consolidar etapes» de manera progressiva amb mesures concretes de gestió i millora ambiental al tram final de l’Ebre. De fet, el govern de l’Estat i la Generalitat ja han compromès per als seus pressupostos de l’any que ve un total de 180 milions d’euros per executar projectes com els passejos fluvials, corredors biològics, mesures contra l’enfonsament del Delta o la regeneració de les llacunes i badies. D’altra banda, la comissió també va veure un informe de Prat sobre els criteris de fixació del règim hídric de l’Ebre, però el conseller va insistir en la necessitat de «fer un treball en profunditat» i consultar diferents experts i administracions. L’estratègia de Medi Ambient, segons Baltasar, és aportar «unes xifres que vagin a missa i que no puguin ser contestades».
El conseller va desvincular les xifres concretes del concepte d’un cabal ecològic al llarg del temps. De fet, Prat proposa una gestió «adaptativa» del cabal, que permeti determinar les necessitats concretes amb diferents estudis. Finalment, la comissió va rebutjar la petició feta per la Plataforma en Defensa de l’Ebre de reclamar una moratòria a totes les obres d’aprofitament d’aigua que es projecten riu amunt, fins que no estiga definit el règim hídric.

El Punt (21-Juny-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta